Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Крим. З Новим роком...

24 листопада, 2004 - 00:00
ДУЖЕ ОСОБИСТЕ. НЕ ПІДГЛЯДАТИ! / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

Власне, Крим ніколи не сумнівався в результаті виборів. Тому вже через годину після закриття виборчих дільниць на центральній площі Сімферополя розпочалася акція «Новий політичний рік», у якій, за даними керівника Центру громадських зв’язків ГУ МВС України в Криму Олександра Домбровського, взяли участь близько двох тисяч кримчан. Акцію організував громадський рух прихильників кандидата Віктора Януковича. У рамках акції відбувся концерт за участі російських груп зі зворушливими назвами «Отпетые мошенники», «Рефлекс» і «Гости из будущего», а о 23-й годині вона завершилася святковим салютом. На окрузі №1 із 76,56% виборців, внесених до списків, за Віктора Ющенка проголосували 16100 чоловік (12,85%), за Віктора Януковича — 104226 (83,18%). На окрузі №2 подібна ситуація. Явка виборців становить 81,25%. За Віктора Ющенка проголосували 12562 особи (12,64%), за Януковича — 82741 (83,28%).

Раніше за інших розпочали свято й у Севастополі. У день другого туру виборів у місті взяли участь у голосуванні 78,1% виборців. Тут міська організація Партії регіонів організувала на міській головній площі імені Нахімова феєрверк. Також було влаштовано народне гуляння, концерт за участі творчих колективів міста та дискотека.

«Влада Криму під час підготовки до другого туру виборів Президента України постаралася виправити недоліки, що мали місце в організації першого туру, — заявив рано-вранці в неділю голова Верховної Ради АРК Борис Дейч. «Ми постаралися, щоб не було того, що було в перший раз — велика кількість не внесених до списків, велика кількість незадоволених бажаючих голосувати», — наголосив кримський спікер. Борис Дейч одним із перших проголосував на виборчій дільниці №46 першого територіального округу. Усі 1178 дільниць десяти територіальних округів розпочали вибори вчасно. До кінця дня, згідно з оперативними даними виборчкомів, у десяти округах Криму з 1,52 мільйона виборців республіки отримали бюлетені 1,163 мільйона чоловік, тобто взяли участь у голосуванні 76,41 відсотка виборців. Найактивнішим був округ №10 у Сімферопольському районі, де до урн прийшли 80,05% виборців.

Цього разу за другим туром виборів у Криму спостерігали 45 представників міжнародних організацій та іноземних держав, повідомив журналістів секретар регіональної робочої групи АРК зі сприяння діяльності офіційних спостерігачів Юрій Прилипко. Це був 21 представник місії спостерігачів СНД, 15 — від ОБСЄ, три — від «Українського конгресового комітету Америки», два — від Бюро демократичного інституту прав людини ОБСЄ, чотири — від Національного демократичного інституту США. Як повідомлялося, в першому турі виборів у Криму працювали 68 спостерігачів.

За оцінками Кримської організації Комітету виборців України, в другому турі президентських виборів порушень у республіці було набагато менше, ніж у першому турі. Проте порушення однаково були. Так, на дільниці №78 10-го округу журналістам і міжнародним спостерігачам не дозволяли вільно пересуватися по дільниці та робити відеозйомку. Крім того, мали місце випадки внесення до списків виборців неіснуючих будинків. «Наприклад, на 46-й дільниці округу №1 до списку виборців внесено два будинки, яких реально не існує, на окрузі №2 внесено три неіснуючі будинки по вулиці Чайковського», — заявили в КВУ. Кілька дільничних комісій самостійно доповнювали списки виборців без відповідних рішень територіальних виборчих комісій або суду. За даними КВУ, подібні факти мали місце, зокрема, на дільницях №№53, 69, 70, 71 сьомого округу.

За підсумками дня стало відомо, що до кожної з десяти територіальних виборчих комісій звернулися в середньому від 200 до 500 чоловік зі скаргами на відсутність їхніх прізвищ у списках, сказав керівник Кримського відділення КВУ Роман Черемухін на прес-конференції в Сімферополі. Так, уже на середину дня комісія територіального виборчого округу №1 у Сімферополі розглянула близько 400 скарг громадян, не внесених до списків. Як повідомив журналістів секретар окружної комісії Павло Скориков, практично всі розглянуті скарги задовольнили.

За станом на 16-ту годину тервиборчком округу №2 — Київський район Сімферополя — розглянув 254 скарги виборців. Тервиборчкоми Севастополя розглянули 401 скаргу.

На думку штабів кандидатів і місцевих спостерігачів, найзначущими порушеннями були «карусель» і агітація у храмах. Як повідомив журналістів керівник кримського штабу Віктора Ющенка Валерій Пробий-Голова, на виборах «використовували різні технології з метою вплинути на результати виборів. На цих технологіях у нас вкрали 6-8% голосів».

За інформацією штабу в Сімферополі, шість мікроавтобусів «Газель» возили по виборчих дільницях приїжджих до Криму людей, які голосували на різних дільницях за відкріпними талонами. Вони зафіксували номери цих машин, мікроавтобуси та люди, які перебували в них, знято на відеоплівку. За інформацією довірених осіб кандидатів, повідомляє агентство Контекст-медіа, лише за одну годину — з 14.00 до 15.00 — на виборчій дільниці №44 цього округу проголосували за відкріпними талонами 199 осіб. Для порівняння: за відкріпними талонами в першому турі виборів президента на всіх 63-х виборчих дільницях 2-го округу проголосували 466 осіб.

У свою чергу, тервиборчком №2 у Сімферополі рекомендував «дільничним виборчим комісіям суворо дотримуватися балансу кількості бюлетенів, що видаються для голосування за основними списками та за відкріпними талонами». Таке рішення прийняли на його засіданні. Це було спричинене виниклою ситуацією, коли бюлетенів для голосування могло не вистачити виборцям, внесеним до основних списків. Комісія рекомендувала, якщо на якійсь виборчій дільниці буде дуже багато охочих проголосувати за відкріпними талонами, то дільничним комісіям слід відправити таких виборців на інші дільниці. Але деякі «порушники» знайшли оригінальніший вихід. На виборчій дільниці №9 першого територіального виборчого округу в Сімферополі понад десять виборців проголосували 21 листопада за відкріпними талонами, виданими... для голосування 31 жовтня. Було складено акт за фактом голосування за недійсними відкріпними талонами, проте дільнична виборча комісія відмовилася прийняти цей документ…

За даними окружкому №4, у Західному Криму кількість тих, хто голосував удома, збільшилася в десятки разів. Так, у тервиборчком №4 (м. Євпаторія, м. Саки, Сакський район) надійшло приблизно 500 — 600 заяв виборців, які бажали проголосувати вдома через хворобу. «Лише на одній дільниці таких заяв виявилося 200, хоч у першому турі на цій дільниці вдома голосували 20 чоловік, — повідомив журналістів член виборчкому Ігор Гасич. — Ми подали заяву до прокуратури, щоб із цим розібралися». Загалом у Євпаторії на дільниці №4 територіального округу №4 спостерігачі виявили 108 заяв виборців про голосування вдома, написаних однією рукою. За даним фактом складено акт.

Були у Криму й непорозуміння з членами виборчих комісій. Так, Валентина Шевцова розповіла, що 20 листопада прийшла на засідання дільничної виборчої комісії за викликом голови для підрахунку бланків бюлетенів, але їй оголосили, що 16 листопада її виключили з членів комісії. «Неофіційно голова комісії сказала, що мене виключили за те, що я підписала під час першого туру виборів протоколи комісії не тією пастою. А в рішенні комісії йдеться, що нібито я не виконувала обов’язків члена комісії. Це брехня», — заявила подавець скарги. Вона звернулася до суду з вимогою відновити в правах члена виборчкому, але суддя місцевого суду Залізничного району Сімферополя Ніна Старова вранці 21 листопада відмовилася прийняти скаргу Валентини Шевцової про скасування рішення дільничної виборчої комісії (ДВК) №70 про виключення подавця скарги з членів комісії та запропонувала розглянути її завтра, повідомила прес-служба Кримського штабу Віктора Ющенка. «По суті, суддя запропонувала мені порушувати питання про відновлення мене в правах члена комісії після виборів. Ніна Старова посилалася на те, що нібито моя справа не термінова, що вона нібито стосується КЗпП, а не виборчого законодавства. Суддя заявила мені, що сьогодні розглядатиме справи лише про помилки в списках виборців». Вона розцінила дії судді як перешкоджання відновленню її законних виборчих прав.

А Кримський штаб кандидата Віктора Януковича також не мовчить. Його спостерігачі на 12-й виборчій дільниці округу №1 у Сімферополі виявили трьох «фальшивих» тележурналістів. Прес-служба штабу повідомила, що троє молодих людей, «не зареєструвавшись як представники ЗМІ, проводили відеозйомку в залі для голосування, перешкоджаючи виборчому процесу». Членам дільничної виборчої комісії вони показали посвідчення працівників донецької телекомпанії «Справедливість», якої, за даними прес-служби Кримського штабу Віктора Януковича, не існує. Таким чином, при перевірці «тележурналістами» виявилися студенти кримських вищих навчальних закладів, яким, за їхніми словами, в штабі Віктора Ющенка видали відеокамеру та пообіцяли по 20 доларів за один день роботи, заявили в Кримському штабі Віктора Януковича. За даними штабу, представники «псевдотелекомпанії» «Справедливість» втручалися в хід голосування й на інших виборчих дільницях у Сімферополі, а також у Білогірському районі.

І нарешті про оперативну обстановку. Громадський порядок у Криму охороняли понад шість тисяч осіб. Серйозних злочинів цього дня на півострові не зафіксовано. Більше того, приблизно 500 кримських правоохоронців, як повідомив керівник ЦГЗ ГУ МВС України в Криму Олександр Домбровський, відправлено до Києва для забезпечення громадського порядку в ході другого туру виборів. За його інформацією, це кримські співробітники спецпідрозділу «Беркут» та підрозділи спецназу внутрішніх військ. «Це природно. І в першому турі так було», — зазначив керівник ЦГЗ главку міліції. Зі слів Олександра Домбровського, кримські правоохоронці перебувають «у резерві на випадок загострення обстановки».

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь — Севастополь
Газета: 
Рубрика: