Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Юрій ЛУЦЕНКО: Ми проти «більшовизму»

11 квітня, 2002 - 00:00

ЮРІЙ ЛУЦЕНКО

«День» уже надавав можливість представникам різних політичних сил, які пройшли до парламенту-2002, висловити свою думку стосовно розстановки сил у ВР нового скликання загалом і конструкції парламентської більшості зокрема. Сьогоднішній співрозмовник «Дня» — один із лідерів Соціалістичної партії Юрій ЛУЦЕНКО.

— З ким у парламенті співпрацюватиме Соцпартія?

— У парламенті нового скликання ми співпрацюватимемо з усіма політичними силами, крім блоку «За єдину Україну!».

— А з об’єднаними соціал- демократами?

— Якщо це буде необхідно для прийняття законів щодо зміни системи влади, то звичайно. Я думаю, що і вони будуть відстоювати вибори на пропорційній основі. Крім того, їхні голоси можуть бути вирішальними у питанні про обирання керівників районних і обласних адміністрацій. До такої ситуативної більшості може входити і СДПУ(О).

— Як ви собі уявляєте склад майбутньої парламентської більшості?

— Парламентська більшість буде виключно ситуативною. Ми братимемо участь у формуванні і будемо компонентом будь-якої більшості, яка голосуватиме за прийняття законів, що приведуть до зміни системи влади в Україні, у тому числі й Конституції з цих питань.

— А детальніше.

— Маються на увазі зміни деяких розділів Конституції. Даний законопроект було винесено на розгляд попереднього парламенту, — його підписали представники КПУ, одного з Рухів, «Батьківщини» та Соцпартії, тобто різні політичні сили, які виступають за те, щоб збільшити повноваження парламенту, зокрема, закріпити за ним право формувати уряд, а також збільшити повноваження і самостійність Кабінету Міністрів та зменшити повноваження Президента. Загалом ідеться про побудову повноцінної парламентсько-президентської республіки. Аналогічні моделі виправдали себе в більшості європейських країн.

— Кого соціалісти хотіли б бачити у ролі спікера нового парламенту?

— Ми не проводимо зараз консультацій, які стосуються керівництва Верховної Ради. Однак хотілося б підкреслити, що переобрання на цей пост Івана Плюща було б абсолютно неправильним. По-перше, Івану Степановичу вже давно час відпочити, а, по-друге, повторне спікерство Плюща означатиме підкорення ВР Адміністрації Президента, як це було у часи минулого скликання. Всі інші кандидатури не є особливо принциповими. Головне, щоб людина була готова для такої діяльності і відстоювала незалежність законодавчої гілки влади. Крім того, СПУ вважає, що необхідно відмовитися від більшовицької тактики, коли фракції, які залишилися у меншості, обділяють посадами голів комітетів. Необхідно, як це робиться у всьому цивілізованому світі, щоб усі політичні сили, представлені у парламенті, мали можливість виставити своїх професіоналів на роль голів певних комітетів.

— До речі, на які портфелі розраховує фракція СПУ?

— Серед нас є професіонали, які могли б очолити фінансовий і бюджетний комітети, а також комітети з міжнародних питань і з питань освіти і науки. Наша квота становить приблизно 2 портфелі голів комітетів, тому з цих чотирьох реально можна вибирати.

Парламентська опозиція, повторюся, також повинна мати право працювати і очолювати комітети. Протистояння більшості і меншості у парламенті з цих питань дуже нерозумне та неефективне з погляду функціонування парламенту загалом, а така загроза сьогодні існує. Ми готові вступити в коаліцію з будь-якими політичними силами, щоб зупинити реалізацію цього проекту.

— Як ви прокоментуєте заяву лідерів блоку «За єдину Україну!» стосовно того, що фракція блоку нараховуватиме 180 членів?

— Їм все одно не вдасться сформувати пропрезидентську більшість. Річ у тому, що потенціал зростання за рахунок мажоритарників уже вичерпано. На мій погляд, така більшість навряд чи буде стійкою. Депутати-одномандатники все одно будуть орієнтуватися на майбутнього президента, хто б ним не став.

— А якщо фракція «За єдину Україну!» співпрацюватиме з «Нашою Україною»?

— Такий тандем можливий, адже відомо, що Віктор Андрійович — «син двох батьків» — Леоніда Даниловича й Івана Степановича. Але сподіваюся, що депутати від «Нашої України» і сам Ющенко розуміють, що такий крок поставить хрест на його політичній кар’єрі і на втіленні в життя його політичних амбіцій. Якщо «Наша Україна» підтримуватиме Плюща на роль спікера, то це дуже серйозно ускладнить наші відносини з цим блоком.

Дмитро ЖИРЕНКО
Газета: