Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Земля в Криму: чи будуть допущені «не свої»?

15 серпня, 2000 - 00:00

Земельне питання в Криму залишається причиною можливих соціальних конфліктів через несправедливість до кримсько-татарського народу при розпаюванні земельних паїв, переконані представники меджлісу. Про це вони говорили на «круглому столі», організованому партією «Реформи і порядок» та Українським фондом підтримки реформ, мету якого член Меджлісу кримсько- татарського народу Рефат Чубаров, окреслив як чергове привернення уваги до проблеми, якій нарешті треба знайти вирішення заради зняття напруження в регіоні.

Питання землі в Криму переводиться меджлісом у політичну площину, оскільки всі, хто мав за законом право на землю, землю отримали, переконаний в.о. заступника голови Ради Міністрів АРК Василь Кисельов. Вимагати ж до себе особливого ставлення, з точки зору В.Кисельова, неприпустимо, оскільки як тільки буде створено прецедент, таких же виключень вимагатимуть до себе, приміром, росіяни, яких в Криму проживає 67%.

Дві позиції, що прозвучали на «круглому столі», не є новими, періодично вони лунають з уст двох означених сторін. Влада робить вигляд, що особливих прав репатріанти не мають, а кримські татари на особливостях процесу репатріації наголошують, як правило, перед якимись відповідальними нарадами у Президента, нагадуючи про потребу соціального миру і злагоди. При цьому сторони обмінюються уколами, які виходять за межі коректної дискусії.

Представники меджлісу ставлять під сумнів те, в чому сумніватися не прийнято, а саме: справедливість земельної реформи. А представники влади раз по раз озвучують обивательські пересуди про кримських татар, мовляв, чому ж непоодинокими є випадки, коли навіть отримавши землю, кримські татари її не обробляють, або, чому ж це 30 % з тих кримських татар, які отримали членство в колгоспах, втекли з них ще до указу Президента про розпаювання земель, може, злякалися труднощів? Iрина ЧЕМЕРИС, «День»

Головною метою меджлісу, на думку В.Кисельова, є призупинення реформ в АПК, оскільки вони очікують повернення ще 250 тисяч репатріантів. Але м’ячик пінг-понгу повертається від Рефата Чубарова: а навіщо торпедувати реформи заради реформ, і якщо для реформ заради людей треба пригальмувати нинішнє реформування, то чому б на це не піти.

Третейським суддею учасники дискусії бачать Президента і покладають надії на прояснення ситуації на заплановану невдовзі нараду у Президента. Останнє втручання Києва дало надію, що проблему з наданням репатріантам земельного паю вирішать за рахунок земель запасу і резерву, проте цей земельний ресурс обмежений, паї виходять значно меншими за розмірами, до того ж, за даними Р.Чубарова, в деяких господарствах ці землі вже роздані. Досвід Бахчисарайського району, де прийнято рішення про перерозподіл земель на більшу кількість паїв, з урахуванням потреб кримських татар, є, скоріше, виключенням з правил. Рефат Чубаров заперечує слова Василя Кисельова про спробу меджлісу тиснути на Президента, він наполягає, що тиснути треба на чиновників, які мають дати пропозиції щодо вирішення земельної проблеми Криму, але досі не роблять цього.

ДО РЕЧІ

Народний депутат України, член меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров прокоментував недавню заяву голови Верховної Ради Криму Леоніда Грача щодо неминучості відставки уряду автономії як намагання ігнорувати право Президента України щодо згоди на зняття з посади голови Ради Міністрів АРК. Він також повідомив, що днями до парламенту України буде направлено законопроект про Раду Міністрів АРК, що напрацьований урядом автономії, в якому міститься механізм вирішення цих колізій. Р.Чубаров висловився за якнайшвидше прийняття цього закону. «Я особисто не згодний з відставкою Куніцина, бо він один з тих політиків і керівників Криму, хто намагається вирішити всі питання, в тому числі і кримсько-татарського народу, таким чином, щоб зберегти баланс в Криму», — сказав Рефат Чубаров.

Ірина ЧЕМЕРИС, «День»
Газета: