Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Влада пильно стежить за пересуванням Євгена Марчука по Україні

26 лютого, 1999 - 00:00

«Сьогодні медики змушені порушувати статтю 49 Конституції, яка гарантує громадянам країни право на безплатну медичну допомогу.

Ми йдемо на злочин, але ми змушені на нього йти — у нашому диспансері немає антибіотиків, систем для внутрішньовенних вливань, немає препаратів для наркозу навіть для проведення операцій по життєвих показниках, не кажучи про рентгенплівку, апарати УЗД, томограф та інше. Населенню доводиться оплачувати своє лікування, а ті, хто не може платити, часто приречені вмирати — сьогодні в нашому реанімаційному відділенні перебуває молодий хлопець, якого можна було б врятувати, якби були гроші на медикаменти — 1000 гривень на день. Грошей немає... Гинуть люди молодого віку, гинуть ті, хто не має можливості навіть купити квиток, щоб приїхати до нас на лікування. І з таким станом справ доводиться миритися, оскільки сьогодні немає держави і Президента, які є справжнiми гарантами Конституції», — цими словами, зустрінутими оплесками співробітників Чернігівського облтубдиспансеру, закінчився спонтанний виступ уролога Олександра Голинського на вчорашній зустрічі медпрацівників диспансеру з головою Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Євгеном Марчуком.

Те, що народний депутат розпочав свою робочу поїздку до Чернігова саме з відвідання тубдиспансеру, пояснюється тим, що він вважає: проблема захворюваності на туберкульоз в Україні — одна з найневідкладніших, і є не стільки медичною, скільки соціальною.

Відповідаючи на запитання: «Невже уряд не бачить, що сьогоднішня політика цинічна стосовно народу?», Євген Марчук повідомив, що комітет, який вже провів низку законів, спрямованих на захист соціальних прав населення, готує законопроект по індексації заробітної плати у зв'язку з інфляцією останніх шести місяців. На жаль, проект заблоковано Кабміном, у зв'язку з чим Євген Марчук подав протест до Генпрокуратури.

Що ж до ситуації в державі загалом, Євген Марчук сказав наступне: «Доки парламент буде політизований, навряд чи варто чекати його плідної роботи на користь виборців. Саме тому я запропонував потенційним кандидатам у президенти, які очолюють фракції, добровільно відмовитися від своїх повноважень, щоб зайнятися конкретною роботою. Необхідно уяснити, що країна зараз перебуває не в стані кризи, а на грані катастрофи. Необхідний ряд жорстких, якщо не сказати жорстоких заходів для подолання ситуації, в обов'язковому порядку — декриміналізація влади».

Наступною зустріччю Євгена Марчука була зустріч з офіцерами 30-го окремого полку зв'язку, розташованого в Чернігові. Полк укомплектований військовослужбовцями строкової служби на 78%. Найгострішою соціальною проблемою є проблема житла для офіцерів та їхніх сімей. Черга на житло становить 78 чоловік (з 1988 р.), 1998 року на полк було виділено лише одну однокімнатну квартиру. На території полку в гуртожитках (спільнi кухня, туалет, умивальник) проживає 42 сім'ї, серед них багатодітні, афганці та інші пільговики.

Однак на зустрічі офіцери про свої проблеми говорили дуже скупо, в основному ставили запитання загального плану. Чи то військова дисципліна не дозволяла, чи то боялися наслідків... Кажуть, що відразу після від'їзду Євгена Марчука з частини, із Північного оперативного командування надійшов наказ написати офіцерам пояснювальнi записки з приводу того, на якій підставі вони зустрічалися з депутатом Верховної Ради і про що з ним говорили.

ДО РЕЧI

Уряд: «Не можу відмовити собі, любимому!»

Протягом довгого часу в суспільстві тривають дебати на тему: який нам потрібний уряд: чесний, розумний, професійний? Насамперед здоровий, вирішили в самому Кабінеті Міністрів і ухвалили рішення щодо виділення лікувально-оздоровчому об'єднанню при Кабінеті Міністрів України впродовж поточного року 12 млн. грн. на придбання ядерно-магнітного резонансного томографа «SYMPHONY» фірми «Siemens». Як зазначається в постанові уряду від 22 лютого, вказані кошти будуть виділені «з метою забезпечення якісного діагностування хворих і поліпшення медичного обслуговування населення». Міністерству фінансів доручено профінансувати вказані витрати за рахунок грошових коштів, отриманих від централізації в держбюджеті 10 % амортизаційних відрахувань підприємств усіх форм власності, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Валерія ПЕТРОВСЬКА Чернігів
Газета: