Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вівторок: спочатку — Адам. Потім... Юлія

15 грудня, 2007 - 00:00
КОЛИ ЙДУТЬ НЕСКІНЧЕННІ КУЛУАРНІ ПЕРЕГОВОРИ, ТО ЗАЛИШАЄТЬСЯ ТІЛЬКИ ГАЗЕТИ ЧИТАТИ / ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

Вже зранку було зрозуміло, що в п’ятницю ніяких доленосних голосувань не буде. Регіонали звично блокували трибуну, тридцятихвилинна перерва розтяглася на довгі години. «Зараз на засіданні Погоджувальної ради ведуться дуже складні переговори. Вирішується питання, коли відбудеться голосування щодо прем’єр-міністра й питання зміни способів голосування», — пояснив затримку спікер Арсеній Яценюк. Після оголошення цієї інформації він оголосив 15-хвилинну перерву, і зник ще на півтори години.

І вже десь о пів на третю втомлений Яценюк вийшов «під купол» з благою вістю — порядок денний на вівторок, 18 грудня, скріплений підписами всіх керівників парламентських фракцій. Таким чином, цього дня відбудеться голосування щодо кандидатури прем’єр- міністра, щодо відставки в.о. прем’єр- міністра, щодо складу нового Кабінету Міністрів, прийнята відставка в.о. Кабміну, будуть розподілені парламентські комітети, вибрані їхні керівники, перші заступники, заступники й секретарі, а також проголосовані кандидатури першого віце-спікера і віце-спікера парламенту.

Після цього Арсеній Яценюк поставив на голосування озвучений порядок денний: «за» проголосували 274 парламентарія.

Крім того, голосами 253 народних депутатів була змінена сама процедура голосування. У вівторок спікер в алфавітному порядку називатиме прізвища народних депутатів. Якщо депутат голосує «за», він підіймає руку, «проти» або «утримався» — з місця в мікрофон публічно заявляє про свою позицію. Процес голосування фіксуватиметься на відеокамеру. За такою самою системою проходитиме голосування за відставку в.о. прем’єр- міністра і в.о. уряду.

Примітно, що нову систему голосування підтримали й комуністи. Очевидно, так вони намагалися задобрити коаліцію, щоб «проштовхнути» Адама Мартинюка в керівництво Верховної Ради. Депутат вiд фракції НУ-НС Олесь Доній вважає, що шанси в Адама Івановича все-таки є: «Звичайно ж, дуже багато депутатів настроєні негативно щодо самої Комуністичної партії. Але зараз Компартія — це парламентська партія і вона має певні права. Цілком можливо, що крок на зустріч буде зроблений і кандидатура Адама Мартинюка буде прийнята до розгляду».

А регіонали вчора не тільки не голосували, але навіть і не зареєструвалися (кажуть, що в них забрали картки). Хоч мотивів для невдоволення в Партії регіонів за великим рахунком уже не залишилося — БЮТ погодився віддати їм навіть комітет із питань правосуддя, лише б дали спокійно працювати...

ДО РЕЧI

Лідер фракції НУ-НС В’ячеслав Кириленко прогнозує, що перше засідання нового уряду відбудеться вже наступного вівторка. Кириленко також додав, що на вівторок НУ-НС буде з «остаточними узгодженими кандидатурами» міністрів за квотою НУ-НС.

Відповідаючи на запитання, що робитиме коаліція, якщо у вівторок меншина знову заблокує трибуну спікера, він сказав, що «довіряє підписам», поставленим представником Партії регіонів Миколою Азаровим і представником однойменного блоку Володимиром Литвином під протоколом порядку денного ВР на вівторок. «Принаймні, дві з трьох опозиційних фракцій проголосували сьогодні за пропозиції, які дозволили розблокувати парламентську кризу», — зазначив він.

Кириленко також зауважив, що під час голосування за віце-спікерів буде використана «консолідована позиція» всіх політичних сил парламенту.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: