Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З Ющенком або без Ющенка

iнша парламентська більшість має утворити в квітні коаліційний уряд
27 лютого, 2001 - 00:00

За словами Віктора Медведчука, «реформаторська більшість» у ВР буде існувати, нехай і дещо в іншому вигляді. І саме ця більшість має сформувати у квітні коаліційний уряд на чолі з... Очолювати такий уряд має можливість нинішній премєр Віктор Ющенко, для чого він має визначити свою позицію. Для цього у голови уряду ще є час, відзначив віце- спікер парламенту.

На запитання щодо конституційних підстав для формування коаліційного уряду, яких, як відомо, не існує, пан Медведчук зауважив, що для формування більшості у ВР також не було подібних підстав, але вона сформована і продовжує існувати, зробивши дуже багато для законодавчого підтвердження курсу реформ у період до листопада минулого року. Тому і коаліційний уряд може бути створений на основі «домовленостей між урядом, Президентом та парламентом».

Чи слід розуміти таку заяву лідера СДПУ(о) як м’який поки що ультиматум прем’єру, щоб останній твердо визначив свою позицію? Чи насправді можливі достатньо тверді домовленості між гілками влади щодо розподілу повноважень в Кабміні після 8 квітня? Вірогідно, що віце-спікер Медведчук після відбитої минулого четверга атаки опозиції, якій не вдалося провести через парламент рішення про відставку Генпрокурора, відчув, що настав час для власної атаки, метою якої є здобуття есдеками та іншими пропрезидентськими фракціями ключових портфелів в уряді. Досить жорстко поставлене питання про участь в уряді провідних сил нинішньої більшості є більш ніж яскравим цьому підтвердженням. Інше питання — чи вистачить рівня домовленостей для справді ефективної співпраці уряду і парламенту? Приклад створеної шляхом подібного тиску більшості у ВР показує, що підібні утворення є ефективними до першого ж конфлікту. Що з того, що формально парламентську більшість збережено? Замість того, щоб ухвалити на шостій сесії низку вкрай необхідних кодексів, без яких, що визнається усіма, неможливе подальше реформування суспільства, Верховна Рада на три місяці переключилася на дослідження аудіоматеріалів та з’ясування правомочності утворення наметових містечок у зручних для опозиції місцях. І досі не проглядається достатньо відчутних ознак повернення парламенту до своїх основних обов’язків. Залишається сподіватися, що домовленості, на основі яких планується створення коаліційного уряду, матимуть більш конкретний характер і змусять їх учасників неухильно дотримуватися взятих на себе зобов’язань.

Попри наведені застереження очевидно, що ідея коаліційного уряду достатньо серйозно оволоділа впливовими політичними масами і вимагає свого найшвидшого втілення. Чи станеться так, як передбачає перший заступник голови ВР, можна буде судити після того, коли на заяву Медведчука відреагують інші зацікавлені сторони пропонованих домовленостей в особі Леоніда Кучми та Віктора Ющенка.

ДО РЕЧІ

Директор Іституту політики Микола Томенко припускає, що Голова Верховної Ради Іван Плющ не набере достатньої кількості голосів при голосуванні на посаду координатора більшості. Тоді постане питання про його легітимність на посаді спікера, передає Інтерфакс-Україна. За прогнозом Томенка, найбільш вірогідною кандидатурою на посаду глави парламенту буде представник КПУ, зокрема, Георгій Крючков.

На думку Томенка, в майбутньому уряді «все більші шанси стати прем’єром» має перший віце-спікер Віктор Медведчук, а екс-міністр економіки Сергій Тигипко задовільниться посадою першого віце-прем’єра.

Микола НЕСЕНЮК
Газета: