Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЖУРНАЛIСТИ ВИЙШЛИ НА БАРИКАДИ СВОБОДИ

14 квітня, 2000 - 00:00

13 квітня журналісти відомої львівської газети «Експрес» спорудили на майдані поруч пам’ятника Тарасові Шевченку барикаду з мішків із піском.

Приводом до незвичної акції «Хвиля свободи» стали події, що розгорнулися напередодні у Франківському районному суді міста Львова. 31 березня цей райсуд ухвалив рішення стягнути з газети 150 тис. гривень за 12-рядкову замітку, опубліковану ще 1997 року. В ній стверджувалося, що початок пісні, яку написав один місцевий композитор, є плагіатом пісні Раймонда Паулса «Миллион алых роз». Композитор стверджував, що ця публікація спричинила зрив його гастролів у Канаду.

У спецвипуску газети «Експрес» стверджується, що справу було витягнуто з шухляди саме тоді, коли протистояння незалежної газети та обласної влади досягло кульмінації.

Сама акція розпочалася о 9 ранку біля приміщення Франківського районного суду, де духовий оркестр виконав похоронний марш. Близько 10 ранку журналісти пройшли до пам’ятника Шевченкові. Саме тут, біля барикади, почалася акція «Важко дихати». Кожного вечора музичні колективи, які долучилися до акції, проводитимуть концерти. На 13 квітня заплановано концерт гурту «Мандри». Акція повинна проходити щодня.

КОМЕНТАР

Ярослав КЛИМОВИЧ, начальник Управління внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації:

— Хоча спорудження самої барикади в центрі міста є незаконним — ця справа сьогодні розглядалася Галицьким народним судом міста Львова — однак я її підтримую як спробу привернути увагу до проблем журналістів. Разом з тим акцію не слід пов’язувати із конкретним судовим процесом. Адже про його факт та результати ми дізналися тільки сьогодні, коли головний редактор «Експресу» Ігор Починок прийшов на розмову до заступника голови облдержадміністрації Василя Базіва. Відповідно, не могли й чинити тиск на суд. Нам потрібна хороша журналістика, разом з тим матеріали публікацій не можуть будуватись на здогадках. Вважаю, що суд вищої інстанції розгляне це питання. Сьогодні я був біля барикади — чимало людей обурюються, що її споруджено саме біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

Олександр СИРЦОВ, «День»
Газета: