Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЗАХИЩЕНІ?

10 жовтня, 1997 - 00:00

Держава сьогодні, мабуть, визнає не тільки важке матеріальне становище пенсіонерів, а й навіть їхнє право на реальну соціальну допомогу. Дані, отримані в результаті дослідження, проведеного компанією "СОЦІС-Геллап" у вересні, дають конкретне уявлення про проблеми пенсіонерів.

Такі ж труднощі нині стоять перед багатьма, але необхідно враховувати деякі моменти: по-перше, вік і, відповідно, здоров`я вимагають більшого клопоту; по-друге, мізерна пенсія не дозволяє забезпечити собі умови, необхідні для підтримання здоров`я; по-третє, більшість пенсіонерів відчувають образу на державу і суспільство за недооцінку великого трудового стажу та своїх заслуг перед країною.

Тому. хоча 70% пенсіонерів уважають, що про свою пенсію людина має думати змолоду, 48% дотримуються думки, що гроші, якщо вони є, слід тратити сьогодні: невідомо, що буде завтра.

Пенсіонери оцінюють своє матеріальне становище як...

Хороше - 1%

Середнє - 20%

Погане - 37%

Дуже погане - 42%

Більша частина опитаних (78%) зазначили, що влаштувалися б на роботу, щоб покращити своє матеріальне становище, але в них немає здоров`я. Здоров`я дозволяє працювати 17%, але для них немає підходящого місця роботи.

Стосовно продуктів харчування, які можуть дозволити собі вживати щодня люди пенсійного віку, 58% назвали тільки хліб. Понад третина опитаних пенсіонерів як мінімум раз на тиждень купують молоко й молочні продукти. Половина респондентів купує вершкове масло час від часу. 46% - рідко, та все ж можуть дозволити собі м`ясо, але 44% не пам`ятають, коли востаннє його купували.

На запитання про те, як часто респонденти можуть купувати делікатесні продукти (тобто ті, які не купують щодня), 25% відповіли, що часом це роблять. Однак справа в тому, що для пенсіонерів абсолютно прозаїчні продукти (яйця, масло, солодощі) перетворилися на делікатесні. Звідси така незначна частка тих, хто час від часу дозволяє собі "делікатеси".

Необхідно зазначити, що 21% літніх людей - самотні, у 47% сім'я складається з двох осіб. Середній спільний дохід на родину у вересні становив 105 гривень. Водночас кожен п`ятий опитаний оцінює своє матеріальне становище як середнє, що свідчить про досить скромні потреби.

Для пенсіонерів, схоже, існує поки єдина "інстанція", куди можна поскаржитися, поплакатися, не втрачаючи надії на підтримку, звернутися до Бога, що й роблять сьогодні 73% опитаних.

Юлія ТАНЬКОВСЬКА, "День"
Газета: