Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Оцінка інвестора

Ганс-Йоахім Кербер: В Україні ми бачимо не ризики, а можливості
28 серпня, 2003 - 00:00


Україна позитивно оцінює розвиток торгово-економічної співпраці між українськими та німецькими партнерами, підкреслив прем’єр-міністр України Віктор Янукович на нещодавній зустрічі з головою правління концерну Metro AG Гансом-Йоахімом Кербером. Нагадаємо, що ця компанія днями ввела в експлуатацію найбільший у нашій країні оптовий гіпермаркет. «Наші інвестори — це наші партнери, тому нам потрібно разом розробляти стратегію і створювати умови для плідної співпраці на українському ринку», — сказав В. Янукович. Словом, капітал ризикує і приходить до України. Наш ринок очима західного інвестора — про це в інтерв’ю з паном КЕРБЕРОМ.

— Чи може свідчити прихід вашої компанії до України про те, що тут покращився інвестиційний клімат?

— Ми уважно стежили за цим ринком. І дiйшли висновку, що тут існує низка чинників, які є стимулом, щоб розпочати тут наш бізнес. По-перше, це стабілізація ситуації на ринку взагалі. По-друге, це економічне зростання і, головне, зростання валового внутрішнього продукту. Це також скорочення інфляції. І взагалі останнім часом багато економічних чинників свідчать, що в Україні можна починати роботу.

— Чи бачите ви ризики для вашого бізнесу в Україні, у чому саме вони полягають?

— У цій країні ми насамперед бачимо не ризики, а можливості. Назвати які-небудь конкретні ризики, які існують в Україні, але відсутні в інших країнах, ми не можемо.

— Сьогодні український уряд жорстко диктує ціни на продовольчому ринку. Як би ви реагували, якби уряд в одній із країн, де працює ваша компанія, втрутився у справи ринку подібним чином?

— Ця проблема нас не зачепила, оскільки наша політика полягає в тому, щоб пропонувати низькі ціни, привабливі для покупців. Тому рішення про граничні ціни на продукти нас не торкається.

— Чи вважаєте ви грошово-курсову політику Національного банку України (зокрема, щодо євро) настільки прозорою, щоб і надалі розвивати ваш бізнес у нашій країні?

— Ми вважаємо, що реформи в Україні йдуть у правильному напрямку. Звичайно, є багато моментів, де можна було б працювати краще. І це ви знаєте лiпше, ніж ми за кордоном. Існує багато проблем у переговорах зі Світовим банком і Міжнародним валютним фондом. Але загалом ми не бачимо тут жодних негативних елементів, які б заважали нам робити бізнес.

— Як ви оцінюєте купівельну спроможність українців, і чи адекватна вона тим послугам, які пропонує ваша компанія?

— Ми на сьогодні працюємо у багатьох країнах, які належали раніше до східного блоку. І зазначаємо, що у них відбувається стабільне зростання доходів населення. І якщо навіть на даний момент купівельна спроможність в Українi не настільки висока, ми бачимо великий потенціал для її зростання. І це привело нас до України.

— У чому відмінність купівельного попиту в Україні від країн Європи?

— Різниця абсолютно незначна. Настільки, що наші магазини виглядають майже ідентично, що в Україні, що у Польщі, що в Болгарії. Але зрозуміло, що ми пристосовуємо свій асортимент до потреб місцевого ринку і працюємо з місцевими постачальниками. Щоправда, нині у Європі можна спостерігати процес гармонізації поведінки покупця, і згодом ця тенденція, мабуть, пошириться і на Україну.

— Чи велика в Україні, на вашу думку, корупція, і чи доводилося вам тут стикатися з її виявами?

— Нам вдалося побудувати наш магазин у Києві всього за п’ять місяців. І за цей період ми жодного разу не зустрічалися з проявами опору з боку державної влади. Тому мені важко судити про наявність корупції в Україні, ми тут зустрічали тільки підтримку.

— Ваша компанія — великий роботодавець, у тому числі й в Україні. Чи можете ви стверджувати, що у нашій країні ви створите для найманих працівників такі ж умови, як і в інших європейських державах? А якщо ні, то у чому полягатимуть відмінності й із чим пов’язане їхнє існування?

— Політика компанії полягає у тому, щоб повністю виконувати всі вимоги місцевого законодавства. У нас нині працюють 550 чоловік — молодих, енергійних, мотивованих, які отримують зарплату на рівні ринкових вимог. І компанія робитиме все, щоб утримати висококласних фахівців. Ми пропонуємо їм умови, відповідні до ринкових реалій, як і в інших країнах. Немає принципових відмінностей між тим, як працюють наші люди в Україні або, наприклад, у Румунії та Болгарії. Ми вважаємо, що люди в Україні дуже кваліфіковані і високомотивовані, щоб працювати на повну силу.

— Як я зрозумів, рівень зарплати ваших працівників в Україні визначатимуть саме українські ринкові умови?

— Саме так. До уваги беруться умови на кожному місцевому ринку. Ці умови наших працівників в Україні цілком задовольняють. Ми почали набирати персонал для нашого офісу ще в листопаді. І за цей час ніхто від нас не пішов. Це свідчить про те, що люди задоволені. Щоправда, ми тільки починаємо роботу; нещодавно закінчили набір кадрiв і ще не можемо судити остаточно. Але слід сказати, що умови роботи у нашій компанії — це не тільки зарплата. Сьогодні ми готуємо так званий компенсаційний пакет, який передбачатиме страхування працівника і членів його сім’ї, можливості для навчання в Україні і за кордоном, пільгові умови кредитування в банках тощо. Крім того, кожний працівник має можливість працювати не тільки в Україні, але й за кордоном, тобто перед ним відкриваються можливості для професійного зростання.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: