Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Негативний рейтинг Кучми в Дніпропетровську ставить рекорди

28 вересня, 1999 - 00:00

Нещодавно в Дніпропетровську за підтримки влади відбулася святкова акція тижневика «Столичные новости». У програмі заходів, що відбувалися в центрі міста, крім естрадних виступів було передбачено й імпровізоване соціологічне опитування, що нагадує вибори. Всім бажаючим — потенційним виборцям — роздавалися «бюлетені», в яких пропонувалося вказати, «кого з перерахованих нижче претендентів ви маєте намір підтримати на майбутніх виборах» У списку було п'ятнадцять кандидатів на посаду президента України. Результат опитування, якщо не спантеличив, то побавив багатьох. З 7392 опитаних 3824, тобто близько 52%, висловилися в підтримку... Леоніда Кучми. Іншим кандидатам у президенти, виходячи з даних «Столичных новостей», можна вже «сушити весла». Принаймні в Дніпропетровську. Так, покликані втілювати «ліву загрозу» Наталія Вітренко й Петро Симоненко відстали від «популярного» Леоніда Даниловича в чотири й п'ять разів відповідно. Інші кандидати начебто «набрали ще менше».

На дані цієї передвиборної «вікторини», мабуть, не варто було б і звертати уваги, якби президентські видання відразу ж не підхопили тезу про безперечну популярність «кандидата №1» у Дніпропетровську. Між іншим, зомбування виборця подібною цифрою не має під собою достатніх підстав. Принаймні про це свідчать дані серйозних досліджень, що мають у своєму розпорядженні дніпропетровські соціологи. Так, за словами заступника директора дніпропетровської філії Академії державного управління при Президентові України (куди солідніше?!) Владислава Романова, замiри громадської думки — анкетування й телефонні опитування з різною вибіркою — показують, що рейтинг Леоніда Даниловича вище за 26% серед мас виборців поки що не підіймався.

«Цілком нереальною цифрою» назвав рейтинг «Столичных новостей» і дніпропетровський соціолог Василь Стоякін. «До даних опитування, — сказав він, — можна ставитися серйозно, якщо дотримується спеціальна соціологічна процедура, що дозволяє визначити думку народу, виходячи із структури населення». Експертні дослідження, за словами В.Стоякіна, котрі проводилися службою «Соціс-Геллап», показують до того ж і зовсім інший розподіл міри популярності нинішніх кандидатів у президенти, ніж той, що було отримано «Столичными новостями». Ще скептичніше з приводу подібних опитувань висловився завідуючий кафедрою соціології Дніпропетровського університету Віктор Городяненко. «Соціологічні асоціації України, — сказав він, — уже розсилали в засоби масової інформації наше звертання про те, що опитування, тим паче в переддень виборів, мають носити відповідальний і науковий характер». Але найконтрастніше дані «Столичных новостей» виглядають на фоні останнього опитування, проведеного однією з найсолідніших соціологічних служб міста «Соціс- Маркет». Відповідно з опублікованими цифрами, позитивний рейтинг Леоніда Даниловича в Дніпропетровську, як з'ясовується, становить усього лише 18,3% і його цілком можна зіставити з рейтингами інших кандидатів. У той же час негативний імідж «кандидата № 1» ставить рекорди. «Негатив» щодо Кучми вдвічі вищий, ніж у його найближчих конкурентів. Близько 40% дніпропетровців «ні в якому разі» не мають наміру голосувати за нині чинного Президента, а 75,2% мешканців міста вважають: те, що відбувається зараз в Україні, «йде в невірному напрямку»!

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: