Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Робота над помилками

Закон про вибори президента потребує корективів?
3 листопада, 2004 - 00:00

Загалом вибори в Криму пройшли організовано і без порушень, які могли б радикально вплинути на результати голосування. Таким є висновок експертів, аналітиків з Верховної Ради, Ради міністрів, ДУ МВС України в Криму. «В Автономній Республіці Крим усі виборчі дільниці були готові до роботи і відкрилися вчасно», — повідомив журналістiв вранці в день голосування голова Верховної Ради АРК Борис Дейч. «Думаю, ми повинні показати всім, що в Криму вибори пройдуть спокійно, без кимсь прогнозованих «розбірок» і таке інше, — підкреслив спікер. — Керівництво автономії налаштоване на те, щоб кожен громадянин міг спокійно реалізувати своє виборче право так, як йому дозволяє душа та громадянська совість». Сам Борис Дейч одним із перших проголосував на виборчій дільниці №46 першого територіального округу в сімферопольській загальноосвітній школі №39. Крім того, спікер кримського парламенту привітав 18-річних виборців, які вперше беруть участь у виборах президента України, і закликав усіх жителів Криму проявити громадянську активність і взяти участь у виборах.

Підбиваючи підсумки дня виборів, начальник Головного управління МВС України в Криму Микола Паламарчук заявив, що на півострові вибори пройшли спокійно. За добу було зафіксовано лише 112 правопорушень. У той час, як у звичайні дні у зведеннях фіксується до трьохсот різних злочинів. За словами пана Паламарчука, під час голосування було задіяно весь особистий склад кримської міліції. На варті порядку чергували 150 співробітників податкової міліції та 1200 бійців МНС. «Ажіотажу не було. Варто віддати належне журналістам, які не нагнітали обстановку і спокійно освітлювали хід голосування», — сказав також пан Паламарчук і додав, що з боку виборців на правоохоронців скарг не надходило.

Вибори в Криму були під пильним контролем спостерігачів. За офіційними даними, за ходом голосування в Криму спостерігали 68 представників міжнародних організацій та іноземних держав, передає агентство Контекст-медіа з посиланням на секретаря регіональної робочої групи АРК зі сприяння діяльності офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій Юрія Прилипка. За інформацією робочої групи, за ходом виборів у Криму спостерігали представники СНД — понад 30 чоловік, ОБСЄ — 18 чоловік, Грузії — 8 чоловік, ПАРЄ — 1 чоловік, Національного демократичного інституту — двоє чоловік.

Представники Комітету виборців України зафіксували випадки пошкодження урн для голосування, винесення урни за межі виборчої дільниці та низку інших фактів, які можуть бути розцінені як порушення Закону «Про вибори президента України», — повідомив журналістiв на прес- конференції у Сімферополі керівник кримської організації КВУ Роман Черьомухін. Також зафіксовано випадки видачі бюлетенів виборцям, які пред’явили не паспорт, а його ксерокопію, завірену нотаріусом (наприклад, на дільниці № 55 другого округу). КВУ виявив і численні випадки знаходження в кабінці для голосування більше однієї людини, що порушує принцип таємниці голосування; факти заповнення бюлетенів поза кабінками; винесення бюлетенів за межі дільниці; наявність агітаційної продукції на території дільниць та ведення агітації спостерігачами; відсутність на дільницях інформації про програми кандидатів тощо.

Безпрецедентний випадок стався на виборчій дільниці в Кримському медуніверситеті. Студент 3-го курсу цього вузу Володимир Букарєв попросив у голови дільничної виборчої комісії №41, розташованої на території вузу, довідку про підтримку ним на виборах президента України кандидатури діючого прем’єр-міністра Віктора Януковича для пред’явлення її в деканаті. Про це повідомила прес-служба Кримського штабу кандидата Віктора Ющенка з посиланням на керівника Сімферопольського міського штабу Дмитра Мельника. За його словами, студент сказав: «Дайте довідку про те, що я проголосував за Януковича. Мені її треба віддати декану». При цьому слова Володимира Букарєва чули кілька членів комісії.

За оцінками Комітету виборців України, близько 30% кримчан, які мають право голосу, не змогли взяти участі у виборах через відсутність їхніх прізвищ або помилки у списках виборців. «Ми прогнозували подібні порушення зі списками виборців ще місяць тому, — відзначив Роман Черьомухін. — Ми передбачали, що такі порушення складуть десь 15%. Зараз же ми бачимо, що ситуація набагато гірша». Він відзначив, що в окружних виборчкомах формувалися довгі черги з громадян, які не потрапили до списків. Особливо страждала від цього комісія №1, до якої входили Центральний та Залізничний райони Сімферополя.

На думку народного депутата України, секретаря Кримського республіканського комітету Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Єфима Фікса, основною проблемою на нинішніх виборах президента є неможливість оперативного розгляду скарг виборців. «Головною проблемою сьогодні стала та, що не всіх виборців внесено до списків для голосування, а законодавство, на жаль, не дає можливості оперативно вирішувати цю проблему, оскільки рішення про внесення виборця до додаткового списку приймається або судом, або територіальною комісією», — відзначив Є. Фікс. На його думку, такий великий потік скарг виборців, з одного боку, викликаний недопрацюванням дільничних комісій, з іншого — і самі виборці «проявили байдужість», не перевіривши заздалегідь наявність та правильність своїх даних у списку для голосування.

З цієї причини територіальна виборча комісія округу №1 розглянула в день виборів понад тисячу скарг виборців, не внесених до списків для голосування, — повідомила журналістiв голова окружної комісії Олена Кузьміна. За її словами, комісія задовольнила всі без винятку розглянуті скарги: «Жодному з виборців ми не відмовили у праві проголосувати». Комісії довелося додрукувати ще тисячу додаткових бланків для скарг виборців, — заготовлених спочатку 150-ти бланків для скарг не вистачило. Водночас напружено працювали суди. У Сімферополі Центральний суд розглянув понад 100 скарг. Однак виборці скаржилися, що протягом першої половини дня 31 жовтня як Сімферопольські, так і Севастопольські суди не розглядали скарги виборців, — повідомив журналістiв Володимир Умнов, голова комісії територіального виборчого округу № 224, куди входять Балаклавський та Гагарінський райони Севастополя. За його словами, зокрема, Гагарінський районний суд Севастополя приступив до розгляду скарг виборців лише після того, як до нього було направлено представників окружкому. В. Умнов також повідомив, що сам окружком розглянув близько 500 скарг виборців. В основному вони стосувалися невірних даних у списках для голосування — відсутності у них частини виборців, або ж навпаки — присутності в списках прізвищ уже померлих осіб.

Представники кандидатів на посаду президента України Віктора Ющенка та Петра Симоненка запропонували територіальній виборчій комісії №1 у Сімферополі підключити працівників органів місцевого самоврядування до перевірки скарг громадян, які не могли проголосувати через неправильні дані у списках. «Сотні людей, яких з вини місцевих органів влади не внесено до списків виборців, уже побували сьогодні в тервиборчкомі для того, щоб відновити своє конституційне право обирати, — заявив керівник Кримського штабу В. Ющенка Валерій Пробий-Голова. — Сотні, а може й тисячі людей не змогли цього зробити в комісії. Набагато більше людей, чиї права зневажили, взагалі нікуди не звернулися, а розчаровані повернулися додому». За словами Валерія Пробий- Голови, напередодні, 30 жовтня, він пропонував викликати на засідання окружної комісії голову Залізничної райради Сімферополя Віктора Симоненка, а також визнати незадовільною роботу органів самоврядування з підготовки списків виборців. Проте інформацію про порушення члени комісії лише прийняли до відома.

Водночас постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Олександр Діденко, спілкуючись iз журналістами, заявив, що закон про вибори президента України необхідно переглянути: «Новий закон про вибори дуже суворо регламентує процедуру виборів, і ні комісії, ні виборці не готові були до такої регламентації». На думку представника глави держави, виборчі комісії повинні мати більше повноважень, і з цією метою необхідно переглянути норми закону про вибори президента.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: