Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віктор ЧЕРНОМИРДIН: «...Так що будьте спокійні за Бакая»

2 вересня, 2005 - 00:00

Учора посол Віктор Черномирдін додав «адреналіну» у відносини України та Росії. Він досить різко висловився з трьох питань: підвищення цін на газ, базування Чорноморського флоту й російського громадянства Ігоря Бакая. Посол Росії прогнозує підвищення цін для України на російський газ: «Я думаю, що ціни все одно будуть підвищуватися. Інша справа, як вони будуть підвищуватися — відразу чи ривками». У той же час посол відзначив можливість регулювання цін у процесі переговорів між урядами двох країн. Він додав, що домовленості про поставки енергоносіїв, як правило, вкладають на довгостроковій основі, за винятком цін. «На довгостроковій основі — все, крім ціни... Ціни на кожен рік обумовлюються в міжурядових угодах», — підкреслив дипломат.

В. Черномирдін також повідомив, що проблематикою перебування ЧФ Росії в Україні займеться комітет у рамках комісії «Ющенко — Путін». «За ініціативою нашого президента (Володимира Путіна. — Ред. ) у складі державної комісії, яку знову ж очолюють президенти, створюється комітет із безпеки, який буде, я думаю, займатися цим питанням», — повідомив В. Черномирдін. «Є лист нашого президента Путіна Володимира Володимировича, а не Президента України, де він звертає увагу, що треба сісти й розглянути всі проблеми перебування Черноморського флоту», — сказав В. Черномирдін. «Жодних претензій ані в нас, ані до нас не повинно бути. Нам це не потрібно», — сказав В. Черномирдін.

Окрім всього іншого, посол Росії підтвердив, що колишній начальник українського Держуправління справами Ігор Бакай має російське громадянство. За словами В. Черномирдіна, йому відомо, що І. Бакай отримав російське громадянство на початку 2005 року. Він нагадав, що нещодавно Генпрокуратура Росії підтвердила цей факт своїм українським колегам. «А ми своїх громадян захищаємо. Так що будьте спокійні за Бакая», — сказав В. Черномирдін. Як передає Інтерфакс-Україна, після цієї репліки міністр у справах молоді і спорту Юрій Павленко, який також був присутній на прес-конференції в Національному університеті фізичної культури і спорту, звернувся до В. Черномирдіна з запитанням: «А злочинців також захищаєте?» «Дивлячись, який злочинець... Злочинців — ні. Що стосується злочинців, усе, що стосується всіх, хто робить непристойності, — між нами все повинно бути в межах правил», — відповів В. Черномирдін.

Газета: