Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вроцлавські канікули: історично, різдвяно, весело

24 грудня, 2021 - 15:45

Навколо пряникової ялинки їздить шоколадний поїзд. Біля Вроцлавської ратуші, всі архітектурні деталі якої філігранно вималювані за допомогою кулінарного шприца, із годинником, і розписаними кольоровою глазуррю дахами - святкують і розважаються пряничні чоловічки, а навколо - різдвяне містечко на площі Ринок: ялинки біля яток, сніговики, вогні, олені, Санта Клаус. Коли у пряничній країні наступає ніч, у пахучих  будинках вмикається світло і кольорові льодяники вікон затоплюють світ ламповими кольорами - лимонним, червоним, зеленим, синім. Пахне корицею, медом, Різдвом, щастям, і маленька дівчинка всередині тебе категорично не хоче виходити з цього казкового світу, де світло перемагає темряву, Миколай везе омріяні подарунки, сніг автоматично означає свято, і всі один одного люблять просто так, по дефолту.

Цього року пряничне містечко  у польському Вроцлаві вперше «збудували» засновники Kolejkowo  -міста в мініатюрі. Вони ж і порахували, що на будматеріали пішло 98 кілограмів меду, 34 кілограми приправ, 27 кілограмів шоколаду, 1, 2 тонни тіста. Пряникове містечко, працюватиме до кінця зими, до 28 лютого. Тепер про Kolejkowo. Це величезний макет залізниці(900 метрів квадратних виставкової площі, а планують зробити 1500) найпримітніших місць Вроцлава і деяких місць Нижньої Сілезії у масштабі 1:25. Макет із поїздами (всього їх 27!!), які їздять по рейках, пароплавами, собором і готелем Monocle, де зупинялася Марлен Дітріх, із площею Ринок, міською Ратушею, старими кам’яницями і церквами, з вокзалом, театрами, секс-шопами, житловими будинками, парками, перукарнями, графіті на стінах, парковками, лікарнями - все, як у реальному житті. Фігурки людей (на виготовлення однієї йде до 6 годин часу, і всі предмети зроблені не в Китаї, а в Польщі) максимально реалістичні, як і моделі автомобілів, архітектура, поїзди і навіть знамениті вроцлавські гноми. Сотні сюжетів схожі на віммельбухи, які можна розглядати безкінечно, підглядаючи за життям людей - весіллями, похоронами, фліртом, обідами. Для людей, яким на кожному кроці потрібно досягати мети, власники Kolejkowo вигадали заняття - знайти на макеті 9 котів, 1 супермена, 14 гномів, 1 козу, 9 щурів і так далі. Можна рахувати людей і тварин - їх 3437, пишуть у брошурі, я не рахувала:))) І я б не сказала, що це розвага тільки для дітей, wow-ефект однаковий для будь-якого віку. Але для дітей до 3 років - вхід безкоштовний, а для дорослих -29 польських злотих.

Цього року атракціон переїхав із приміщення вокзалу у Sky Tower - це комплекс із трьох будівель, де найвища (найвища у цілому Вроцлаві) має висоту 212 метрів, 51 поверх. Кріс офісів, квартир, торгового центру, на 49-му поверсі хмарочоса є засклений оглядовий майданчик, з якого найкраще можна роздивитися «місто 100 мостів»,  але можна й орендувати тут апартаменти  і милуватися краєвидом і вдень, і вночі. До речі, перед входом до Sky Tower стоїть скульптура Сальвадора Далі «Профіль часу».

Якщо почати день  із пряничної площі Ринок, то ввечері треба йти на справжню площу - епіцентр святкового настрою. Різдвяний ярмарок у Вроцлаві вважається найкращим у Польщі,  і з 2016-го він регулярно входить у топ-10  і топ-5 європейських ярмарків, і в доковідний час збирав близько 1 мільйона туристів. Ярмарок у Вроцлаві почали робити в 2008 році, на манер традиційних німецьких різдвяних містечок, референс вибрали не випадково - до 1945 року місто було німецьким і називалося Бреслау. Ввечері вихідного дня тут не протовпитися - німецька мова, англійська, польська, українська, іспанська, у будні -більш вільно: можна послухати, як під дахи  старих кам’яниць злітає  мелодія «Тілько у Львові» чи «Гуцулка Ксеня», яку грає на духовому інструменті старший пан, поїздити на каруселях, нормально зробити селфі на триповерховій оглядовій терасі,  випити  ґжанцю (різновид глінтвейну), вишневий із ромом  - божественний  - і забрати додому блакитний керамічний кухлик у вигляді чобітка (ґжанєц+кухлик - 15 злотих). До речі, організатори ярмарку щороку роблять чобітки-кухлі іншого кольору, але  через карантин 2020-го року ярмарок у Вроцлав відмінили, тож цьогорічні блакитні вроцлавські кухлики для гжанцю родом із 2020-го.

Цього року для туристів працюють 180 яток із їстівним і святковим: бельгійські вафлі, сири, мед, усі різновиди ковбасок, пряники, льодяники, шоколад, іграшки на ялинку, теплі пантофлі і шкарпетки, ювелірні прикраси і біжутерія, святковий декор, теплі коци, пироги, шапки-шарфи-рукавички etc.

Представниця бюро економічного розвитку Департаменту стратегії і розвитку Вроцлава пані Зузанна Морска каже, що з комерційною частиною організатори дають собі раду, а соціальні ініціативи розвиває місто: для таких організацій як фундація допомоги хворим дітям чи нижньосілезька туристична організація місця на ярмарку - безкоштовні.

Ми звикли до того, що взимку, та ще й ввечері розваги обмежені, але не у Вроцлаві. В університетському ботсаду у грудні-січні не побачиш  7,5 тисяч рослин у розквіті сил, які тут вирощують,  зате коли сідає сонце, лаконічну графіку стовбурів і гілок підсвічують із землі різнокольорові лампи, і сад розквітає чорними витинанками на жовтому, бузковому, червоному, синьому, фіолетовому тлі. Прості дешеві лампи і художній смак перетворюють ботсад на чарівний ліс, де гуляючи доріжками, натикаєшся 3D-відеомапінг-шоу на мініатюрах пам’яток архітектури з Польщі та світу, зроблені художниками групи Clockwork. А щопівгодини на стіну церкви Святого Хреста проектується лазерне шоу зі святковими сюжетами. Ідеальне місце як для романтичних побачень, так і для сімейних прогулянок.

Якщо їхати у Вроцлав родиною, півдня треба запланувати на Африкаріум - перший  у Польщі  і єдиний у світі океанаріум, в якому представлено флору і фауну одного континенту. Африкаріум поділений на 4 зони: зона Червоного моря з кораловими рифами, величезними черепахами і парадами-алле 60 видів різнобарвних риб, Східна Африка - з басейном бегемотів і норами трубкозубів,  в районі Мозамбікського каналу багато акул і скатів - їхні плавні танці у 18-метровому акриловому тунелі можна фільмувати  вічно; у джунглях Конго - спека, ліани і висока волога, а також крокодили і ламантини. На зовнішній частині африкаріуму - пляжі для пінгвінів і морських котиків. Цей величезний графітного кольору павільйон (архітектурний проект Вроцлавської фабрики дизайну ArC2) відкрили у найстарішому в Польщі Вроцлавському зоопарку у 2014 році, він працює 365 днів на рік.

Іще про воду. Вроцлав стоїть на 5 річках і його називають містом 100 мостів, але з доступних взимку атракцій дуже рекомендую Odra Centrum - єдиний у Європі освітній і культурний центр на воді. Пришвартована біля Грюнвальдського моста  будівля площею 800 метрів квадратних із низьким рівнем викидів і енергетично оптимізована  - проєкт фонду «На воді» Каміля Заремби, відкритий у 2020-му році. Мета Odra Centrum - поширювати знання про річку Одра, екологію та охорону навколишнього середовища річок і водосховищ, тож тут існує багато освітніх програм, майстер-класів для дітей - з в’язання вузлів, будівництва міні-човнів з екологічних матеріалів, 3d- друку,  у майстерні фотографії вчать фотографувати воду, флору і фауну. «Що це за арт-об’єкти?», - запитала я у господарів про симпатичних риб над величезними панорамними вікнами. Це зробили діти з того, що виловили в Одрі. У сусідній залі семирічки чи восьмирічки в цей час святкували чийсь день народження - вони збуджено виконували якісь активності і були страшенно захоплені. Для не-дітей є атмосферне й інстаграмне кафе з неймовірними краєвидами на Одру, святково прикрашене, з  привабливими і смачними десертами, настольними іграми, експозицією старих  карт і листівок, колекцією барометрів, бібліотекою. Влітку, взявши напрокат каяк, можна кататися 2 години за ціною однією, якщо… виловиш із річки мішок сміття.І знаєте що? Туристи скаржаться, що річка занадто чиста! Ініціатор і ентузіаст водної екології і  проектів, спрямованих на формування ідентичності місцевої громади  Каміль Заремба якщо й не присутній в Odra Centrum постійно, бачить усе, що тут відбувається, зі свого плавучого будинку, пришвартованого поруч. Він - власник першого у Польщі будинку на воді, не баржі, перебудованої під дім, а справжнього дому, побудованого для життя на воді, тож  він не тільки проповідує  повагу до водних ресурсів, а й живе в цій екосистемі. 

Вроцлав має складну історію - в один вузол заплетені долі німців, поляків, чехів, але тим цікавіше спостерігати, як місто трактує і комунікує свою історію, і як творить нові міфи. Наприклад, гноми, або польською - красналі, - туристична візитка міста. Сьогодні їх нараховують близько 600, і як жартують поляки, японські туристи саме по них відрізняють Вроцлав серед сотень європейських міст на своїх фото. Милі казкові гноми, які  будують, читають книги, п’ють коктейлі, говорять по мобільному, працюють на компютері, є гном у ванні, гном-пожежник, аквалангіст, растаман, професор, байкер, тенісист і сотні інших, - з’явилися лише у 2001 році, а тепер є цілі гіди по гномах, сайт з адресами гномів, сувеніри і тд. Причому  гном - не тільки туристичний символ міста, він - символ польської демократичної традиції, точніше - антикомуністичного руху Помаранчева альтернатива, започаткованого у 1980-х роках  істориком мистецтва, художником і активістом Вальдемаром Фидрихом.  Учасники Помаранчевої альтернативи малювали на стінах і парканах поверх комуністичних лозунгів гномів у червоних шапках, а кульмінацією війни гномів став хепенінг «Демонстрація гномів»  1987 року, приурочений 70-річчю Жовтневої революції, коли на вулиці Вроцлава вийшли 2000 людей у червоних шапках і кричали «Слава революції». Поліція віддавала накази «хапайте червоні шапки», а протестанти висміювали владу, яка заарештовує гномів. Хепенінги Фидриха ввійшли в книгу Бреда Фінгера «Сюрреалізм: 50 творів, які ви маєте знати» (видавництво Prestel Publishing, 2013). А поставлений у 2001 році  на вулиці Свидницькій пам’ятник Помаранчевій альтернативі у вигляді гнома започаткував цілу династію вроцлавських гномів, які стали туристичним символом міста.

Місто-квест, в якому знайдеться і перевезений зі Львова пам’ятник відомому драматургу Александру Фредро, діду Андрея Шептицького. І пам’ятник німецькому теологу і бароковому поету Ангелусу Сілезькому, зменшена копія якого є символом престижної східноєвропейської літературної премії «Ангелус», яку 2021 року отримала українська письменниця Катерина Бабкіна, а раніше лауреатами премії були Юрій Андрухович, Оксана Забужко і Сергій Жадан. І побудований у 1892-му році п’ятизірковий «Монополь» у стилі ар-нуво, де зупинялися Марлен Дітріх, Пабло Пікассо і Джастін Бібер, а балкон над головним входом прибудували в 1937 році спеціально для виступу Адольфа Гітлера. І перевезена в 1946 році зі Львова Рацлавіцька  панорама -монументальне панормане полотно  заввишки 15 метрів, завдовжки 114 та діаметром 38 метрів, написане на честь польського народного повстання під проводом Тадеуша Костюшки, для експонування якого в  1985 році у Вроцлаві побудували ротонду. І живий ліхтарник, який щовечора на острові Тумському запалює ліхтарі. І пам’тник голому фехтувальнику зі шпагою перед Університетою - за легендою, молодик програвся в карти догола. 

…Чесно кажучи, Вроцлав вартий не тільки  подорожі на вікенд, але й цілих різдвяних канікул.

Валентина Клименко, Київ-Вроцлав-Київ
Рубрика: