Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Візит Папи: інформаційна війна триває

25 травня, 2001 - 00:00

Як повідомило інформаційне iнтернет-агентство Російської православної церкви «Радонеж» iз посиланням на агентство «Сокiл», «анонимный источник из президентского окружения сообщил, что Президент Украины Леонид Кучма якобы собирается просить Папу Римского Иоанна Павла II о переносе сроков его визита в Украину. Причинами такого решения Президент считает сложную обстановку в стране, связанную с отставкой правительства и формированием нового Кабинета Министров, а также совпадение сроков визита понтифика со временем вступительных экзаменов в вузы, что совпадет с большим количеством паломников. Кучма якобы видит возможность беспорядков из-за близости даты визита Папы к дате 60-летия нападения Германии на Советский Союз. Предлагаемым временем визита Кучма называет сентябрь 2001 года. Президент полагает, что к этому времени Украина сможет «более достойно подготовиться к встрече столь дорогого и желанного гостя». Ожидается, что в ближайшее время Кучма обратится с этим предложением к Папе Римскому в специальном послании или публичном выступлении».

Інформацію «Радонежа» «Дню» відмовилися підтвердити інформаційні служби Апостольської нунціатури (посольства) в Україні, а також прес-служба Української греко-католицької церкви. Спростував повідомлення «Радонежа» також прес-секретар Президента Олександр Мартиненко — він заявив «Дню», що про будь-які зміни в графіку візиту Папи Римського йтися не може.

До того ж, напередодні відбулася прес-конференція пана Зленка, міністра МЗС, який є головою комісії з питань підготовки візиту Папи Римського в Україну. Про скасування або перенесення дати візиту не було сказано ані слова; йшлося лише про форсування підготовчих заходів.

Як можна розуміти повідомлення «Радонежа»? Є два тлумачення. Скоріше всього, це «тонка» стратегічна підказка нашому Президентові, як уникнути небажаного Московським патріархатом візиту Папи в Україну або принаймні перенести його. Все в повідомленні розкладено «по поличках» і дуже логічно. Незрозуміло тільки, причому тут день нападу Гітлера на СРСР. Мабуть, це також «тонкий» хід, розрахований на формування в підсвідомості аудиторії неприємних асоціативних зв’язків типу «Папа—Гітлер». Хоч, як це є загальновідомим, Кароль Войтила не мав і не міг мати щонайменшого вiдношення до воєнного нападу Третього рейху. Викликає подив також прогнозована дата перенесення візиту (вересень 2001 року — очевидно, авторам повідомлення невідомо, що на вересень уже заплановано поїздку Івана Павла II до Вірменії на святкування 1700-річного ювілею християнства в цій країні. Тому найприроднішим поясненням повідомлення «Радонеж» є провокація.

На жаль, встановити достовірність повідомлення агентства «Радонеж» про перенесення візиту Папи неможливо — в нашій країні може трапитися все, що завгодно.

Будемо, проте, вірити в те, що Президент не захоче своїми руками завдати такого важкого удару по міжнародному престижу України. Невже ми до такої міри залежні навіть не від Росії, а від Московського патріархату? Поживемо — побачимо!

Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: