Такі результати опитування, проведеного соціологічною службою УНІАН. На запитання «Які саме заготівлі ви робите?» кияни відповіли так: консервують (35,6%), запасаються картоплею (21,9%), цибулею, часником, 14,4% респондентів запасають крупи, борошно, цукор, 14,3% сушать фрукти та гриби, 13,4% — засолюють овочі. Не захотіли відповідати на це запитання 0,4% респондентів. На запитання «Наскільки великі запаси ви робите?» отримали такі відповіді: щоб вистачило всій сім’ї на зиму (43,9%), щоб вистачило всій сім’ї до наступного врожаю (29,8%), на скільки вистачає грошей (11,3%), на скільки вистачає часу (8,6%), щоб на свята побалувати себе смачненьким (5,6%). Де зберігаємо? У коморі будинку — 32,9%, в підвалі свого будинку — 23,7%, на балконі — 16,0%, у гаражі — 16,0%, у холодильнику — 5,9%, на дачі — 3,4%, у родичів у селі — 1,4%. Усього опитали 1500 киян.
Про що свідчать ці показники? За коментарями кореспондент «Дня» звернувся до психолога, редактора журналу «Практична психологія і соціальна робота» Олександра Губенка. Насамперед, каже фахівець, причини цього явища укорінені в традиційній українській завбачливості та хазяйновитості. Людині властиво робити накопичення для того, щоб забезпечити майбутнє, отримати гарантії своєї матеріальної захищеності та стабільності. Проте, відзначає О. Губенко, підвищену увагу до накопичення запасів можна також пояснити й невротизацією суспільства, породженою загостреним почуттям невпевненості.