Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Застереження Меркель

Німецький канцлер пропонує братися за практичні кроки
22 липня, 2008 - 00:00

Перший після 2004 року візит федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель до Києва ще раз підкреслив прагматичність і прогнозованість лідера однієї чи не найвпливовішої країни Європи. З іншого боку переговори німецького канцлера з Президентом України Віктором Ющенко продемонстрували розуміння українською стороною складнощей на євроінтеграційному шляху.

Фрау Меркель фактично повторила тези своїх радників про позицію Німеччини щодо прагнень України інтегруватися в європейські та євроатлантичні структури. Однак, разом із тим, з боку канцлера прозвучало застереження, що будь-який крок чи то до НАТО, чи до ЄС не веде до автоматичного набуття членства в цих організаціях.

Меркель позитивно відзначила роботу над підписанням поглибленої угоди. «Глибина угоди означає не лише угоду про посилене співробітництво, але її можна класифікувати як угоду про асоційоване членство. І це означає суттєвий крок», — сказала вона на спільній прес-конференції з українським Президентом. Водночас канцлер зробила застереження. «Тут в Україні думають, що крок, зроблений до ЄС чи НАТО, автоматично веде до отримання членства. Я вважаю, що Україні потрібно чітко сказати, що так не може бути», — зазначила Меркель За її словами, вона пояснила це під час переговорів з українськими лідерами і, зокрема, нагадала їм про копенгагенські критерії. Крім того, торкаючись здатності ЄС інтегруватися, вона відзначила, що наразі ми не можемо на основі Ніцського договору приймати до ЄС. «Я не належу до тих, хто дає обіцянки, які, можливо, потім не можливо дотримати. Тому ми повинні вирішувати практичні питання: наближувати Україну до Європи, досягнути прогресу на цьому шляху. Ми маємо таку можливість через угоду про асоціацію, але автоматизму в плані членства не існує, і це не стоїть на порядку денному. Потрібно вирішити чимало інших речей. Тому з огляду на існуючий обсяг роботи я пропоную зосередитись на тому, що є найважливішим», — зазначила Меркель.

На це зауваження канцлера Ющенко відразу відреагував. Він, зокрема, зазначив: «У нас ніколи не було враження, що дорога до НАТО чи ЄС є автоматичною. Більше того, ми розуміємо, що політичні сили, суспільство треба націлити на клопітку роботу, на важку працю. Це не просте завдання. Я запевняю, що наша дорога до ЄС не є легкою. І ніхто її в Європі не може назвати легкою. Справа в іншому — на цьому шляху ми маємо чітко усвідомити, які вимоги стоять перед Україною, перед владою, бізнесом, щоб цю дорогу осилити. Для нас це важливо як порт прописки, щоб потім вибирати, який вітер нам попутний, а який вітер для нас не попутний. Іншими словами, формуючи стратегію, ми її маємо підпорядкувати десяткам субпитань як внутрішньої, так і зовнішньої політики».

Зазначивши, що Україна не хоче принести з собою якісь проблеми до ЄС, Президент висловив переконання, що Європейський Союз повинен навчитися говорити єдиним голосом, щоб вагомо формувати європейську політику. А це, на думку Ющенка, можна досягти тільки завдяки консолідації всіх країн у рамках Європи.

Втім, і для української влади питання консолідації є аліхелесовою п’ятою. Ющенко запевнив Меркель, що Україна за останні роки навчилася знаходити власними силами вихід iз внутрішніх проблем. Невідомо, чи вплинули ці запевнення на німецького канцлера, яка торік узимку приймала в Берліні Ющенка і тодішнього прем’єр-міністра, які запевняли її, що в країні немає кризи. І через кiлька місяців таки сталося загострення політичної ситуації в Україні, що призвело до позачергових парламентських виборів.

Учора Меркель мала можливість обговорити внутрішньополітичну ситуацію, а також численні питання і з українським прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Характерно, що Віктор Янукович чомусь не знайшов часу, щоб пообідати з німецьким канцлером. «Зі свого боку, я чітко дала зрозуміти, що економічний розвиток залежить від того, які необхідні кроки будуть здійснені в Україні, і прозвучали позитивні заяви як iз уст Президента, так прем’єр-міністра», — так підсумувала розмову з українськими лідерами Меркель.

І зрозуміло, що всі очікували, що скаже в Києві німецький канцлер про прагнення України отримати в грудні План дій щодо членства в НАТО. Під час прес- конференції Меркель двічі повторила, що Україна одного дня стане членом НАТО. «Це та рамка, в межах якої ми проводимо переговори. Я хотіла б чітко сказати, що йдеться про питання, які входять у сферу інтересів країн НАТО і України. Тут не йдеться про якесь право вето, про якісь обмеження. І мені хотілось, щоб дискусія продовжувалась саме на цій основі», — наголосила федеральний канцлер. За її словами, з точки зору ПДЧ ми запропонували так звану допомогу у виконання дорожньої карти. «Німеччина разом з іншими країнами-членами НАТО прийняла пропозицію українського Президента, що МЗС України розробить навігаційний план по сприянню руху України до НАТО і зробить відповідні висновки», — пояснила вона.

Зі своєї сторони, коментуючи питання євроатлантичної інтеграції, Ющенко зізнався, що це питання є чутливим. «Ми виходимо з того, що дві сторони повинні продовжувати діалог як на високому рівні, так і високих делегацій, йдучи на компроміси. Я оптиміст, ми рухаємося правильною дорогою, яка влаштовує європейське співтовариство, Німеччину, Україну. Я переконаний, що, діючи спільно в цьому напрямку, ми будемо мати спільний успіх», — так пояснив він консультації з німецькою стороною щодо ПДЧ.

Правда, не зовсім зрозуміло, як Україні можна досягти успіху на цьому шляху, якщо українська влада так і не розпочала інформування населення про НАТО. Звісно, країни НАТО можуть допомогти в цьому, але основну роботу має зробити Україна. Як і у впровадженні реформ, які потрібні для наближення та інтеграції країни до ЄС.

Добре, що така велика європейська країна, для якої недавнє минуле, як відзначила Меркель, пов’язане з динамікою помаранчевої революції, заявляє про свої прагнення підтримувати Україну в економічних зусиллях. І, мабуть, для нинішнього керівництва України не чужими є слова канцлера, що вільна демократична економіка приносить свої плоди. «Звісно, існують свої проблеми. Дійсно, зростають ціни на енергоносії, але не існує альтернативи демократичному і вільному шляху розвитку», — зазначила Меркель. І це побажання, мабуть, не буде зайвим для нинішнього уряду і коаліції, які прийшли до влади на цих лозунгах.

Микола СІРУК, «День»
Газета: