Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рейтинг знизився — час робити заяви

Ющенко говорить про створення блоку
17 липня, 2001 - 00:00

Те, що об’єднання дійсно повинно бути широкодемократичним, говориться в тексті заяви, де міститься достатній набір, лозунгів, що всеохоплюють, але ні до чого не зобов’язують. «Політика об’єднання буде відкритою, моральною, відповідальною перед Богом і людьми. Вона буде гарантувати кожному справедливість і рівність перед законом, захист власності та праці», — говориться у заяві Ющенка. Завдання блоку — створити «реалістичне, відповідальне перед народом об’єднання, здатне змінити життя мільйонів українців до кращого», — мовиться у заяві. Мета об’єднання — «побудувати державу, яка насправді належить народу, виконує його волю, захищає його інтереси».

З погляду політичної технології все повинно виглядати неначе Ющенко дозрів і почав самостійно формувати блок. Адже до таких лозунгів теоретично може приєднатися будь- яка партія, не виключаючи комуністів. «Йдеться про широке демократичне об’єднання, де не буде ні Сходу, ні Заходу, ні Центру, ні Півдня, і який не буде правоцентристським або лівоцентристським. Йдеться про демократичний блок, у якому так само не буде домінувати якась однобокість або традиційність поглядів», — заявив він в інтерв’ю Інтефаксу, і повідомив, що переговори з приводу створення блоку «Наша Україна» проведені, «починаючи з лівоцентристських демократичних формувань і об’єднань та закінчуючи правоцентристськими».

Як видно, Віктор Андрійович скромно визначив себе центром усіх прогресивних політичних сил України. При цьому він залишає собі максимальну свободу дій. Адже має бути ще підписана спільна декларація об’єднання, проведений всеукраїнський форум, на якому буде обговорена й прийнята програма дій, сформований єдиний виборчий список блоку. Все це потребує досить багато часу, а якщо ситуація буде як і раніше розвиватися з витриманням традиційних пауз, то розв’язання найважливіших питань буде відкладена на останній момент. Це вже помітили його потенційні союзники. Лідер Української народної партії «Собор» Анатолій Матвієнко вважає, що екс-прем’єр затягує процес створення широкої коаліції народно-демократичних партій, і називає таку позицію «програшною».

До речі, заява про створення нового блоку співпала з падінням рейтингу Ющенка. Згідно з результатами червневого опитування 50-ти експертів, проведеного Київським центром політичних досліджень і конфліктології у перший тиждень червня, він за рівнем впливу опустився з третьої на п’яту позицію.

Симптоматично, що сам Ющенко після голосної заяви про створення блоку відбуває разом із сім’єю на відпочинок до Криму.

Денис ЖАРКИХ, «День»
Газета: 
Рубрика: