Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Потрібна комісія з припинення конфлікту

Дніпропетровська опозиція відкидає звинувачення у злитті з владою
5 лютого, 2014 - 11:14
ФОТО З САЙТА MIGNEWS.COM.UA

Депутати опозиційних фракцій Дніпропетровської обласної ради долучилися до роботи в регіональному штабі зі стабілізації кризових ситуацій в області. З такою заявою виступив голова облради Євген Удод після закінчення чергової сесії. «У Дніпропетровській обласній раді всі політичні питання завжди вирішувалися конструктивно, — зазначив він. — У сьогоднішніх непростих умовах в регіоні працює штаб щодо стабілізації суспільно політичної ситуації. Зараз у його роботу включилися депутатські фракції облради «Батьківщина» і «Фронт Змін». Всі ми розуміємо, що депутати — це, перш за все, представники людей, представники свого виборчого округу. Тому таке рішення дуже правильне і своєчасне, адже мета у всіх одна — працювати для людей та не допустити дестабілізації та хаосу в нашій області». За словами Є. Удода, всі опозиційні партії, представлені в облраді, рішуче засудили спробу захоплення будівлі Дніпропетровської ОДА та заявили, що не мають жодного стосунку до цих подій.

За інформацією облради, згаданий штаб на Дніпропетровщині було створено ще 5 грудня 2013 року. До його складу увійшли представники громадськості, профспілкових, ветеранських та молодіжних організацій, творчого, наукового та експертного співтовариства, органів самоорганізації населення, повідомляється на сайті облради.

Зі зрозумілих причин, заява голови Дніпропетровської облради викликала бурю серед противників Президента, адже опозиційні депутати з самого початку брали активну участь в революційних подіях, а також входили до місцевої ради Євромайдану. Обурення було тим більшим, що під арештом залишається багато людей, яких схопили ввечері 26 січня, коли мітингувальники намагались штурмувати будинок облдержадміністрації. Серед тих, хто підтримав ідею співпраці з владою, була й депутат облради від «Батьківщини» Антоніна Ульяхіна — рідна тітка Юлії Тимошенко. Це викликало на її адресу нові звинувачення. Тим більше, що всередині обласної «Батьківщини» давно йде суперечка, а частина активістів навіть покинула лави партії і приєдналася до колишніх членів «Фронту змін», що утворили нову партію ВО «Демократи» під проводом народного депутата України Андрія Павелка. Його однодумці вже сформували опозиційні фракції «демократів» у багатьох місцевих радах. «Переформатування» опозиціонерів триває і в Дніпропетровській обласній раді.

Втім, депутати від опозиції вважають, що їх неправильно зрозуміли. Так, депутат облради Владислав Романов спростовує інформацію, що влада та опозиція вирішили діяти заодно. «У ЗМІ з’явилась «сенсація»: нібито дніпропетровська опозиція бере участь у роботі регіонального штабу зі стабілізації кризових ситуацій. Насправді ж, у своєму виступі на сесії обласної ради я запропонував створити антикризову комісію. В ній мають грати активну роль як депутати, так і представники громадськості. Комісія має обговорювати кроки, спрямовані на те, щоб не підвищувати градус у протистоянні, в агресивній риториці, у заходах, які можуть привести тільки до подальшого загострення ситуації в місті. І найголовніше — Дніпропетровськ має продемонструвати готовність, здатність та вміння запропонувати усій Україні повістку дня по виходу з кризи», — каже депутат. «Справа в тому, — пояснює він, — як прибрати причини, котрі довели до нинішнього стану речей: як подолати корупцію, як боротися з бідністю, як реально змінити державне та місцеве управління, котре не бачить, не чує та не хоче нічого робити для людей — це найголовніша проблема, яка вивела протест на вулиці та площі. Ось про що йшлося на сесії», — пояснює В. Романов. Він вважає, що влада перекрутила наміри опозиції, аби перехопити ініціативу й «виглядати голубами миру з оливковою гілкою у дзьобі».

«Я не можу сказати, чим займався згаданий штаб, тому що не бачив у ЗМІ якихось звітів та документів. Може, вони щось робили, може, взагалі не збирались, — але наша пропозиція полягає в тому, аби створити комісію для припинення конфлікту. Як вона буде називатися, як вона буде формуватися — це питання десяте, головне — що вона має зробити», — вважає він. 

В. Романов підкреслює, що на спокійній Дніпропетровщині масових виступів із постраждалими не було майже сорок років. Лише старожили пам’ятають бунти початку 70-х років у Новомосковську, Кривому Розі та Дніпродзержинську. «Дніпропетровськ — це місто, в якому завжди було заведено домовлятися і шукати компроміси. Можна назвати наше місто «бюрократичним», можна — «консервативним», але воно таке, як є. Україна зараз висить над прірвою громадянської війни, нам треба уникати будь-яких кроків, котрі можуть призвести до ескалації конфлікту, — підкреслює депутат. — Треба будь-що не допустити легалізації так званих тітушок. Тому що від сьогоднішніх образ та нападів вони можуть перейти, наприклад, до грабунків, вирішивши, що їм усе можна».

Інший депутат облради Гліб Пригунов повідомив, що до згаданої комісії можуть війти п’ять депутатів від опозиції. Ідею її створення підтримала на сесії й голова обласної «Батьківщини» Антоніна Ульяхіна. Щоб розставити крапки над «і», її організація виступила із заявою про те, що «Батьківщина» «не стане союзником влади за жодних обставин». У той же час підкреслюється, що керівництво обласної «Батьківщини» не проти діалогу з владою, але лише за однієї умови. «Темою цього діалогу повинно стати притягнення до належної відповідальності так званих тітушок і насамперед тих, хто їх організував і озброїв. А також те, як забезпечити належне розслідування всіх кримінальних проваджень на теренах Дніпропетровщини і передачу їх до суду, бо тільки суд може вирішити, мало місце кримінальне правопорушення чи ні, винна людина чи ні», — говориться далі.

Дніпропетровський правозахисник Василь Сухов вважає, що опозиція однозначно має вести діалог із владою — це випливає з рішень Другого форуму Євромайданів України. «Не у всіх областях України національно-патріотичні сили мають більшість. На південному сході противників режиму підтримує меншість. Тому тупе протистояння нічого не дасть. Влада прекрасно знає, що у західній Україні щодня на Євромайданах збираються десятки тисяч людей, а у нас — лише сотні прихильників. Є два шляхи вирішення конфлікту — на заході розігнати Партію регіонів, а на сході — прихильників Євромайдану. Але це шлях у нікуди — так можна розколоти Україну. На мій погляд, продуктивніше вступити в діалог із владою, хоча б для того, аби звільнити заарештованих, припинити політичні репресії, прибрати укріплення від будинків обласної влади, розпустити формування «тітушок». Інша справа, що опозиція має бути послідовною та принциповою. Тоді вимоги євромайданівців можна озвучити і добиватись їх виконання не на мітингу, а за круглим столом. Бо завжди будь-яка війна закінчується переговорами», — вважає правозахисник.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: 
Рубрика: