Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як контролери СНД Україну «відкривали»

11 жовтня, 2002 - 00:00

Що ж найбільше зацікавило спеців прикордонного контролю? Передусім діюча в Україні нормативно-правова база, а саме — прийнятий у січні 2002 року Закон України «Про відповідальність за повітряні перевезення пасажирів через державний кордон України без відповідних документів для в’їзду до України». Ініційований Держкомкордону, він за короткий термін дозволив не тільки різко покласти край потокам незаконних мігрантів, які потрапляли до нас через авіаційні порти, але й поповнити скарбницю додатковими коштами за рахунок авіакомпаній і туристичних фірм, що проштрафилися. Для прикладу візьмемо статистичні дані тільки одного столичного аеропорту «Бориспіль». У 2000 році через тутешній КПП не пропустили 1,5 тисячі потенційних порушників, у 2001 році — 2,5 тисячі. У січні 2002 року прийняли Закон «Про відповідальність», до авіаперевізників застосовуються штрафні санкції і кількість затриманих за підсумками першого півріччя відразу знижується до 283 чоловік! При цьому 24 авіакомпанії все ж оштрафували майже на 600 тисяч грн. «Гроші дисциплінують авіаперевізників, і ми впевнені, що незабаром цей канал поставки незаконних мігрантів буде повністю перекрито, — заявив начальник Окремого контрольно-перепускного пункту «Київ» генерал-майор Микола Гулик. — Отже не виключено, що тепер нелегали переорієнтуються на аеропорти «Мінськ», «Кишинів» та «Шереметьєво».

З неприхованою цікавістю керівники прикордонного контролю познайомилися і з технічними розробками львівських і київських фахівців. Що цілком природно: якщо, наприклад, спеціальний набір доглядового інструменту («ОАД-2») закупила служба охорони самого Понтифіка, а, скажімо, експрес-тести на визначення вибухових речовин ізраїльського та словацького виробництва у п’ять разів дорожчі ніж українські, тут, погодьтеся, є над чим подумати.

Львівська «Фірма ТТТ» представила кілька своїх справді унікальних розробок. Оптико-електронний тренажер для навчальної стрільби з пістолетів системи Макарова і Форт дозволяє без реальної витрати бойових патронів вдосконалити навички влучення в ціль на відстані від 10 до 25 метрів. Інша цікава новинка — набори реактивів для визначення й ідентифікації вибухових матеріалів, наркотичних і психотропних речовин. Ціна комплекту в межах $50-70 (аналогічні закордонні набори коштують $250-270). А київська фірма «LIGA Ltd» виставила обладнання для паспортного контролю «DIXI 04». Кожне робоче місце фактично є мініатюрною криміналістичною лабораторією, що дозволяє не тільки вмить зчитувати дані з документа, але й в автоматичному режимі провести їхнє порівняння та аналіз, шукати настановні дані особи по всій паспортній базі. Крім українських правоохоронців цим обладнанням уже користуються міліція Російської Федерації та поліція країн Балтії. Одне робоче місце (монітор, мишка-камера та програмне забезпечення) коштує $2 тисячі. Судячи з відгуків, після київської презентації українськими технічними розробками тепер впритул зацікавляться і прикордонники СНД. Принаймні у них потреба в такій апаратурі є, і чимала.

Сергій АСТАХОВ
Газета: