Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Володимир СЕМИНОЖЕНКО: «Потрібно вести діалог, а не шантаж і політичне жебрацтво»

31 серпня, 2002 - 00:00

«Ющенко агітує себе брати участь у позитивних змінах, які вже відбуваються, і просить повмовляти себе ініціатора цих змін — Президента» — так прокоментував Forum’u (www.for-ua.com) «Лист В. Ющенка» лідер Партії Регіонів, віце-прем’єр-міністр України Володимир Семиноженко. Нагадаємо, що позавчора на прес-конференції В. Ющенко представив відкритий лист Президенту, в якому главі держави запропоновано підписати Договір про спільні дії між «демократично сформованою більшістю Верховної Ради і Кабінетом Міністрів України», «підтримати ініціативу «Нашої України» про створення парламентської більшості на основі політичної сили — лідера парламентських виборів», «призначити сформований парламентською більшістю коаліційний уряд».

На думку В. Семиноженка, «нинішні трансформаційні політичні процеси не треба намагатися очолити, до них потрібно приєднуватися на рівних умовах і вести цивілізований діалог, а не шантаж і політичне жебрацтво». «Лейтмотив «Листа Ющенка» — дайте посади для «Нашої України», — вважає віце- прем’єр-міністр. — Таке враження, що НУ притисли політичні кредитори і терміново вимагають компенсації за вкладені на виборах кошти».

Тези листа про те, що «...Нинішній склад парламенту здатен сформувати демократичну більшість, на її основі створити коаліційний уряд і взяти на себе відповідну відповідальність за ситуацію в Україні», сьогодні, на думку Семиноженка, не потребує додаткової аргументації. Це вже навіть не тенденція, а реальність, якій Президент України надав статусу усвідомленої необхідності. Віце-прем’єр-міністр вважає, що розмови про те, що «...відбувається не тільки погіршення поточної економічної ситуації, а й створюються передумови, які загрожують майбутньому української економіки», — не тільки абсурдні й некоректні, але й не мають під собою реальних підстав. «Віктор Ющенко, напевно, говорить про афганську, а не українську економіку». «На слова Віктора Ющенка про те, що нинішній уряд нелегітимний, так як не має підтримки парламентської більшості, яку, зрозуміло, повинна створити «Наша Україна», хочеться запитати — а, може, колишній склад Верховної Ради слід було також оголосити нелегітимним через те, що вона дала негативну оцінку роботі його команди?» — запитує В. Семиноженко. На його думку, «потрібно остаточно визначитися — або «Наша Україна» — системна політична сила, з якою можна вести діалог, або це фрагмент позасистемної опозиції, що має тільки право політичної меншості. І час припинити автотренінг стосовно колосального результату «Нашої України» на виборах. Якщо, на думку членів НУ, вони отримали 80% місць у парламенті при 112 депутатах, які пройшли, — то у нас тоді повинно бути не 450 депутатів, а 240».

«Шантажувати владу і суспільство ілюзіями та намагатися оформити власні «політичні фантазії» у широкий політичний договір за участю Президента — політична авантюра, приречена на провал», — підсумував Володимир Семиноженко.

Газета: 
Рубрика: