Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Центрвиборчком завжди напоготові

Як піти у відставку, так і... провести дострокові парламентські вибори
15 листопада, 2003 - 00:00

Зустріч із журналістами глави Центральної виборчої комісії Михайла Рябця, приурочена до шестиріччя ЦВК, стала в той же час і... прощальною. Оскільки, згідно із законом про Центрвиборчком, у листопаді цього року закінчується шестирічний термін повноважень чинного складу комісії. Хоча Президент наразі ще не подав до Верховної Ради подання про припинення повноважень членів ЦВК, результати найближчих президентських виборів озвучуватиме, можливо, вже не Михайло Рябець. Відповідаючи на запитання газетярів, він заявив, що не збирається претендувати на повторний термін на посаду голови ЦВК, а також залишатися в ній як рядовий член. Рябець сказав, що за шiсть років на цьому посту він «повністю реалізував всі ідеї та задуми й вичерпав себе». «Це — приклад мужності високої посадової особи, яка добровільно, а не під вигуки «Геть! Ганьба!» йде чесно, з гордо піднесеною головою», — заявив М. Рябець. Зараз своїм головним завданням глава ЦВК вважає доведення до кінця справ, розпочатих його структурою з удосконалення виборчого законодавства, а також видання систематизованого збірника всіх статей та інтерв’ю з членами ЦВК, які було надруковано або не було надруковано за шiсть років. Ця книга обсягом майже 600 сторінок за назвою «Центральна виборча комісія: віхи становлення й розвитку», за словами М. Рябця, стане вінцем його діяльності на посаді голови Центрвиборчкому.

Роль рядового члена ЦВК Михайлові Рябцю також, на його думку, не пасує: він вважає це «неетичним» після шестирічного перебування на посаді керівника комісії. «Центральна виборча комісія — це не Верховна Рада, в якій вчорашній голова може легко сісти в залі засідань і розчинитися в загальній масі», — зазначив він. М. Рябець також заявив, що «не хотів би створювати дискомфорту» в діяльності наступного керівника, оскільки це може не кращим чином позначитися на якості роботи та на окремих членах ЦВК і працівниках секретаріату, яких було призначено колишнім керівником.

Як і їхній керівник, «віддати себе вже іншій справі» збираються і ще декілька членів Комісії. Однак є й ті, хто б хотів продовжити роботу в Центрвиборчкомі і чий досвід знадобився б у проведенні не лише наступних президентських виборів, але й інших майбутніх виборчих кампаній. Так М. Рябець аргументував свою пропозицію Президентові України не оновлювати повністю складу ЦВК. «Я за те, щоб склад було оновлено, однак фахівці, які за віком можуть працювати, мають продовжити роботу в Центрвиборчкомі», — заявив М. Рябець. Він також зазначив (а може, ненав’язливо підказав Президентові, яким чином можна реалізувати пропозицію залишити частину членів Комісії на своїх постах, не порушивши при цьому закон), що нинішній склад ЦВК призначався на підставі закону про вибори народних депутатів, в якому не зазначено термін повноважень членів комісії. Таким чином було призначено 12 з 15 членів Центрвиборчкому.

Проте, доки перспектива припинення повноважень чинного Центрвиборчкому не стала реальністю, Михайлові Рябцю довелося відповісти на запитання журналістів щодо поточного політичного моменту. Зокрема, коментуючи звернення Президента до Конституційного Суду з проханням розтлумачити положення Основного Закону про підстави для розпуску Верховної Ради главою держави, голова ЦВК заявив, що не бачить «серйозних підстав для того, щоб говорити взагалі про проведення дострокових виборів». Говорячи про те, чи готовий Центрвиборчком у разі розпуску Верховної Ради до проведення дострокових парламентських виборів, він зазначив, що «ЦВК, враховуючи пройдений життєвий шлях, готовий до будь-яких життєвих перипетій».

А як глава Центрвиборчкому розцінює те, що окремі претенденти на президентський пост вже фактично розпочали свою виборчу кампанію? Відповідаючи на це запитання кореспондента «Дня», Михайло Рябець зазначив, що як людина він ставиться до цього погано, оскільки в «Законі про вибори Президента» чітко виписано терміни початку та закінчення виборчого процесу. «Але сьогодні я не маю підстав когось у чомусь звинувачувати, — сказав глава ЦВК, — мабуть, не можна плутати зустрічі народних депутатів із виборцями з передвиборною агітацією, — це різні речі».

Продовжуючи тему майбутніх виборів, Михайло Рябець висловив переконання, що суми в 150 млн. грн. на проведення президентських виборів, закладеної в проекті держбюджету на 2004 рік, «вистачить на все». Окрім того, він вважає за потрібне «терміново змінити» норму «Закону про вибори Президента України», що передбачає збирання підписів на підтримку того чи іншого кандидата, грошовою заставою. Він нагадав, що на президентських виборах 1999 року ЦВК довелося в дуже стислий термін перевірити 22 млн. підписів.

Наталя ТРОФІМОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: