Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Якими будуть наслідки розвалу коаліції?

20 червня, 2008 - 00:00

Нинішню ситуацію в парламенті можна описати одним реченням — коаліція не може, опозиція не хоче. Вчора народні обранці заходилися «організовувати» чергову кризу, висувати чергові умови, блокувати трибуну. У результаті — ще на один крок наблизили країну до дострокових парламентських виборів. Їхнє проведення багато хто з експертів та політиків вже прогнозують на жовтень.

Можна сказати, що в Україні з’явилася нова політична прикмета: тільки Юлія Тимошенко залишає країну, як її фракція починає блокувати трибуну. Нагадаємо, так було в квітні, коли Юлія Володимирівна перебувала у Страсбурзі. І ось ситуація повторилася — тільки літак прем’єра приземлився в Брюсселі, як фракція Тимошенко почала підтягуватися до парламентської трибуни.

Офіційна причина блокування звучить, м’яко кажучи, не дуже переконливо — БЮТ зажадав внести до порядку денного законопроекти про скасування депутатської недоторканності, депутатських пільг і про імперативний мандат. Хоча, насправді, всім все зрозуміло — Рада перебуває в клінчі.

У коаліції просто немає голосів для результативного голосування. А опозиція пішла на принцип — не голосує навіть за свої закони.

— Сьогодні на погоджувальній раді наші опоненти заявили: «Ми готові продовжувати цей фарс». Ми фарс продовжувати не збираємося, — прокоментував лідер БЮТ Іван Кириленко рішення фракції блокувати трибуну.

Спікер парламенту Арсенiй Яценюк назвав три виходи з ситуації в парламенті. Перший з них — «збільшення необхідної кількості голосів для того, щоб на табло висвічувалося — рішення прийнято». Це було б цілком реально, якби Іван Плющ приєднався до коаліції. До речі, учора вранці Радою навіть ходили чутки, що Іван Степанович схаменувся. Але на жаль.... Ці чутки не підтвердилися.

Другий вихід — після рішення Конституційного Суду створити іншу коаліцію чи «відновити формат старої коаліції». Третім виходом, на думку Яценюка, є... дострокові парламентські вибори.

Одним з варіантів збереження демократичної коаліції могло б бути приєднання до неї блоку Литвина. Але поки литвинівці не палають бажанням бути «латкою на Титаніку».

На думку «самооборонця» Геннадія Москаля зараз все вирішується на Банковiй. «Якщо буде команда від Балоги, то депутати, що вийшли з коаліції повернуться до неї», — вважає нардеп.

Його колега Тарас Стецьків взагалі переконаний, що сесію треба закрити до осені. Мовляв, опозиція, включаючи ПР, комуністів і блок Литвина, робитиме все, «щоб довести країну до дострокових виборів, і тому немає сенсу говорити про конструктивну роботу в парламенті». «А раз роботи в парламенті не буде, то краще оголосити роботу в комітетах, а через два тижні закрити ВР до осені».

Оптимальним варіантом виходу з цього парламентського клінчу могло б бути рішення Конституційного Суду. Але, по-перше, навряд чи варто розраховувати на оперативність суддів КС у цій ситуації. А, по-друге, ще не відомо, як розтлумачить цю колізію наш заполітизований КС...

У шаховій термінології є таке поняття, як цугцванг — коли потрапляєш в таку ситуацію, що як би ти не походив, буде ще гірше. Схоже, ситуацію, в якій опинився український політикум, можна позначити саме цим шаховим терміном.

Поки, на жаль, найбільш імовірним залишається третій варіант, озвучений Арсенієм Петровичем, — дострокові вибори. За деякою інформацією, їх може бути призначено на жовтень.

ТИМ ЧАСОМ

Фракція Партії регіонів вимагає від БЮТ розблокувати трибуну парламенту і заслухати звіт уряду щодо економічної ситуації в Україні. Про це повідомили в прес-службі лідера фракції Партії регіонів Віктора Януковича. На думку регіоналів, причиною блокування трибуни ВР з боку БЮТ є страх перед тим, що парламент вимагатиме звіт Кабінету Міністрів. «Тимошенко боїться такого звіту перед народом. Адже доведеться відповідати за інфляцію і зростання цін, за відсутність бюджету, за невиконання зобов’язань перед педагогами, лікарями, військовими. Доведеться відповідати перед селянами, яких безвідповідальна політика уряду Тимошенко поставила на межу катастрофи», — говориться в повідомленні.



Олена ЯХНО, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: