Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Втомлені сонцем...

17 липня, 2001 - 00:00

15 липня було відмічено рекордно високу температуру повітря — 38 градусів тепла (в тіні!) в Асканії-Новій, та й на іншій території нашої країни було не набагато менше. За прогнозами синоптиків, спека протримається ще до 19 липня. По всій Україні буде суха спекотна погода з температурою повітря вдень 30 — 35 градусів тепла, вночі 18 — 23 градуси, на півдні і південному сході вдень 36 — 39 градусів, вночі 24 — 29 градусів. У Києві також буде дуже спекотно: вдень 32 — 34 градуси, вночі 21 — 23 градуси, по Київській області вдень 30 — 35 градусів тепла, вночі 18 — 23 градуси. І ні краплини дощу! І тільки слабкий подих південно- східного вітерцю!

А ще синоптики попереджають про надзвичайно високу пожежну небезпеку. У Києві вже четвертий (а їх всього п’ять!) клас пожежної небезпеки, на півдні і південному сході України за дуже низької відносної вологості повітря (19 — 30%) і високої температури повітря — п’ятий клас. (Як повідомили «Дню» у центрі зв’язків з громадськістю головного управління пожежної охорони, по Києву випадків пожежі, спричинених високою температурою повітря, зареєстровано не було, в той час як на півдні країни такі випадки вже виникали, зокрема в Одеській області й Криму). Як повідомляла кореспонденту «Дня» Тамарі ТУРКУЛЕВИЧ начальник відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Раїса СОСНОВСЬКА, з 19 липня очікується наближення контрастного атмосферного фронту із Західної Європи, який, можливо, принесе в Україну (але не на всю її територію, а тільки по лінії Київ — Одеса) проливні дощі й пониження температури повітря до 20 градусів тепла (така погода спостерігається нинi у Німеччині). Але цей атмосферний фронт пробуде над Україною не довго — добу-дві, і напевно повернеться в Західну Європу, а ми будемо знову страждати від спеки. Можливо, 25 липня черговий атмосферний фронт принесе хоч трохи прохолоди.

А поки що втомлені сонцем українці шукають порятунку від спеки на пляжах. Стовпотворіння відпочивальникiв на них у Києві таке, що і в кращі часи на Південному узбережжі Криму таке рідко бувало. Офіційно діючих пляжів на сьогоднішній день у столиці вісім з дев’яти зареєстрованих, три з яких знаходяться в улюбленому місці відпочинку киян — Гідропарку. Правда, за словами начальника координаційного центру реагування на надзвичайні ситуації на водних об’єктах Миколи Кострова, жоден з пляжів у Києві, в тому числі і платні, не підготовленi повністю до купального сезону. Деструктуризація рятувальних служб призводить до того, що зустріти їх на пляжах стало надто важко. Правда, указом Президента від 15 червня цього року планується створення єдиної Державної пошукової рятувальної служби на водних об’єктах, але її фінансування почнеться тільки лише з першого січня наступного року, що, відповідно, виключає її роботу в цьому сезоні. За даними Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, тільки у Києві за липень утопилося 322 чоловік, з яких 53 — діти. В основному нещасні випадки найчастіше відбуваються на диких пляжах, де відсутні буйки, набридлі всім правила поведінки на воді, а також викликає сумнів санітарний стан води і її мікробна забрудненість. Але все ж їх популярність зрозуміти можна: адже 8 пляжів, які було відкрито Санепідслужбою, не можуть вмістити всіх бажаючих в ці дні поніжитись на сонечку і поплавати в прохолодній водичці.

Ситуація склалася настільки серйозна, що минулого тижня Леонід Кучма підписав указ «Про невідкладні заходи із запобігання загибелі людей на водних об’єктах». Згідно з ним уряд зобов’язаний вжити невідкладних заходів щодо підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади в сфері пошуку і порятунку людей на воді. Зокрема, повідомляє Інтерфакс-Україна, доручено встановити персональну відповідальність керівників органів виконавчої влади за забезпечення вимог законодавства щодо безпечного використання водних об’єктів, а також за своєчасність і ефективність заходів iз попередження нещасних випадків і надзвичайних ситуацій на водних об’єктах.

Правда, радує те, що, по суті, пляжна проблема залишається на сьогоднішній день практично єдиною. Як повідомили «День» на станції швидкої медичної допомоги, кількість викликів за останні дні практично не збільшилася порівняно з першими числами липня і червнем. На їх погляд, це пов’язано з тим, що зараз у самому розпалі період відпусток, і всі потенційні пацієнти стараються на цей спекотний час виїхати за місто, де, як відомо, перенести жару набагато легше. За словами співробітників станції швидкої допомоги, це може бути ще пов’язане і з тим, що люди, які страждають на гіпертонію і серцево-судинні захворювання, самі намагаються менше виходити на вулицю і активно займатися фізичною діяльністю.

Як зазначили в МінНС і в різних лікарнях та поліклініках, спека цього року не стала стихійним лихом, а лише ще раз нагадала про невирішені проблеми, пов’язані з літніми періодом. А одна з них — це неконтрольована торгівля м’ясом і молочними продуктами на стихійних ринках, де спека може зіпсувати і без того сумнівної якості продукцію. Але, на жаль, подібна ситуація склалася вже досить давно, а нинішня погода лише ускладнила її.

Оксана ОМЕЛЬЧЕНКО, «День»
Газета: