Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

За умов російської «енергозради» Кучма шукає підтримки Баку та Тбілісі

17 березня, 2000 - 00:00

У цьому плані перше, що запропонувала Україна, — це провести на її території, у Ялті, чергову зустріч грузинської та абхазької делегацій для зміцнення довіри. Раніше аналогічні зустрічі відбулися у Греції та Туреччині.

Відносини Грузії та України багатьма спостерігачами розглядаються як приклад прагматичної співпраці. Леонід Кучма приїхав підтримати грузинського колегу, якому 9 квітня доведеться відстоювати президентський пост. Водночас, регіональна співпраця повністю відповідає інтересам Києва. «Два роки поспіль Україна потрапляє до енергетичної кризи — постачання енергоносіїв з Росії припиняється у найвідповідальніший час, у період сільськогосподарських робіт, — сказав на прес-конференції у середу Леонід Кучма. — І щоразу нас виручає Азербайджан, а всі шляхи ведуть через Грузію».

Кучма, за даними з Баку, куди він вирушив учора ввечері, обговорить можливість продовження нафтового транзитного маршруту Баку-Супса до Одеса-Броди.

Грузія, Україна й Азербайджан — це ключові ланки євроазиатського коридору. Разом з Молдовою й Узбекистаном це ще й ГУУАМ — організація, створена для реалізації економічних проектів, які представляють спільний інтерес. «Найменше ми обговорюємо військову тематику», — сказав на прес-конференції Едуард Шеварднадзе. За його словами, навколо ГУУАМу «дуже багато шуму», що, на думку аналітиків, викликано стурбованістю Росії створенням навколо неї своєрідного поясу держав, які, м’яко кажучи, не до кінця довіряють Кремлю.

У цій же площині можна розглядати зроблені під час візиту заяви про співпрацю з НАТО. «Україна готова до партнерства з НАТО у всіх напрямках, але про вступ в ряди альянсу питання поки що не стоїть», — сказав Кучма. Обережність проглядається, й у наступній його заяві: «З огляду на існуючі реалії, заяви про вступ України до НАТО не принесуть нашій країні користі, але можуть принести більшу шкоду». Натяк на те, звідки може йти «шкода», очевидний.

У свою чергу, Едуард Шеварднадзе підтвердив свою позицію про те, що Грузія постукає до дверей альянсу у 2005 році. Водночас він сказав, що «навряд чи НАТО зможе стати ефективною організацією у європейському масштабі без тісного й плідного партнерства з Україною».

Тіна ЦХОВРЕБАШВІЛІ, Тбілісі
Газета: