Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Особливості національного полювання на виборців

18 березня, 2006 - 00:00

Спостерігаючи за ходом виборчої кампанії, яку деякі політики намагаються називати демократичною, чесною, відкритою і т. д., мимоволі виникає порівняння з полюванням: коли добре озброєні мисливці виходять на полювання за беззбройними жертвами. Але, як відомо, існують жорсткі правила для мисливців, а полювання, що триває з порушенням правил, називається браконьєрством.

Звиклі до вседозволеності та безкарності нові господарі життя вирішили, що полювати на виборців теж можна браконьєрським способом, що Закон України «Про вибори народних депутатів України» написаний для пересічних виборців, а не для власників політичних партій.

До речі, сам закон також заслуговує особливої уваги. Зібралися в стінах парламенту панове мільйонери і вирішили, що аналізувати й обговорювати виборчі програми їхніх партій можна тільки за гроші, за великі гроші: уклади договір зі ЗМI, заплати гроші і тоді маєш право висловлювати свою думку, а якщо без грошей — то це вже порушення закону.

Протистояти політтехнологічній агресії звичайні громадяни не можуть: у них немає ні аналітичних центрів, ні радників і консультантів, немає можливості звернутися до фахівців. Вони покинуті на самих себе та вимушені самостійно піклуватися про свою інформаційно-психологічну безпеку, забезпечувати власний захист від прихованого психологічного примусу, часто ведучи нерівну боротьбу в несприятливих для себе інформаційно-комунікативних умовах.

Ось і процвітає під час виборчої кампанії олігархічне свавілля. Виборець іде вулицею — його «відстрілюють» із численних наметів. Причому цікаво, що намети всі однакові за конструкцією, лише забарвлення різне. Напевно, виготовляли їх на одному підприємстві, не здивуюся, якщо з’ясується, що оплачували їх з одного олігархічного рахунку та розподіляли за рознарядкою з одного кабінету. Адже намети переважно тих партій, якi нині присутні в парламенті. Агітаційна макулатура, яку завзято роздають агітатори, також виконана в одному руслі: назва партії (блоку), фотографії першої п’ятірки та обіцянки, обіцянки, обіцянки... Але що цікаво, в жодному з наметів я не зустрів партійних списків. Адже це найцікавіша інформація для виборця: хто сховався за назвою партії (блоку) і їхніми лідерами.

На одному з плакатів прочитав «Ми приведемо до влади професіоналів». Поцікавився списком професіоналів. З’ясувалося, що серед перших 65 «професіоналів» — 46 нинішніх народних депутатів плюс ціла обойма співробітників апарату Верховної Ради плюс кілька представників виконавчої влади. Високий професіоналізм нинішніх народних обранців завдяки телебаченню багато хто з нас мав можливість спостерігати особисто: мордобій у парламенті та виведення з ладу мікрофонів нинішні депутати влаштовували дуже професіонально.

Отакі «професіонали» окопалися в прохідній частині списку одного з блоків. А скільки ще подібних «професіоналів-нардепів» оселилися в списках інших політичних сил. Напевне тому одного разу опубліковані в «Голосі України» й «Урядовому кур’єрі» списки кандидатів від партій і блоків більше ніде не рекламуються.

Адже від того, хто буде обраний до Верховної Ради, багато в чому залежить майбутнє країни. Якщо за спинами першої десятки партійного списку нинішніх народних депутатів і міністрів далі йдуть директори ТОВ, то наївно чекати від такої політичної сили чогось відмінного від товариства з обмеженою політичною відповідальністю, і Європу вони будуватимуть для себе та своїх близьких, а не для мільйонів звичайних виборців.

Попри те, що нинішні парламентські мільйонери все детально спланували та вже достроково розподілили між собою місця в майбутньому парламенті, виборці мають одну найпотужнішу зброю, перед якою безсилі олігархи зі своїми маніпулятивними технологіями — це виборчий бюлетень. Для цього треба прийти на вибори. Виборець може застосувати свою зброю тільки один раз на п’ять років. Якщо ви не прийдете на вибори, ваша зброя буде задіяна проти вас — на вибори прийдуть інші й оберуть тих, хто відстоюватиме їхні інтереси, а не ваші. Як визначитися з вибором? Є одна дуже проста, але ефективна технологія, що дозволить вам зробити правильний вибір. Усе, що вам пропонують під час виборчої кампанії, треба брати. Але в жодному разі не можна голосувати за тих, хто намагається вас купити, — невже ви вірите в те, що олігархи витрачають на виборчу кампанію величезні гроші для того, щоб відстоювати ваші інтереси? Якщо ви на виборах проголосуєте за ті політичні сили, в списках яких немає кумів, сватів, братів, друзів, нинішніх народних депутатів і олігархів, то це надійна гарантія того, що завтра ваше життя, життя ваших дітей і внуків покращиться.

Анатолій ШТАНЬКО, кандидат технічних наук, Київ
Газета: 
Рубрика: