Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Івано-Франківській міськраді потрібна не газета, а друкований орган

18 березня, 1999 - 00:00

У кінці минулого тижня сесія Івано-Франківської міської ради звільнила Василя Гордієнка з посади редактора регіональної загальнополітичної газети «Західний кур’єр», засновницею якої вона є. Очолювана паном Гордієнком газета, незважаючи на залежність від міськради, мала свій, відмінний від більшості комунальних видань, погляд на процеси, що відбуваються в суспільстві, і справедливо вважалася найнезалежнішою в області.

Через це питання про зміну редактора поставало часто і супроводжувало волелюбний тижневик мало не з самого початку його створення 1990 року, але до крайнощів не доходило. Однак із наближенням майбутніх президентських виборів благодатний період закінчився. З-поміж численних претензій, висловлених депутатами редактору, визначальною була одна, озвучена членом ПРП та міськрадівської фракції «Наше місто» Ростиславом Стаськом: «Наближаються президентські вибори, і нам далеко не все одно, що буде публікуватися в цій газеті».

Слід зазначити, що, керуючись здоровим глуздом і сповідуючи принципи плюралізму, редакція вважала за потрібне знайомити читачів із різними політичними течіями, поглядами та позиціями. Незадовго до сесії міськради, наприклад, цілу сторінку було присвячено Євгенові Марчуку, що також підлило оливи у вогонь.

Свою підтримку колективу газети висловило обласне радіо, а журналісти недержавного телебачення «3-тя студія» розцінили зняття редактора «Західного кур’єра» як заплановане цькування. Такої ж думки дотримувалися й окремі помірковані депутати, що залишилися в меншості. Член КУНу Микола Галько, зокрема, сказав: «Розбір «Західного кур’єра» нагадує мені парткомісію. Я вважаю, що це є соціально-політичне замовлення... Це наша газета... але вона має право на свою думку».

Проте більшість депутатів дотримуються інших поглядів на демократію та свободу слова. Вони вважають, що оскільки депутати міської ради висловлюють думку мешканців міста, то газета, заснована міськрадою, повинна висловлювати думку виключно міськради. Іншими словами, вона має бути не міською газетою, а друкованим органом міськради.

Тарас ТКАЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: