Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вітчизняного «виробника голів» треба захищати

22 березня, 2000 - 00:00

Не таланить українському чемпіонату! Жодного матчу другого кола першості України, що відкрилося в суботу, по УТ-1 та іншим республіканським каналам трансльовано не було. Неначе футбольна весна, відкладена на десяток днів, не настала. Немов усе начальство, футбольне й телевізійне, не божилося, що увагу внутрішнім зустрічам українських футболістів буде приділено повсякденну й потурову.

Забули про своїх! На телебаченні — точно. Тут вирує всесвітній футбол. Інтерактивний і закордонний. На свій — у нас не залишається часу. Після насиченого тижня футбольних міжнародних буднів лише в минулі вихідні ми побачили: «Ліга чемпіонів. Огляд матчів» (УТ-1), нам на різних каналах регулярно представляють матчі англійської прем’єр-ліги та італійського чемпіонату, плюс у цю ж неділю ще й огляд матчів італійського кальче, СТБ також небайдуже до матчів італійського чемпіонату та його огляду. Додайте до цього російську програму «Третій тайм» і нашу ностальгічну «Ретро Лігу».

Всі ці телепрограми необхідні й чудові. Але де ж наш матч? Що перешкодило?! Про одну причину здогадуюся. Перешкодила «Людина року-99». Цю людину та її нагородження так багато відкладали й мучилися з нею, що залишалося урочисту церемонію призначити саме на законний час трансляції футбольних матчів на Першому Національному каналі.

Ну не знайшли іншого телечасу! Ну забули організатори «людей року» про якогось там болільника, й що чудово: команда нагороджених призами року — Г. Суркіса та А. Шевченка — грала в цей самий час на своєму стадіоні за відсутності телекамер і трансляції.

Є така серйозна підозра, що спонсорам і організаторам шикарних трансляцій зарубіжних чемпіонатів робити це вигідніше, ніж «мучитися» з трансляцією матчів чемпіонату України. Так чи не час потурбуватися про захист вітчизняного виробника голів і свого болільника?!

Коли закінчував я писати свої нотатки про наш внутрішній скандал, як раптом цього ж недільного дня несподівано визрів скандал міжнародний. На моїх очах російський канал НТВ у передачі «Третій тайм» несподівано вирішує поговорити про футбол на прикладі київського «Динамо» та його успіхів усіх часів.

Видно так подіяв на них пропущений від Шеви гол у матчі збірних, що стали говорити вони в ефірі несусвітне. Ю. Севідов, син одного з давніх тренерів нашого «Динамо» москвича А. Севідова, сказав, що мовляв, А. Севідов залишив «Динамо» В. Лобановському в такому прекрасному вигляді, що останньому далі й робити було нічого. Потім зайнявся брехнею, відповідаючи на запитання знаменитого журналіста Савика Шустера: «Чому в Москві все ж недолюблюють «Динамо»?.. — «Бо «Динамо» по своїй суті керував В.В. Щербицький»; «Динамо» вигравало в чемпіонаті Союзу через те, що українські команди віддавали йому постійно очки, а «Спартаку» ніхто не віддавав». (Ця думка про договірні матчі, за результат яких платять гроші, викликала навіть у студії в міжнародних журналістів реакцію: якби це було заявлено в європейському ефірі, то негайно прибула б кримінальна поліція).

У Москві — не те. Відомий журналіст Є. Богатирьов послався на О. Блохіна, «який неодноразово признавався (де? коли?), що брав участь у договірних матчах». Далі пішло ще декілька образ із приводу нинішнього «Динамо» та його президента.

Дивувалися учасники передачі: в країні, де немає нафти, газу й війни — процвітає футбольна команда. (А в них, де є нафта, газ і війна — не процвітає.) Просто заздрість люта. За те, що нам програвали багато. За те, що в нас, а не в них, єврокубки. За те, що О. Блохін — кращий бомбардир усіх наших спільних часів. А В. Лобановський — кращий тренер. За те, що не було й немає в них Блохіна, Бєланова, Шевченка, Реброва... «Третій тайм» зачепив нашу футбольну й особисто мою честь болільника. Тому я свищу, а потім кричу презирливо, як кричать не тільки судді: на мило!..

Однак говорю «фізкульт-привіт», щоб сьогодні після вирішального для «Динамо» матчу вигукнути — «Фізкульт-Ура»

ТЕЛЕГРАМА В НОМЕР!

Березовське Харківської Київ-212,
Маршала Тимошенка, 2л, редакція газети «День». Відкрита телеграма метру укрфутболу головному тренеру Валерію Васильовичу Лобановському

З метою збереження ігрової потенції й смаку до гри рекомендую Деметрадзе випустити на двадцять п’ятій—тридцятій хвилині першого тайму. Пропоную план гри: у штрафну Баварії м’яч доставляти за допомогою довгих передач, у кожному таймі здійснити п’ять— шість входжень у штрафну противника, виконати десять прострільних передач у кожному таймі, завдати три несподіваних гарматних удари у стулку воріт. Перед грою повністю заспокоїтися. Бажаю супервіддачі на кожному клаптику поля. Успіху, везіння.

Із повагою, вболівальник ВАНТАЖ Анатолій Якович

Юрій ІВАНОВ, заслужений телеглядач і вболівальник
Газета: