Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Життя у форматі «4 на 4»

У столиці відкрилася виставка сучасної литовської фотографії
18 квітня, 2008 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

В «Я Галереї» представлені роботи чотирьох найвідоміших литовських фотографів, які відтворюють приватне життя литовців у різних ракурсах. Виставка відбувається у рамках Днів культури Литви в Україні та реалізації українсько-литовського проекту «Сучасна литовська фотографія у Києві та сучасна українська фотографія у Вільнюсі», тож наші фотографи покажуть литовцям життя України 7 червня 2008 року у Литві.

Чого тільки не спіймав фотооб’єктив майстра, аби відобразити життя таким, яким воно є насправді, без прикрас та перебільшень. Так, один із литовських фотографів, Гітіс Скудзинскас, знімає тільки непривабливі частини міста. Накладаючи фото одне на одне, автор створює світлину із розмитим зображенням: глядач сам повинен «розшифрувати» побачене. А Рамуне Пігагайте цікавиться сходовими майданчиками будинків, тому герої її фотографій — це жінки, які миють сходи. На думку автора, це справжня хореографія. А от Іоанна Делтувайте взагалі не знімає людей, вона фотографує тільки їхні квартири, за якими глядачі відтворюють портрети мешканців.

— Сучасна литовська фотографія відрізняється від тієї, що була років 10—20 тому, невимушеністю та прагненням зобразити життя правдиво та достовірно і, водночас, передати те, чим живуть герої фотознімків, їхнє мислення та думки, — розповідає куратор виставки Егле Делтувайте. — Раніше фотографи зосереджували всю увагу на репортажних знімках, а наприкінці ХХ століття звернулися до концептуальних фотографій, які були переважно чорно- білими. Нині молоді фотографи працюють більше з кольоровим фото, на яких не просто фіксують життя, а передають якусь концепцію та ідею. Тому не так важливо, який вигляд має зображення на знімку, основне — створити певну історію, яка змусить глядача замислитися над певними проблемами.

Окрім фотовиставок, цього року у Литві та Україні презентують роботи митців обох країн з живопису, графіки та текстилю. Кількість художників у кожному виді мистецтва теж символічна — по чотири. Як пояснила аташе з питань культури посольства Литви в Україні Габріеле Жайдіте, така ідея виникла ще під час обговорення програми Днів культури Литви в Україні. На її думку, формат «4 на 4» відтворить панораму життя Литви та України і виділить те, що нас об’єднує та відрізняє.

До речі, четвірка українських фотографів готується підкорити Вільнюс не менш оригінальними знімками. Так, Анна Войтенко та Геннадій Мінченко працюють у жанрі фотоісторій, Олександр Чекменьов спостерігає за життям людей, що опинилися на соціальному дні, а Олександр Ляпін намагається документалізмом знищити у собі художника, тому знімає дірки.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: