Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Недорого і спішно

Питання про успішність залишається відкритим
30 серпня, 2001 - 00:00

Нагадаємо, що заявки на участь у конкурсі, крім ІСД, подали корпорації «Науково-виробнича інвестиційна група «Інтерпайп», ВАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» і ТОВ «Асорті».

Як сказав «Дню» перший заступник голови ФДМУ Михайло Чечетов, на фінальній стадії конкурсу в ньому взяли участь двоє претендентів — ІСД і фірма «Інтерпайп» (Дніпропетровськ), яку свого часу очолював народний депутат Віктор Пінчук. Двох «відкинутих» на першому етапі конкурсу претендентів М.Чечетов не назвав, але запевнив, що серед них не було російського «Газпрому», який раніше претендував на це підприємство, а тепер навіть «не виявляв бажання брати участь» у конкурсі. За словами М.Чечетова, зміна позиції «Газпрому» пов’язана з новою політикою його нового керівництва, яке не сплатило навіть за придбаний пакет акцій «Рівнеазоту».

Стартову ціну пакету Харцизького трубного напередодні конкурсу було визначено в розмірі 122695 тис. грн. Як сказав М.Чечетов, переможець заплатив на чотири мільйони дорожче.

Фіксовані умови конкурсу передбачали, зокрема, погашення або реструктуризацію кредиторської заборгованості підприємства; реалізацію програми технічної реконструкції виробництва, впровадження прогресивних технологій, збереження профілю діяльності, номенклатури, обсягів виробництва, збуту продукції ВАТ, досягнутих на момент підписання договору купівлі-продажу, а також кількості робочих місць протягом шести місяців після підписання договору купівлі-продажу. Стратегічне значення Харцизького трубного заводу зумовлене тим, що це єдине в СНД підприємство, що виробляє високоміцні стальні електрозварні газопровідні труби діаметром 478—1420 мм, що використовуються для прокладання магістральних газопроводів. Крім того, завод випускає труби загального призначення для водо- й теплопостачання діаметром 478—1420 мм; труби діаметром 27—89 мм, 19—102 мм і 4,76— 12 мм, що використовуються у виробництві холодильного обладнання. Статутний фонд ВАТ становить 1919,998 тис. грн, номінал акції — 0,05 грн.

Тим часом оперативно-безконфліктний, а точніше не дуже прибутковий поки що продаж Харцизького трубного може мати неприємні наслідки для ситуації на ринку продажу наступних підприємств. Адже відразу ж за Харцизьким Україна планує виставити на конкурс Нікопольський південнотрубний завод. Його було оголошено 15 серпня, а відбудеться він через 45 днів. Стартову ціну пакету акцій визначено в розмірі 352,6 млн. грн., тобто майже втричі більше, ніж на Харцизький завод. Експерти передбачають, що неучасть «Газпрому», що на порядок знизило значущість попереднього конкурсу, позначиться й на результатах конкурсу щодо Нікополя. Виникає сумнiв щодо реальностi його проведення. І дійсно, відповідно до умов конкурсу, покупець зобов’язаний, зокрема, до 1 січня 2002 року погасити заборгованість підприємства із зарплати, перед Пенсійним фондом і бюджетом в розмірі 15 млн. грн., реструктуризувати на три роки борги за поставлені енергоносії в сумі 13,5 млн. грн. (на 1 січня 2001 року), забезпечити обсяг виробництва на загальнодержавному трубному ринку країни не менше ніж 20%, зберегти основний профіль роботи й обсяги виробництва заводу, що існували на момент підписання договору купівлі-продажу, а також кількість робочих місць протягом півроку після підписання договору купівлі-продажу. Крім того, конкурсній комісії з продажу пакету акцій слід надати концепцію післяприватизаційного розвитку підприємства, яка має містити зобов’язання учасника конкурсу щодо виконання його умов і реалізації низки двосторонніх інтересів у розвитку заводу, поліпшення показників його діяльності, а також бізнес-план або техніко-економічне обгрунтування післяприватизаційного розвитку підприємства.

Але головний мінус Південнотрубного для майбутнього покупця полягає в тому, що на цьому монопольному в Україні підприємстві з випуску геологорозвідувальних, насосно-компресорних і катаних труб (основними споживачами яких є підприємства оборонної, машинобудівної, нафтогазової промисловості та теплоенергетики) 2000 року на базі заводських цехів було створено завод безшовних труб «Нікотьюб», завод неіржавіючих труб, завод стальних труб «ЮТіСТ» і завод «Труболіт». Внаслідок чого у виробництво були залучені інвестиції, й воно запрацювало. І що тепер продавати, коли найпривабливіших цехів уже немає? Відповідним може виявитися й результат конкурсу.

На думку глави ФДМУ О.Бондаря, стартова вартість виставленого на конкурс пакета акцій Нікопольського південнотрубного за його нинішнього фінансового стану є завищеною для потенційних учасників конкурсу, передає УНІАН. За словами Бондаря, Фонд зробить висновки з процесу подання заявок на участь у цьому конкурсі. Нещодавно прем’єр-міністр звернув увагу ФДМУ на те, що його робота має бути спрямована на «максимальне виконання прогнозу надходжень до бюджету, але без зниження якості й погіршення довгострокових наслідків від приватизації конкретного об’єкта». В ФДМУ цю вказівку, звичайно, сприйняли, але не виключено, що на його позицію впливають і політичні чинники. Зокрема, експерти висувають версію, що натиску структур — «гаманців» основних гравців на виборах-2002 ФДМУ протистояти дуже важко.

Коментуючи ситуацію з продажем Харцизького трубного, голова парламентської комісії з контролю за приватизацією Олександр Рябченко сказав «Дню», що «ситуація з підсумками конкурсу була заздалегідь відома... Якби не було попередньої домовленості, то іншими були б і результати: «Харцизьк» коштує «трохи» більше, ніж за нього дали».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: