Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зона контролю

Ліванські війська повертаються на південь
18 серпня, 2006 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Військовослужбовці ліванської армії почали розташовуватися на південь від ріки Літані, яка послугувала природним кордоном просування ізраїльської армії, згідно з рішенням уряду Лівану. Колони вантажівок, бронетранспортерів і джипів проминули місто Ен-Набатія та перетнули ріку Ель-Літані, приблизно за 20 кілометрів на північ від ізраїльської території. Рішення про розміщення 15 тисяч ліванських військовослужбовців відповідає резолюції ООН №1701, що передбачає заміну ізраїльських військ на ліванські за підтримки міжнародного контингенту миротворців. Ізраїльські сили вже передали контроль над деякими позиціями на півдні Лівану двохтисячному контингенту сил ООН, який уже перебуває в цьому районі. Разом із тим, Ізраїль дав зрозуміти, що повне виведення ізраїльських військовослужбовців із території, яка була оплотом радикального руху «Хiзбалла», може зайняти тижні або навіть місяці.

Франція підтвердила, що готова очолити міжнародний контингент, який нестиме службу на півдні Лівану разом із ліванською армією, але на умовах чіткого визначення повноважень миротворців і достатніх ресурсів. Крім того, Париж поставив Бейруту умову роззброїти ліванське формування «Хізбалла», що передбачене резолюцією ООН. Схоже, що ці вимоги почули в Бейруті. Міністр оборони Лівану Еліяс Мурр пообіцяв, що ліванські війська роззброюватимуть бойовиків ісламістського угруповання «Хізбалла», які контролювали південь країни шість років і спровокували останній спалах насильства.

На думку спостерігачів, саме введення регулярної армії в райони, які ніколи раніше не контролювала влада Лівану, укупі з роззброєнням бойовиків повинен, по ідеї, запобігти обстрілу Ізраїлю з ліванської території й ударам у відповідь ізраїльської армії. Адже в завдання ліванських сил входитиме запобігання поновленню воєнних дій у Лівані, створення в районі на південь від ріки Ель-Літані демілітаризованої зони, вільної від зброї та збройних сил, не підконтрольної ліванському уряду. Примітно, що переміщення ліванських військ на південь країни відбувається вперше після 1968 року. «Починаючи з 1968 року, наша армія не була тут. Ми раді розмістити наші війська на півдні Лівану», — цитує всесвітня служба Бі-Бі-Сі слова ліванського бригадного генерала Шарля Шейхані.

Зі свого боку, Єрусалим поквапить Бейрут, щоб ліванські війська швидше взяли під контроль територію між рікою Літані та кордоном з Ізраїлем. Начальник ізраїльського генштабу Дан Халуц попередив, що швидкість, із якою Ізраїль зможе залишити зайняті протягом місяця боїв землі, залежатиме від розторопності ліванських військових. Халуц заявив, що виведення може бути здійснене і за 10 днів, але Ізраїль чекатиме появи на кордоні Лівану й Ізраїлю міжнародних загонів. А це залежить від розміщення ліванських сил. «Якщо ліванська армія не ввійде на південь Лівану протягом кількох днів, то, як я розумію, ми повинні будемо зупинити процес виведення», — наголосив ізраїльський генерал.

Тим часом міністр оборони Ізраїлю оголосив про проведення розслідування ізраїльської військової кампанії. Заява з’явилася через два дні після виступу прем’єр-міністра країни, який відповідав на закиди критиків, котрі обвинувачували владу в тому, що кампанію проводили без чітких цілей, і звертали увагу на серйозні — за мірками ізраїльської армії — втрати серед військових. Особлива увага, напевно, приділятиметься провалам ізраїльської розвідки. Washington Times від 16 серпня стверджує, що ізраїльська зовнішня розвідка «Моссад» не змогла адекватно оцінити бойові можливості шиїтського руху «Хізбалла». Експерти вважають, що розвідка не змогла надати військовим достатньо відомостей про місця розташування складів зброї та боєприпасів, а також про укриття лідерів терористів.

Микола СІРУК, «День»
Газета: