Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Справа Гонгадзе: юридична «війна» почалася

2 грудня, 2000 - 00:00

За повідомленням Інтерфакс- Україна, Олександр Мороз заявив, що деякі події підтверджують автентичність записаних на аудіокасеті переговорів. Так, заявив Мороз, «у записі йде мова, що президент був обурений інформацією, яка надiйшла з грузинського посольства з приводу анонімного дзвінка про те, що хтось начебто бачив зниклого журналіста в Московському районі... І позавчора ми стали свідками призначення нового посла», — сказав О. Мороз. Крім того, заявив лідер СПУ, як тільки перший заступник начальника Головного управління МВС України у Києві — начальник кримінальної міліції Києва Петро Опанасенко, «виконуючи свої службові обов’язки, підтвердив, що машина, яка вела стеження за Гонгадзе, мала номери, які були ліквідовані ще рік тому, Опанасенко був знятий зі своєї посади».

«День» зв’язався з відповідними інстанціями і отримав їхні коментарі.

Як повідомив кореспонденту «Дня» новий посол Грузії в Україні Григорій Катамадзе , призначення його на цю посаду відбулося на початку листопада. З Тбілісі до Києва він прибув на минулому тижні, 24 листопада, і 28 листопада вручив вірчі грамоти Президенту України. За словами Григорія Катамадзе, він не пов’язує своє призначення з подіями навколо зникнення Георгія Гонгадзе.

Як повідомив «Дню» заступник начальника центру громадських зв’язків ГУМВС в м. Києві Олександр Наумов , перший заступник начальника ГУМВС України у Києві — начальник кримінальної міліції Києва генерал-майор Петро Опанасенко виконує свої обов’язки.

Олександр ЛАВРИНОВИЧ, голова слідчої комісії парламенту України з розслідування обставин зникнення журналіста Г. Гонгадзе , сказав «Дню»: «У четвер члени комісії запропонували проект рішення відносно звернення до ОБСЄ з приводу експертизи аудіокасети. Рішення передбачає отримання у них згоди на те, щоб вони посприяли проведенню експертизи відповідними структурами, якщо такі є в ОБСЄ, але рішення про направлення матеріалів поки що комісія не приймала».

Одночасно (як повідомляє інтернет-видання ProUA.com) Радіостанція «Свобода» розповсюдила інтерв’ю з голландською журналісткою Корін Де Вріс, яка першою розмістила на сайті своєї газети «De Volkskrant» аудіозапис, що став в останні дні найбільш гарячою темою обговорення. За словами журналістки, ще декілька тижнів тому вона отримала від Олександра Мороза, з яким була давно знайома, касету. Лідер СПУ просив її організувати експертизу автентичності голосу Кучми, записаного на магнітофонній касеті. Висновки експертів були такі: якість запису надто низька, а тому робити будь-які висновки не можна. У той же час, за словами голландської журналістки, експерти порадили їй вдатися до «суб’єктивного аналізу», при якому люди, якi знають голос Кучми, повинні підтвердити або спростувати приналежність голосу вказаній людині.

Нагадаємо читачам, що у вівторок О. Мороз заявив, що він звертався за підтвердженням автентичності записів до європейських структур, однак, не назвав, до кого саме. І, з його слів, вони готові дати офіційне підтвердження на вимогу відповідних інстанцій.

Наталя ЛIГАЧОВА, Михайло МАЗУРIН, «День»
Газета: 
Рубрика: