Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Дружити» з МВФ стає дедалі важче

20 вересня, 2000 - 00:00

За словами Л.Саммерса, у США всі одностайні в тому, що кредитування МВФ не повинне замінювати країнам-одержувачам приватних ринків капіталу. «Зміни покладуть край багаторазовому і тривалому використанню коштів фонду», — сказав він. Конгрес США критикує МВФ за те, що фонд забув своє первинне завдання — надавати короткострокову і своєчасну підтримку платіжного балансу, і позичає таким країнам, як Аргентина та Філіппіни, на десятиріччя. Нинішні зміни дозволять адміністрації Клінтона і МВФ вибратися з-під вогню критики американського сенату.

Незабаром після цих побажань Л. Саммерса МВФ офіційно заявив про скорочення терміну дії своїх кредитних програм і підвищення відсотків по довгострокових позиках. МВФ може виділити будь-якій країні кредит, об’єм якого перевищує певний рівень, однак з позичальника буде стягуватися штраф. При цьому кредити, виділені на боротьбу з надзвичайними ситуаціями (стихійне лихо, післявоєнні кризи), таким штрафом обкладатися не будуть. За новими правилами, виділення кредитів на боротьбу з кризами буде проводитися прискореними темпами. Ці кредити будуть складатися із «заздалегідь певного, великого об’єму коштів», і уряди зможуть отримати до них доступ відразу ж, як тільки буде з’ясовано, що політика, яка проводиться ними, не стала причиною кризи.

Як вважає доктор економічних наук Олексій Плотников, те, що відбувається зараз в МВФ, — це абсолютно природні процеси, пов’язані з реорганізацією Фонду і переглядом його функцій. Це також є відгуком МВФ на хвилю критики на свою адресу, що пішла після азіатської фінансової кризи. Цілком логічне й те, що перегляд термінів кредитування і обсягів процентних ставок відбувається з ініціативи США, оскільки це найбільший кредитор Фонду. На фоні того, що поки неясна доля продовження програми EFF, намічені зміни, на думку О.Плотникова, не будуть сприяти поліпшенню взаємовідносин України з МВФ та економічної ситуації в Україні загалом. Незважаючи на те, що умови кредитування стануть менш привабливими, О.Плотников вважає, що навряд чи ставки за кредитами МВФ (зараз вони становлять 5—7% річних) будуть вищі, аніж за комерційними кредитами, а відтак кредитування МВФ, як і раніше, буде вигіднішим, аніж запозичення у приватних кредиторів. За словами О.Плотникова, оскільки залежність України від зовнішнього фінансування дуже велика, уряд Ющенка, скоріше за все, зробить усе можливе, щоб проект бюджету-2001 задовольняв вимоги МВФ, адже питання стоїть так: або уряд іде, або розробляє прийнятний бюджет і отримує кредити.

Одночасно з цим стали відомі підсумки чергового фінансового року МВФ, що завершився 30 квітня: обсяги кредитування скоротилися більше ніж у 3 рази. У фінансовому 2000 році члени Фонду позичили в нього $8,3 млрд. — проти $28,2 млрд. у попередньому році, повідомляє Інтерфакс-Україна. МВФ скоротив обсяги кредитів, що надаються, оскільки цілий ряд країн, які розвиваються і до цього потребували його підтримки, успішно вийшли з кризи.

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: