Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від управління культурою до культурної політики

4 липня, 2008 - 00:00
ВАСИЛЬ ВОВКУН, ПОБАЧИВШИ «БІБЛІОТЕКУ ГАЗЕТИ «День» У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ, ЗІЗНАВСЯ, ЩО БУДЕ ЩАСЛИВИЙ СПРИЯТИ ТОМУ, ЩОБ ЦІ КНИГИ БУЛИ ДОСТУПНІ КОЖНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Перші півроку роботи на посаді міністра культури та туризму України Василь Вовкун вирішив відзначити своєрідним звітом перед читачами «Дня».

2 липня він зустрівся з журналістами газети та учасниками «Літньої школи журналістики». За дві години розмови ми торкнулися багатьох гострих питань: від законодавчої бази культурно-просвітницької діяльності до необхідності існування самого міністерства та перетворення його з «фірми, що займається організацією концертів», на повноцінне відомство, місія якого, за словами самого міністра, — об’єднувати Україну. «Я шокую багатьох своїми радикальними національними ідеями, проте, доки міністерством керуватиму я, воно працюватиме саме так», — говорить гість «Дня».

Окремою темою розмови став український кінематограф. Нещодавно закінчився Московський міжнародний кінофестиваль, де Україну представляв режисер Роман Балаян зі стрічкою «Райські птахи», а на Венеціанський фестиваль поїде фільм нашої найвідомішої одеситки Кіри Муратової «Мелодія для шарманки». Головна мрія міністра — створення «українського Голлівуда».

— Ми хочемо побудувати хоча б одну кіностудію, яка б мала закритий технологічний цикл, — каже В. Вовкун. — Зараз вивчаємо досвід різних країн. Нещодавно мої радники повернулися з Росії, де проїхалися по всіх кіностудіях. У Франції ми маємо закуповувати сучасне дороге обладнання. Ви розумієте, що зараз технології розвиваються дуже швидко, і для мене важливим питанням є купити перспективне обладнання, яке б працювало не рік-два. В жовтні-листопаді ми будемо святкувати 80-річчя Кіностудії ім. Олександра Довженка. До цієї дати треба гарно підготуватися. Ми хочемо скоріше приступити до моделювання «українського Голлівуда», який мав би насамперед завершений технічний цикл виробництва»...

Про проблеми дубляжу іноземних фільмів, книгорозповсюдження, долю «Мистецького Арсеналу», зелений туризм, фестивальний рух, а також про те, як Мінкульт готується до Євро-2012, як сидиться у «гарячому» міністерському кріслі творчій особистості і як думає поєднувати пан Вовкун посаду держслужбовця та свої режисерські амбіції — читайте у найближчих номерах «Дня».

Ольга РЕШЕТИЛОВА, «День»
Газета: