Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Штаб Кучми у Львові: всі на боротьбу з Євгеном Марчуком

21 серпня, 1999 - 00:00

Незабаром почнеться формування блоку кандидатів навколо чинного Президента, і кандидат Удовенко відіграє в цьому блоці «позитивну роль», заявив на прес-конференції 9 серпня у Львівському будинку вчених керівник штабу Леоніда Кучми, директор Інституту народознавства НАН України Степан Павлюк. Ведучий також не виключив підтримки Леоніда Кучми у другому колі лідером прогресивних соціалістів Наталії Вітренко, але сказав, що особисто для нього це виглядатиме вельми дивно. Степан Павлюк не заперечив, що російські телеканали підтримують Леоніда Кучму, але дав зрозуміти, що це саме «демократичний Кремль» в такий спосіб акцентує небажаність для себе зміни політичного курсу..

Хоча сама прес-конференція була швидше присвячена боротьбі з одним із головних конкурентів чинного Президента — Євгеном Марчуком. Експлуатуючи заяложену «страшилку» «якщо не Кучма, то ліві», i довiвши її до «загрози лівизни на усій планеті», пан Павлюк висунув гіпотезу, що ліві можуть отримати серйозну перевагу над нинішнім гарантом Конституції, об'єднавшись з кандидатом Марчуком. Це, за його словами, «викликає в їх штабу занепокоєння».

Відповідаючи на численнi запитання представників мас-медіа, керівник штабу, зокрема, сказав: «Це є міф, що Кучма продасть Україну Росії. Він же міг би це зробити тисячу і один раз». На підтвердження слів про патріотизм Леоніда Даниловича пан Павлюк повідомив присутнім цікавий факт. Якщо вірити вченому, то на перших президентських виборах в Україні Кучма фінансував не Кравчука, а Юхновського.

Захоплені зненацька цим повідомленням журналісти зажадали відповіді на питання, чому це Антибільшовицькому конгресу у Львові приміщення Оперного театру під їхній захід буде надано, а Євгену Марчуку у цьому було відмовлено. Добродій Павлюк пояснив, що ці два політичні заходи — це «різновеликі величини», мова тут не йде про якесь ущемлення прав кандидатів.

Коментуючи підписання у Львові начальниками штабів шести претендентів Угоди про чесні вибори, керівник штабу задекларував, що вони не підписали її угоди, тому що її не підтримав в Києві Леонід Кучма. До речі, характерний штрих — до Угоди окрім Президента та Удовенка не приєдналися якраз ортодоксальні ліві — Симоненко та Вітренко.

ДО РЕЧI

«Політична поведінка Руху розвіює міф про димломатичний талант Генадія Удовенка і не дає підстав вважати його серйозним конкурентом на президентських виборах», — вважає Євген Марчук. «Усе свідчить про те, що сам Г.Удовенко не контролює ситуації в своїй партії і не є самостійним політиком», — підкреслює кандидат в президенти.

Микола САВЕЛЬЄВ, «День»
Газета: 
Рубрика: