Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З Новим роком!

30 грудня, 2004 - 00:00
МАЛЮНОК АНАТОЛIЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХIВУ «Дня»

Ця блискуча робота (середини 90-х) нашого геніального художника Анатолія Казанського як ніщо інше відображає все, що сталося з нами цього року. Картинка буквально нашпигована символами.

Зрозуміло, що у новонародженого півника — бійцівський дух. Настільки він у своєму ефектному стрибку повен рішучості вирватися на свободу.

Розбите яйце — тема, яка породила у нас сотні анекдотів. Від страшного до смішного крок ще менший, ніж від великого.

З іншого боку, яйце — найдревніший символ зародження нового життя. Таке враження, що Україна як самостійна одиниця тільки визрівала всі ці 13 років незалежності. Оскільки весь цей час наша держава демонструвала залежність то від одного чинника, то від іншого. Але часто рівнодіюча нашої «багатовекторності» дорівнювала нулю.

Ніби і лідери держави, і народ, нарешті, дочекалися моменту, щоб проявити характер. Апатія і байдужість, приписувані нашому менталітету, зникли.

Маємо надію, що і ми, іноді навіть зі «зв’язаними руками», встигали робити багато що не гірше за тих, у кого вони були вільні. І що наші книжки з історії «Бібліотеки «Дня» зробили свій внесок у формування Громадянина, який виявився здатним за себе постояти перед владою. І робитиме це надалі! Не будемо ідеалізувати й нову владу. Просто їхні попередники перевищили той поріг неправди, який у нормальному суспільстві є недопустимим.

У цей складний час нашій газеті вдалося розвинути інтерес експертів, авторів, читачів до самостiйного думання та гідно пройти через поле напруження.

На сьогоднішній момент у країні з’явилася достатня кількість громадян, здатних діяти. Можливо, саме вони й будуть у майбутньому тим «малим і середнім» бізнесом, який має становити у країні 50—60% економіки, що динамічно розвивається, а не 7%, як було. Це має бути співтовариство активних, творчих людей.

Це саме курча, яке вже народилося, повне енергії, аби вирости в зрілого півня. Здатного своїм «ку-ку-рі-ку» розбудити народи деяких східних країн для того, щоб демократичні принципи взаємозв’язку влади і народу закріпилися раз і назавжди. Послухаймо й почуймо одне одного!

Із новим 2005-м роком! Щасливого Різдва!

Ваш «День»

Газета: