Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЮНЕСКО про реставрацію світової спадщини не знає

8 вересня, 2006 - 00:00
ПЛОЩА РИНОК / ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

З блокування трибуни численним журналістським корпусом почалась чергова сесія Львівської міської ради. Журналісти звернулися до депутатів із вимогою: негайно припинити подальше руйнування Львова; створити спеціальну депутатську комісію з визначення обставин і наслідків псевдореставрації історичної частини міста та використання коштів, виділених на святкування його 750-річчя; назвати винуватців вандалізму на площі Ринок і використати доступні депутатському корпусу засоби для їх покарання. Зі свого боку журналісти пообіцяли використати усі свої професійні можливості для поширення правдивої інформації «про так звану реставрацію та її натхненників у загальноукраїнських та міжнародних засобах масової інформації.»

Під зверненням підписалося близько 200 журналістів Львова та Києва, однак ініціатори акції стверджують, що найближчим часом підписів буде значно більше. Таким чином представники мас-медіа вирішили підтримати протест низки громадських організацій, які виступають проти руйнації заповідної площі Ринок. Останньою краплею, яка змусила вдатися до неординарних кроків стала псевдореставрація фонтанів на площі Ринок, яка в недалекому майбутньому загрожує їх повним знищенням, — «ми не хочемо, аби майбутні покоління львів’ян замість статуї Діани оглядали «жінку з веслом». «Легендарна львівська бруківка, унікальні фонтани, фасади історичних будинків — що ще потрібно знищити, аби у чільників міста, нарешті, пробудилася совість?»

Мер міста Андрій Садовий, який нещодавно обійняв цю посаду, звертаючись до журналістів, сказав, що повністю погоджується із зверненням.

Як стало також відомо ініціатори протесту проти нищівної «реставрації Льво ва» нещодавно напряму, без українських посередників, звернулися у штаб-квартиру Центру світової спадщини ЮНЕСКО в Парижі і виявилося, що там нічого не знали «про будь-які масштабні будівельні проекти поблизу або на території, зарахованій до світової культурної спадщини». Про це йдеться в листі голови Центру світової спадщини ЮНЕСКО Франческо Бандаріні від 9 серпня цього року. Лист від нього надійшов у відповідь на лист Олега Мацеха, голови координаційної ради Громадського форуму Львова, стосовно критичної ситуації зі збереженням історичного центру Львова, який занесено до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Ірина ЄГОРОВА, «День»
Газета: