Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Весілля», молитви та феєрверки

24 листопада, 2004 - 00:00
НЕ ДАЙ БОЖЕ ПОМИЛИТИСЯ... / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

Оцінивши помилки першого туру голосування на посаду президента України, влада Харківської області обіцяла, що вже вдруге не помилиться, забезпечить демократичні вибори. Що вийшло, знає вже майже вся Україна.

Передвиборне напруження в регіоні довело багатьох громадян буквально до серцевого нападу, нервового виснаження, а деяких до розорення. Так, у велику видавничу корпорацію «Фактор-друк» на всі офіційні електронні адреси компанії надійшли листи, які, як з’ясувалося пізніше, містили вірус. Як повідомила прес- служба «Фактора», вірус знищив усю базу клієнтів по Україні, матеріали видавництв, базу даних бухгалтерського комплексу друкарні. Працівники підприємства пов’язують появу вірусу з тим, що в них друкували опозиційні газети й листівки. Перед цим випадком корпорацію неодноразово відвідували делегації з офіційними перевірками діяльності підприємства, під час яких від керівництва «Фактор-друку» вимагали припинення друку опозиційних матеріалів.

Усі очікували, що другий тур відбудеться більш гладко і без пригод. Забезпечити порядок у Харківській області мали три тисячі правоохоронців. У день голосування харківські міліціонери мали нести службу за посиленим варіантом. Для забезпечення швидкого перекидання правоохоронних сил харківські перевізники мали безкоштовно возити міліціонерів. За інформацією джерела, що побажало зберегти анонімність, міське управління ДАІ попросило власників автопарків на добу виділити 26 великих автобусів. Кожен перевізник мав забезпечити машину пальним і водієм. Вже підраховано, що зняття з маршруту на добу хоча б одного автобуса коштує для компанії щонайменше дві тисячі гривень. Прес-служба міліції повідомила про те, що передбачається з усіма підприємцями підписати спеціальний договір. Оцінюючи передвиборні дні, можна сказати, що працівники правоохоронних органів працювали не покладаючи рук. Так, за останні три тижні міліціонери затримали близько сотні студентів, які агітували за Віктора Ющенка. При цьому зафіксовано, що на заяви про порушення проти харківських активістів організації «Пора» обласне управління міліції не відреагувало. Кілька днів поспіль молоді люди не могли встановити наметове містечко біля будівлі Юридичної академії — до них підбігали невідомі спортивної статури, відбирали намети та втікали. Одного разу порушники разом із наметом потягли сидячих у ньому двох дівчат і хлопця. Що стосується дня виборів, то Віктор Дятлов, начальник ХДУ УМВСУ в Харківській області повідомив, що завдання міліції полягає в охороні громадського порядку, недопущенні жодних протидій з боку сторонніх осіб, щоб нормально функціонувала виборча комісія. У результаті багато офіційних спостерігачів і журналістів зіткнулися з проблемою недопуску їх на територію виборчої дільниці, а також виведення їх міліцією на вулицю за кілька хвилин до закінчення голосування під приводом перевірки документів. Повернутися назад до приміщення вони вже не могли, оскільки о восьмій вечора двері виборчих дільниць закривалися. На 37 й виборчій дільниці 176-го округу співробітники міліції за руки й ноги винесли журналістку радіо «Нова хвиля», яка згідно із законом має право бути присутньою при підрахунку голосів. Коли до місця події під’їхала знімальна група Медіа-групи «Об’єктив», вхід до школи, в якій розміщена 37-ма виборча дільниця, було оточено. А на 23-й дільниці 172-го округу сталася сутичка між представниками преси й виборчої дільниці, котра виникла через те, що члени комісії відмовилися показати кімнату, в якій не було, за їхніми словами, фальшивих бюлетенів.

Щоб простежити законність проведення голосування у другому турі, до Східного регіону приїхали спостерігачі з десяти європейських країн, зокрема з Польщі та Литви, дуже багато спостерігачів приїхало із Західної України. На відміну від «Заходу», «Схід» прийняв спостерігачів не надто доброзичливо. Найбільше вразила спостерігачів із Тернопільської області в Харківському регіоні «приголомшуюча бідність людей» (це дослівно). Ця заява здивувала місцевих спостерігачів, яким навіювали думку про те, що саме схід і південь України годує всю країну й тут найкраще живуть люди.

Цілковитою несподіванкою для спостерігачів стало різке збільшення хворих у лікарнях. На спеціальній дільниці в 25-й лікарні до останнього дня не було затверджено основні списки виборців, які останніми днями збільшилися втричі. У списках 429 виборців, але голова, побоюючись недостачі, попросив, щоб кількість бюлетенів була доведена до 545. Місць у лікарні — 530. Один із пацієнтів 27-ї міської клінічної лікарні повідомив, що в усіх пацієнтів напередодні виборів зібрали паспорти. Багато хворих взагалі не змогли проголосувати.

«Чумою» другого туру виборів, безумовно, як і по всій Україні, стало голосування за відкріпними талонах тими самими людьми в різних місцях. Заяви про те, що спостерігачі бачили машини, котрі їздили по всій області, автобуси й «Газелі» з пасажирами, в яких на руках були десятки відкріпних талонів, надходили від спостерігачів як з боку Віктора Януковича, так і Віктора Ющенка. Так, у Дергачовському районі то на одній, то на іншій виборчій дільниці була помічена велика кількість людей із пропискою «селище Пересічне, Дергачовський район», які нібито відзначають уже другий день у Дергачах весілля. Усі на подив «свіжі» й не святково одягнуті. У селі Моспанове Чугуївського району на виборчій дільниці №168 затримали народного депутата України Ярослава Джоджика, який хотів зафіксувати дані людей, котрі проголосували на цій дільниці за відкріпними талонами. Таких виборців у маленькому селищі виявилося 530 осіб. Недивно, що відвідувачі букмекерських контор ставки на результат виборів зробили неохоче — прогнозувати будь-що було складно.

Найбільше курйозів викликала поява на виборчих дільницях людей в оранжевому одязі та зі стрічками відповідного кольору, що сприйняли як агітацію. Деяким заборонили голосувати. Про те, що не допускали до голосування громадян, одягнутих у блакитне, повідомлень не надходило. До речі, багато юристів колір одягу не трактують як ведення агітації. На 7-й дільниці 178-го округу член комісії вперто не хотіла відмовлятися підписуватися у протоколах ампулою оранжевого кольору, чим викликала на дільниці справжній сміховинний скандал.

Поки на дільницях тривала боротьба за вільне волевиявлення, в новому Свято-Олександрівському храмі під час вечірньої служби розповсюджувалися листівки з молитвою за Януковича та його перемогу на виборах.

Одразу по закінченні голосування на головну площу з різних боків по десятку чоловік почали підтягатися люди з біло-блакитними прапорами. Тут прибічники Віктора Януковича відзначили перемогу свого кандидата на виборах. На харківський мітинг приїхали й артисти. Їхні виступи чергувалися з виступами та привітаннями харківських представників штабу Януковича та губернатора, які оголосили, що подібні мітинги відбуваються в усіх містах України. У протилежному таборі цю акцію вважали провокацією. По закінченні концерту більш ніж 70-відсотковий показник Януковича в області відзначили феєрверком...

Марина ГОЛІНА, Харків
Газета: 
Рубрика: