Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Повернення Хмельниччини на президентську орбіту?

13 листопада, 2007 - 00:00

9 листопада місцевому «партгоспактивові» представлено в.о. голови Хмельницької облдержадміністрації І.К. Гавчука. Прибулий із цією місією до Хмельницького секретар РНБОУ Іван Плющ оголосив два укази Президента Віктора Ющенка. Перший — про звільнення Олександра Буханевича з посади голови облдержадміністрації «відповідно до поданої заяви за власним бажанням». Другий — про призначення Івана Гавчука.

51-річний І.К. Гавчук за фахом — юрист, закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. Працював у органах прокуратури. 10 травня 2002 року звільнився з посади прокурора Красилівського району за власним бажанням у зв’язку з виходом на пенсію, відтак став вельми успішним адвокатом.

Секретар РНБОУ висловив упевненість, що 30-річний екс-губернатор Олександр Буханевич без роботи не залишиться. Відповідаючи на запитання, чи ці кадрові зміни, бува, не пов’язані з планами щодо наступної парламентської коаліції, він звернувся до Івана Гавчука: «Скажіть, у якій ви партії». Публіка почула: «У «Нашій Україні». І давно».

Що ж до коаліції, то Іван Плющ заявив: «Коаліція є засобом для досягнення мети — домогтися політичної стабільності у нашій країні, яка дала б можливість зробити обіцяні Президентом Віктором Андрійовичем Ющенком десять кроків назустріч людям».

Мовляв, Іван Гавчук має прискорити ці кроки в окремо взятому краї. Отакий задум. Факт, що так, як за Олександра Буханевича, вже не буде. А як буде?

Михайло НЕМОВ, депутат обласної ради (м. Хмельницький):

— Я вже давно порушую публічно цю тему — тотальної корупції, що, як кажуть, бере нас за горло. Нарешті, маю надію, що екс-прокуророві на посаді голови облдержадміністрації вдасться об’єднати зусилля керівників місцевих правоохоронних органів, аби на дорученій території протистояти цій біді. Можливо, встановлять особи замовників і виконавців жорстокого побиття у темному під’їзді будинку голови районної ради, покладуть край зухвалому «дерибанові» землі довкола Хмельницького, до якого причетні представники всіх гілок місцевої влади. Також сподіваюсь на плідну співпрацю облдержадміністрації й обласної ради в цьому та інших питаннях з організації життя у краї.

Ростислав ЯРЕМА, член Вищої політради партії «Народний союз «Наша Україна» (м. Кам’янець-Подільський):

— Президент використав своє право — призначив Івана Гавчука виконуючим обов’язки голови облдержадміністрації. Мене тішить, що Іван Гавчук — представник нашої політичної сили. Досить поміркована, зважена, принципова людина. Знаю його по спільній партійній роботі. І відповідаю за свої слова. Що ж до можливих розмов про те, що кадрові зміни пов’язані з минулою виборчою кампанією, то це не є правдою. Тому що інститут президентської влади має належну інформацію, на основі якої відбуваються кадрові ротації. І кожна зміна однозначно працює на позитивний результат. Думка Президента — тільки про поліпшення соціальної ситуації, підвищення життєвого рівня кожного українця.

Показники, як кажуть, на хліб не намастиш. Запитайте у пересічного громадянина, чи він задоволений своїм життям. Почуєте... Критерій соціально-економічного розвитку області — підвищення життєвих стандартів.

Сергій БІЛОШИЦЬКИЙ, кандидат історичних наук (м. Хмельницький):

— Екс-голова облдержадміністрації 30-річний Олександр Буханевич ніколи не був самостійним політиком. Його кар’єра — результат політичної гри голови обласної ради Івана Гладуняка, який пролобіював у Секретаріаті Президента України кандидатуру свого товариша Олександра Буханевича під гарантії, що особисто забезпечить гідне представництво у краї інтересів Віктора Ющенка та його політичної сили. Проте сам Іван Гладуняк залишається дуже залежним від позиції БЮТу. Хоча б тому, що ця фракція в обласній раді — найбільша, а її голоси дозволили Івану Гладуняку очолити цей поважний представницький орган.

Думаю, що Секретаріат Президента, маючи у Хмельницькій області на посадах голів облдержадміністрації і облради членів НСНУ, розраховував на сприятливі результати позачергових парламентських виборів. Проте блок «НУ НС» набрав лише 18,4% голосів (стільки ж, як «НУ» набрала на парламентських виборах 2006 року) на тлі переконливої перемоги БЮТу — 48,2% проти 35,6% у минулому році. Стало зрозуміло, що правлячий тандем «Гладуняк—Буханевич» не зможе виправдати сподівань Віктора Ющенка щодо гідного представництва своїх інтересів на майбутніх президентських виборах.

Призначення у цій ситуації Івана Гавчука на посаду голови облдержадміністрації — відчайдушна спроба президентського оточення повернути Хмельниччину, яка перетворилася на вотчину Юлії Тимошенко, на орбіту глави держави. Якщо ця версія справедлива, то ближчим часом хмельничани стануть свідками запеклої боротьби між керівництвом облдержадміністрації і облради за повноваження, кадри і ресурси.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: