Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

"Залізна" леді Бобровицького повіту

7 червня, 1997 - 00:00

На чемпіонаті світу серед юніорів, що закінчується сьогодні в південноафриканському місті Кейптаун, студентка факультету фізвиховання Чернігівського педінституту Вікторія Руденок виборола срібну медаль у ваговій категорії до 83 кг. ЇЇ результат 90 кг у ривку і 112 - у поштовху. Як зауважив у розмові з кореспондентом "Дня" наставник 19-річної спортсменки Олександр Риков, Вікторія бездоганно виконала всі шість підходів. .Вона має колосальні можливості ввійти в світову еліту жіночої важкої атлетики. Рубіж Вікторії на нинішній рік тренер розцінює в 100 кг у ривку і 130 - у поштовху.

... А загалом, дорога у великий спорт почалася для Руденок у районному центрі Бобровиця, де місцевий "фанат" важкої атлетики Микола Мольченко тренував місцевих хлопчаків і дівчаток у створеному ним клубі "Богатир".

- Мене "вигнали" з 9 класу, - пригадує наша героїня, - бо була розбишакою, постійно боролася за справделивість і не зазирала до рота вчителям, що багатьом з них не подобалося. У цьому житті кожний повинен чогось добитися. Якби мама була президентом, то можна було б сидіти вдома, склавши руки. Дуже вдячна Мольченкові, який мене знайшов і "вивів у люди". А загалом, образно кажучи, не знаю таблиці множення після п'яти. Лише у важкій атлетиці можу почуватися людиною.

...Так, ну й характер! Будучи вже чемпіонкою Європи серед дівчат (медаль здобуто в 16 років у Любляні), вона приходить до вже згадуваного Олександра Рикова, до чернігівської спортшколи "Атлет" і каже відомому у важкоатлетичних колах тренерові: "Хочу у вас займатися!"

- Ось тобі штанга, поміст, такі от години сауни, масажист, - сказав Олександр. - Але одна умова: щоб мені не приписували тренерства. Про це я і в Києві заявив.

Місяць підготовки до "дорослого" чемпіонату Європи в Празі. Завдання-прогноз, що його поставив Риков, Вікторія виконала, посівши шосте місце. Це вже був певний відчутний трамплін у нове олімпійське чотириріччя. У Сіднеї жіноча штанга має показати товар обличчям. Хоча...

Хоча голосно лунають слова, що, мовляв, кілька тонн заліза над головою за одне тренування - це не для прекрасної статі. Що думає про це сама Вікторія? Та те, що в будь-якій гідній справі - спекти торт чи приборкати снаряд, головне - техніка. Якщо ти її маєш, то решта - легше.

Чернігів

Сергій ЦИГАНКОВ, "День"
Газета: