Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Партійний серіал, серія-3: «Усі в Партію української єдності»!

22 жовтня, 1998 - 00:00

В першій серії партійного серіалу «Хто з ким?» («День» №198) розповідав про те, як вирішили об’єднатися Народний рух, Демократична й Християнсько-демократична партії. Минулих вихідних процес продовжили Республіканські християни, Українські селянські демократи, Християнсько-народний союз, депутат від НДП Борис Безпалий і... В’ячеслав Чорновіл, (який брав участь і в першій серії). Останні п’ять представників різних політичних сил домовилися, що разом виступлять на президентських виборах. (Друга серія партійного серіалу, «День» №200). Щоправда, не зовсім ясно з ким буде «виступати» лідер Руху: з ДемПУ й ХДПУ, чи з РХП, ХНС, УСДП й депутатом від НДП Б.Безпалим?

Більшість спостерігачів розмови про створення подібних блоків сприймають скептично — про це так багато говорили напередодні парламентських виборів 1998 року. А наслідки? Жодна з партій (звичайно, окрім лівих), яким таки вдалося об’єднатися (по дві-три у блоці) до Верховної Ради не пройшла.

Переглядаючи українську пресу я натрапила на цікаву замітку в «Вечірці», завданням якої було довести, що ніякого об’єднання знов не вийде: «Покладатися на партії, які не підтримані виборцями, не варто, потрібно створювати нову, масову, дисципліновану українську за духом і суттю партію з новими людьми», — зазначено у колонці головного редактора («ВК», 25 вересня). Зробивши такий висновок, Віталій Карпенко, а також генерал Білас, кандидат наук Гнаткевич, професори Погрібний, Бейко, Пономарів та генерал-полковник Лопата вирішили створювати Партію української єдності. Характерно, що імена організаторів створення партії з «новими людьми» відомі в певних колах не один десяток років.

Нова «за суттю і духом» партія обіцяє відрізнятися від існуючих зокрема тим, що вона може мати як ліве, так і праве крило (що, само собою, цікаво). Але найцікавішим є те, що пан Карпенко сподівається, що його партія фінансуватиметься з державного бюджету. Водночас з держфінансуванням майбутня Партія української єдності буде в опозиції до нинішньої влади!

Утворювана партія, серед усього іншого, обіцяє «об’єднати Східну, Західну й Центральну Україну; об’єднати все українство, а також прийти до влади і змінити неукраїнську законодавчу, виконавчу та судову вертикаль на українську». (Чи не за «українство бюджет має платити новій партії?) Для досягнення цього партія братиме участь у президентських виборах, на яких обіцяє підтримувати єдиного кандидата від національно-патріотичних сил, а в разі, якщо його не буде запропоновано, — будь-якого кандидата, який виступатиме на ідейних засадах, що їх поділятиме партія. Щоправда, на яких саме — можливо, ми дізнаємося з наступної серії партійного серіалу.

№202 22.10.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Тетяна ШУЛЬГАЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: