Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Закон про вибори, швидше за все, буде підписано

18 вересня, 2001 - 00:00

Віце-спікер каже, що підтримка 344 депутатами схеми «50 на 50» є компромісом Верховної Ради не з Президентом, а з суспільством, яке не готове до обрання парламенту за повністю пропорційною системою. Він також переконаний, що в технологічному плані новий закон про вибори виписаний дуже добре.

Степан Гавриш також повідомив, що в минулий четвер було ухвалено 11 законів. 14 вересня до парламенту поступив проект закону про державний бюджет. Його презентація відбудеться в середу, на нiй виступить міністр фінансів Ігор Мітюков. Вже в середу проект бюджету почнуть готувати до першого читання. Разом iз тим в середу ВР заслухає тимчасову слідчу комісію щодо банку «Україна», яку очолює Король. Окрім того, очікується надходження у парламент до другого читання Податковий кодекс, підготовлений Кабінетом Міністрів.

В четвер відбудеться голосування за ще одну книгу Цивільного кодексу, який, як сподівається С. Гавриш, у жовтні буде прийнятий в цілому. Одночасно на жовтень місяць готується до другого читання ще один надзвичайно важливий кодекс — Земельний. Останній буде розглянуто в перший пленарний тиждень жовтня. Заступник голови ВР запевнив, що в жовтні буде прийнятий Митний кодекс, робота над яким майже завершена. Таким чином, зауважив він, парламент буде готовий до дискусії навколо закону про судоустрій.

Таким чином віце-спікер аргументував висловлене ним твердження, що Верховна Рада, незважаючи на початок виборної кампанії, має суто конструкивні плани, щоб виконати свої зобов’язання перед виборцями. Активна законотворчість вигідна, за його словами, політичним партіям, тим політичним силам, які будуть намагатися переконати людей, у тому, що свої обов’язки депутатiв парламенту вони виконали. Політичний конфлікт і використання парламентської трибуни для розпалювання скандалів з метою привертання уваги в якості передвиборчих технологій не будуть задіюватися так активно, як прогнозувалося в пресі. Степан Гавриш висловив сподівання, що парламент допрацює до грудня в стійкому режимі роботи над законами.

Віце-спікер також висловився за розробку Радою безпеки ООН міжнародної конвенції про знищення всіх терористичних центрів, до якої повинні приєднатися всі країни. Він також вважає за необхідне розробити нову глобальну систему безпеки.

Дмитро ЖИРЕНКО
Газета: