Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Власкори в Луганській області відстоюють свої права

24 березня, 2000 - 00:00

Власні кореспонденти центральних видань у Луганській області — «День», «Киевские ведомости», «Зеркало недели», «Україна молода», «Демократична Україна», «Рабочая газета», інформаційних агентств ДІНАУ й УНІАН, а також ТСН «1+1» — звернулися з відкритим листом до голови облдержадміністрації Олександра Єфремова і прокурора області Анатолія Солодкого про те, що при виконанні своїх службових обов’язків співробітники прес-служби облдержадміністрації порушують закони України, зокрема, «Про інформацію». Останньою краплею стало те, що під час трагічних подій на шахті ім. Баракова кореспонденти центральних видань, акредитовані при облдержадміністрації, практично були позбавлені можливості оперативного висвітлення цих подій.

Стиль роботи прес-служби заважає виконувати журналістам свої професійні обов’язки. Зокрема, йдеться про те, що, незважаючи на акредитацію, прес-служба облдержадміністрації не завжди і не всіх власних кореспондентів оповіщає про проведення різних заходів в області (ст. 27 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»). Прес-служба облдержадміністрації переводить відкриту інформацію в розряд конфіденційної за власним бажанням (ст. 44 Закону України «Про інформацію»), в інформаційних відносинах наявні порушення принципу відкритості, доступності інформації (ст. 5 Закону України «Про інформацію») тощо. На думку власкорів, конкретні факти порушень вже мають систематичний характер, журналістів поділено на «своїх» і «чужих». Для одних інформація закрита, для інших — навпаки.

Журналісти висловили надію, що і губернатор, і прокурор області розділяють погляд на те, що вільна інформація є важливим складником побудови громадянського суспільства в Україні.

Алла АНТИПОВА, «День»
Газета: