Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На кого зробила ставку опозиція?

Список опонентів влади став першою перевіркою на відповідність їхніх декларацій реальним справам
2 серпня, 2012 - 00:00
ПОЛІТОЛОГИ ПОЗИТИВНО ОЦІНЮЮТЬ ПАРТІЙНИЙ СПИСОК «БАТЬКІВЩИНИ»
АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК ПРЕДСТАВИВ ПРОГРАМУ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

Як і слід було очікувати, першим номером списку було затверджено Юлію Тимошенко. Незважаючи на ув’язнення, екс-прем’єр залишається головною дійовою особою в опозиційному таборі. Другим номером списку став голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, який за відсутності Тимошенко виконує роль головного спікера опозиційних сил. Яценюк, як відомо, призупинив своє членство у «Фронті Змін» заради спільної з «Батьківщиною» участі у виборчій кампанії.

Об’єднання опозиційного політичного спектра демонструє і присутність у першій п’ятірці лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Четвертим номером списку став керівник виборчого штабу Об’єднаної опозиції Олександр Турчинов. Замикає п’ятірку Юрій Луценко, ще один ув’язнений опозиціонер.

До прохідної частини списку увійшло багато відомих імен. Також у ній є прізвища, які представляють нове покоління політиків. Так, серед кандидатів на депутатські місця є нунсівці В’ячеслав Кириленко та Андрій Парубій, адвокат Тимошенко Сергій Власенко, Олександра Кужель, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Геннадій Москаль, Григорій Немиря, Борис Тарасюк, Микола Княжицький.

Разом з тим, у списку не виявилося представників бізнесу з числа опозиції. У ньому, наприклад, немає Олександра Третьякова, Давида Жванії та інших.

Президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов відзначив, що опозиція врахувала свої колишні помилки. «Очевидно, не останню роль у цьому зіграв громадський контроль: як відомо, процес формування списків проходив за участі руху «Чесно» — за його допомогою було проведено аудит, завдяки чому до списку не потрапили одіозні особистості або родичі партійних лідерів», — підкреслив Жданов.

Політтехнолог Олег Медведєв сказав у свою чергу, що на відміну від попередніх кампаній, цього разу в списку майже немає груп ризику, з яких могли би з’явитися нові «тушки». «Видно, що Об’єднана опозиція зробила ставку на перевірені кадри, на людей, які протягом двох з половиною року мужньо і з гідністю змогли витримати як тиск, так і спокуси з боку влади. Це достатньо переконлива гарантія від того, що ніхто з них не перейде на інший бік», — заявив Медведєв.

«Радує, що зі списку зникли ті, чиї кандидатури викликали критику громадськості. Наприклад, тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна. Крім того, ми не бачимо тут персонажів на кшталт Волкова, Палиці. Звичайно, до частини кандидатів можуть бути питання, але явних проколів, коли дивишся на прізвище і кажеш «Ну як же так!», я не бачу», — сказав у своєму коментарі професор Києво-Могилянської академії, політолог Олексій Гарань.

Політолог Сергій Таран відзначив значне омолодження команди опозиції: «У списку чимало людей, політичне становлення яких проходило вже у незалежній Україні. Для них немає питання щодо місця України в світі. Головна дискусія для них — що робити для добробуту держави».

Це, до речі, стосується і кандидатів-мажоритарників, список яких також було затверджено на з’їзді «Батьківщини». Серед них, наприклад, відомі журналісти Тетяна Чорновіл та Костянтин Усов, які балотуватимуться у Львівській та Одеській областях відповідно. У майбутньому дуже багато залежатиме від того, наскільки Об’єднана опозиція зможе витримати цей тренд на відкритість перед суспільством. І, звичайно, від того, як вона діятиме в парламенті.

У випадку перемоги за партійними списками — а соціологія дає підстави на це сподіватись — опозиція шукатиме спільну мову з іншими непровладними силами у Верховній Раді та з незалежними депутатами-мажоритарниками з метою реалізації своєї програми.

Останню також було затверджено на з’їзді. Як заявив голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк, опозиція підготувала 80 законопроектів, які стосуються різноманітних сфер життя — від політики до економіки.

Зокрема, пропонується запровадити кримінальну відповідальність для депутатів за голосування чужими картками та вимагається скоротити наполовину усі видатки на утримання органів влади.

Безперечною ціллю номер один для опозиції залишається усунення з посади Президента Віктора Януковича. І, зрозуміло, при цьому не обійтися без повернення резиденції «Межигір’я» у державну власність. Опозиція також обіцяє ліквідувати в Україні Конституційний Суд, який, по суті, став головним інструментом для узурпації влади чинним главою держави.

У програмі також є конкретні ідеї щодо змін в економіці, по-перше — в податковій системі, яка на сьогодні є однією з найгірших у світі.

«В першу чергу я кажу про радикальну зміну податкової системи. Уперше на території східної Європи буде запроваджено тільки 7 основних податків. Наше завдання в економіці — це створення робочих місць, це дати можливість людині заробляти і це, звичайно, не забути про соціальний блок. Наш обов’язок перед вчителями і лікарями, наш обов’язок перед малозабезпеченими і неповносправними, наш обов’язок перед громадянами України, яких держава повинна забезпечувати, буде виконано», — наголосив у своєму виступі на з’їзді Арсеній Яценюк.

Українська мова, доля якої зараз хвилює багатьох людей, також згадана в опозиційній програмі дій: «Наповнимо реальним змістом статус української мови як єдиної державної. Сприятимемо її повноцінному застосуванню в усіх сферах суспільного життя, зокрема на телебаченні, радіо, у книговидавництві, кінематографі та шоу-бізнесі».

Натомість показовим є з’їзд Партії регіонів, який відбувався цього ж дня. Як повідомили, під час зібрання головної владної сили було побито громадських активістів, їх адвоката, журналіста Мустафу Найєма. А ознаками цього з’їзду стали небачена досі закритість, пафосність та посилені заходи безпеки. На відміну від своїх опонентів, лідери Партії регіонів не тільки не оприлюднили списків кандидатів під час з’їзду, а й сховали їх від своїх однопартійців, які голосували за «кота в мішку».

Атмосфера, в якій відбулися два з’їзди, демонструє, яким шляхом йдуть основні політичні сили, між якими і розгорнеться головна боротьба під час парламентської кампанії.

Павло СИДОРЕНКО. Фото Костянтина ГРИШИНА, «День»
Газета: 
Рубрика: