Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Засуджений, але вільний

Геннадій МОСКАЛЬ: Це внутріпартійні розбірки, які почалися з відставки Тихонова
20 січня, 2012 - 00:00

Учора Ленінський районний суд Луганська засудив Романа Ландика до трьох років позбавлення волі з відстроченням на три роки. Депутата- бешкетника відпустили просто в залі суду. Адвокат потерпілої Марії Коршунової й вона сама заявили, що «задоволені вироком». Мовляв, рішення суду справедливе.

Утім у соціальних мережах з цим твердженням категорично не згодні. Там прагнуть крові Ландика й називають його «моральним виродком».

Але, хоч як це дивно, в ексцентричного депутата знайшовся несподіваний захисник — генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль: «Регіонали, дійсно, в багатьох областях поводяться розв’язно й зухвало. Відчули себе господарями життя. Ось це загальне невдоволення Партією регіонів і виплеснулося на одну людину».

— А який, на вашу думку, тут міг би бути адекватний вирок?

— Найбільше, що я б йому дав, — це 15 діб за хуліганство. Дав би я йому мітлу в руки й нехай би підмітав Луганськ. Така моя думка як юриста.

Якби ми так само уважно ставилися до кожного конфлікту, які щодня відбуваються в барах, ресторанах, на танцмайданчиках і в нічних клубах, якби ми так само принципово реагували, як відреагувала Партія регіонів, то, напевно, кількість в’язниць треба було б збільшити в 20—30 разів.

— Насправді, до потерпілої теж багато запитань. Фактично, дівчина поміняла гідність на гроші.

— Так. Вона сама зізналася, що отримала матеріальну й моральну компенсацію. Який суд може дати реальну міру раніше не судимій людині, якщо потерпіла не має жодних претензій?

Скажіть мені, як так вийшло, що відео з ресторану вже на другий день було на всіх телеканалах? Хто це викинув у інтернет? Проте досі ніхто не називає, хто був за кермом «Бентлі», яке збило на Хрещатику вісім машин і переїхало регулювальника. Тут усе таємниця слідства. А Ландик, виявляється, не підпадає під таємницю слідства!

Це було шоу — бий своїх, щоб чужі боялися. Це внутріпартійні розбірки, які почалися з відставки Тихонова й відправки його послом до Білорусі, на запасний аеродром збитих льотчиків, а потім пішла атака на Ландика... Який він мажор? Йому 37 років. Це зрілий чоловік.

— А які можуть бути претензії Єфремова до Ландика? У Олександра Сергійовича й так дуже добрі позиції в партії.

— Які в нього позиції! Його зараз кинуть на мажоритарку. А сьогодні в Луганську вже ніхто не хоче голосувати за Партію регіонів.

Ви знаєте, внутріпартійна боротьба між Ющенком і Тимошенко велася набагато цивілізованіше, ніж усередині Партії регіонів. Вийшов Ющенко нагавкав на Тимошенко, вона нагавкала на нього. І всі це бачили й чули. І не доходило до судів, до кримінальних справ.

— А тут боротьба бульдогів під килимом.

— Я можу сказати авторам цього блокбастера, що вони втратили розум. У кожній партії є якась боротьба. Ось вони нещодавно зібралися, викликали Азарова й випороли його. Наскільки я знаю, розмова була не на підвищених, а на крикливих тонах. Так само могли вчинити з Ландиком. Були якісь питання — викличте його, поговоріть... Але використовувати дітей для зведення внутріпартійних рахунків, я вважаю, це нікому не робить честі.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: