Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Володимир ЛИТВИН: «... яскравий приклад фарисейства»

20 квітня, 2004 - 00:00

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний у неможливості винесення на голосування законопроекту про зміни до Конституції № 4105, який 8 квітня підтримали 294 депутати замість 300, раніше, ніж через рік. У програмі «Докладно з Дмитром Кисельовим» на телеканалі ICTV В. Литвин назвав «яскравим прикладом фарисейства» висловлювання деяких депутатів на предмет того, що 8 квітня було поставлено на голосування інший законопроект, а проект закону №4105 можливо, мовляв, проголосувати знову на цій парламентській сесії. Зі слів спікера, «керівники депутатських фракцій і груп під час перерви, яку оголосили перед голосуванням, узгодили остаточну постановку питання». Оскільки лідер фракції Соцпартії Олександр Мороз відмовився голосувати за проект без уточнення, що стосується термінів введення в дію змін (після вступу на посаду обраного в 2004 році президента), така пропозиція «була узгоджена», і на голосування поставили узгоджений законопроект, — наголосив спікер. Аналізуючи можливість переголосування законопроекту № 4105 на поточній сесії, Володимир Литвин наголосив, що для цього необхідно «спочатку змінити 158-у статтю Конституції України», згідно з якою законопроект про зміни до Конституції, що не знайшов підтримки в дві третини голосів депутатського корпусу, можна розглядати знову не раніше, ніж через рік. «Можна через все переступити, але, я думаю, в політиків вистачить совісті не переступати через Конституцію. Конституція — це не дівка, якою можна торгувати на площі. Проте політики, які говорять про це, здатні свою матір вивести на торжище задля того, щоб задовольнити свої амбіції. Цього не буде», — заявив спікер.

Відповідаючи на запитання ведучого про ймовірність прийняття рішення про «переголосування» законопроекту № 4105 Конституційним Судом, глава парламенту відзначив, що «не здивується, якщо Конституційний Суд скаже потрібне». (Як відомо, майже відразу після голосування кілька представників парламентської більшості заявили про те, що спікер поставив на голосування законопроект під іншим номером, у зв’язку з чим 56 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з проханням розтлумачити статтю 155 Основного закону, що стосується прийняття парламентом рішення про внесення змін до Конституції України). «Проте, я думаю, Конституційний Суд не втручатиметься в прерогативи Верховної Ради України, і він не може ухвалити рішення, яке зобов’язувало би Верховну Раду голосувати той або інший закон. Нехай він розгляне за повною процедурою, дасть своє визначення, але я чудово розумію, що Конституційний Суд також не погодиться на те, щоб ми розтоптали Конституцію. Конституційний Суд стоїть на варті, передусім, Конституції», — наголосив В. Литвин. Звертатися до КС стало, зі слів спікера, «загальною практикою». «Але ми не можемо перекидати на Конституційний Суд те рішення, яке прийняла Верховна Рада, а Конституційний Суд не може підміняти внутрішні процедури, за якими живе Верховна Рада», — заявив спікер.

Що стосується висунення єдиного кандидата в президенти від парламентсько-президентської коаліції, то спікер вважає, що воно має бути оформлене на широкому форумі коаліції. «Але мені хочеться сподіватися, що це рішення приймали не з тактичних міркувань, а на стратегію. Принаймні, яка повинна закінчитися 31 жовтня. Оскільки цьому мали передувати інші кроки: домовитися на рівні політиків, керівників політичних партій, керівників політичних фракцій, після того слід було визначити дату та провести з’їзди, на з’їздах висунути кандидата. Після цього провести спільний форум і затвердити це рішення. Адже невідомо, яке рішення можуть прийняти ті чи інші з’їзди. Тому думаю, що це перший крок, який буде логічно продовжено, хоча він мав дещо алогічний вигляд», — заявив В. Литвин.

Газета: 
Рубрика: