Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Апологети МС провели III з’їзд

19 вересня, 2013 - 11:34

«Підтримати ініціативу «Українського вибору» та Компартії про проведення референдуму щодо вступу України в Митний союз», — п’ятий пункт резолюції.

Пресу на з’їзд в Українському домі не запрошували; середній вік учасників — за 50; молоді було мало; найпалкішими прихильниками ідей ОКЕАНУ, як з’ясувалося, виступає... українське козацтво.

У папці делегата III з’їзду Міжнародного громадського руху «Відкрита конфедерація європейських і азіатських народів (скорочено російською — «ОКЕАН)» була тільки дешевенька ручка без логотипу, блокнот з логотипом і концепція... відтворення козацького народу. Програми не було взагалі.

Опісля «за лаштунками» місцеві активісти руху «покаялися»: росіяни виділили на його проведення 40 000 доларів. У оргкомітет поступило ж 4 000 доларів (!). До речі, на I з’їзд «ОКЕАНу» в липні, як мені розповіли інші люди, було виділено 70 000 доларів. Їхня доля така ж. Замість розрекламованої широкої міжнародної присутності зал Будинку культури КПІ був заповнений, в основному, студентами. Організаторів його, як таких, що провалили роботу, виключили з лав руху на II з’їзді в підмосковному місті Істра в серпні.

У цих цифрах, як здається, й криється справжній інтерес до «ОКЕАНу». Логіка в мого співрозмовника, одного з активістів руху, така. Москва погано розуміє реальну ситуацію в Україні. Там вважали, що досить виділити гроші, спустити вказівку своїм людям — і справа піде. Ніякої роботи з людьми не проводили. Звідси й ставлення до руху як до звичайного бізнес-проекту — можливість заробити певну кількість російських грошей.

«Український вибір» Медведчука не виправдав надій Москви. Очікується, що акцент напередодні 2015 року буде перенесено на «ОКЕАН». Тобто сюди підуть великі гроші. Якщо Сурков справді серйозно займеться Україною, можуть бути внесені деякі корективи в ці очікування. Але «бізнесмени» вже розставили своїх людей при керівництві, як мінімум, Київської організації. На думку мого співрозмовника, як політичний проект «ОКЕАН» у Києві не має жодних перспектив. А як бізнес-проект, має достатні перспективи, щоб ним зацікавитись.

Мандатна комісія оголосила, що на з’їзд було обрано 367 делегатів від 205 громадських організацій. Зареєстровано 358. Як на мене, в залі на 400 місць їх було не більше 300. У виступах ніяких неочікуваностей не було.

Президент «ОКЕАНу» Вадим Мінгальов (із Росії): «Тільки в союзі з Росією Україна зможе відновити свою промисловість, ядерну енергетику, судно- й авіабудівництво, науково-технічний потенціал». Крім того, чотири пункти резолюції з’їзду було доповнено п’ятим: підтримати ініціативу «Українського вибору» та Компартії України про проведення референдуму щодо вступу України в Митний союз».

Головну тезу всіх виступів викладено в словах, надрукованих на папках делегатів: «Наше завдання — створення в найближчі 10—15 років на просторі Євразії — від Тихого до Атлантичного океану — єдиного інтеграційного утворення — простору безпеки, співробітництва та економічного процвітання, що включає в себе всі пострадянські республіки та всі європейські країни (як члени ЄС, так і ті, що не входять в цю організацію). Україна в цьому просторі бачиться як центр євразійської інтеграції. Своїми ворогами в цій благородній справі вбачають націоналістів, олігархів, корумпованих чиновників.

Найпалкішими прихильниками руху виступає... козацтво в особі Міжнародної академії козацтва на чолі з головним отаманом України М. Ямненком. За два роки вони провели 12 (!) регіональних форумів «Єдиному козацтву слов’янських народів — єдиний митний простір».

З’їзд закінчився о 14.00. Українська мова звучала тільки під час виконання у записі Гімну України. У президії ніхто навіть не ворушив губами.

Микита ЗАЛІЗНИЙ
Газета: 
Рубрика: