Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Невмируща серпнева традиція: школи не готові

9 серпня, 1997 - 00:00

Школа №214 - звичайна для київської околиці. До першого вересня тут самотужки підготувалися. От тільки дах протікає майже над усією школою. Заступник директора школи Валентина Жарикова вірить, що райдержадміністрація от-от дасть гроші й дах нарешті відремонтують. У школі №225 оптимізму давно вже немає. Ця школа теж начебто готова. Але працюватиме без спортзалу, книгозбірні та більшості вбиралень. У школі протікає дах і через це у спортзалі дерев`яна підлога вже заростає мохом, а з книгозбірні ледь порятували мокрі книжки. Але найбільша проблема - зачинені вбиральні. На запитання: "А куди ж ходитимуть діти?",- заступник директора школи Тетяна Гордюта відповіла скрушно: "Додому бігатимуть". І попрохала: "Оголосіть у газеті про наше горе. Може який спонсор знайдеться..."

Дві випадково вибрані школи виявилися доволі типовими. Принаймні, їх проблеми мають дещо спільне з проблемами самого Міністерства освіти, у двох приміщеннях якого сьогодні також немає жодної вбиральні.

Сутужно в міністерстві і з конкретною інформацією. На всі прохання поділитися даними тут відповідали роз`ясненнями, що ремонт шкіл фінансується з місцевих бюджетів. Лише один працівник, який не назвався, зізнався, що інформація про ремонти шкіл ще тільки збирається - для колегії, що відбудеться у вівторок. А сільські школи нині взагалі "за кадром". Щоправда, начальник відділу, який відає цими питаннями, Любомир Іванусь скупо "заспокоїв": "Якщо вже ми проводимо з цього питання колегію, значить обстановкою Міністерство стривожене".

А ситуація з уведенням нових шкіл взагалі провальна. До 1 вересня планується відкрити тільки 10 шкіл на 5 тисяч місць та й то невідомо чи вдасться ці плани здійснити. (Для порівняння: 1991 року було введено в дію 261 школу на 132 тисячі місць).

Дещо обнадійливіша ситуація хіба що з підручниками. Директор методично-видавничого центру Міносвіти Валерій Тоній розповів "Дневі", що нині з необхідних 10 млн. примірників і 50 назв уже віддруковано 15%, а для решти готове все - угоди, поліграфія, оригінал-макети на плівках... Затримка лише за грошима, які "зараз шукає Кабмін і особисто прем`єр". Валерій Тоній визнає, що до 1 вересня всі необхідні підручники віддрукувати вже неможливо, але, якщо Кабмін найближчими днями дасть гроші, то до 1 жовтня можна встигнути.

Що ж, будемо сподіватися на традиційний для нашої країни серпнево-вересневий педагогічний аврал. Тільки аврали теж не бувають безкоштовними.

Валерій НЕЧИПОРЕНКО, "День"
Газета: 
Рубрика: