Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Три роки Костусєва

Володимир ФЕСЕНКО: «Каталізатором відставки стала ситуація з Марковим, зростання міжкланових конфліктів і політичної напруги...»
1 листопада, 2013 - 13:31
ОЛЕКСІЙ КОСТУСЄВ

Чутки про відставку мера Одеси Костусєва ходили давно. І от вчора це стало реальністю. «Олексій Костусєв написав заяву про складання повноважень міського голови», — йдеться на офіційному сайті міста. На своїй посаді вже екс-мер перебував три роки. Тепер його обов’язки виконуватиме секретар Одеської міськради Олег Бриндак. Нарікань на діяльність Костусєва, звичайно, було багато — самих одеситів і не тільки. Тому, новина на перший погляд досить позитивна. Разом з тим, вона викликає ряд запитань. Говоримо з політологом Володимиром Фесенко.

Пане Володимире, як думаєте, в чому причина відставки Костусєва?

— Це достатньо закономірний крок. Перша спроба відставки була ще десь півтора роки тому. Але тоді це не вдалося зробити. Зараз же каталізатором відставки стала ситуація із Марковим і взагалі зростання міжкланових конфліктів, політичної напруги в Одесі. До речі, подейкують і про відставку губернатора, але як буде, побачимо. Я думаю, що відставкою Костусєва влада хоче по-перше, зняти конфліктність і напругу в місті, а головне повернути керованість процесами.

Чи можна це пов’язувати з майбутніми президентськими виборами?

— Це один з важливих регіонів для Партії регіонів, самого Януковича з точки зору електоральної підтримки. Нинішні конфліктність, нестабільність, яка посилилася в Одесі, явно не в інтересах Президента. Тому відставка Костусєва — це, в тому числі, передумова ефективної кампанії під час президентських виборів.

Далі мають бути призначені вибори. Як буде, на ваш погляд?

— За законом, звичайно, мають бути проведені вибори, але ми вже маємо прецеденти в Києві, Чернівцях. Миколаєві. Людиною, яка виконує обов’язки легше керувати. Зазвичай, це секретар міськради або інша людина, яка користуватиметься довірою керівництва країни. Виходячи з названих прецедентів, в Одесі, скоріш за все, також буде виконуючий обов’язки мера. Аргумент відомий — навіщо проводити позачергові вибори, якщо 2015 року проводитимуться чергові місцеві вибори по всій країні.

Якщо розглядати відставку мера Одеси як підготовку до 2015-го, хто може бути наступний?

— В цьому плані, до речі, показовою є ситуація у Львові. Взагалі, будь-який львівський губернатор завжди знаходиться у зоні ризику — там найчастіше змінюються губернатори. Поки нікому не вдалося взяти Львівську область під контроль. Тому не факт, що Сало затримається на посаді до президентських виборів. Все залежатиме від його здібностей. Що ж до інших регіонів, то багато що залежатиме від соціально-економічних показників, а також і від того, настільки спокійною або підконтрольною буде політична і адміністративна ситуація в регіоні. Звичайно, один з головних чинників перед президентськими виборами — це ефективність губернатора контролювати політичну ситуацію у регіоні. 

Іван КАПСАМУН, «День»
Газета: 
Рубрика: