Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як це розуміти?

Безсмертний зізнався в дружбі з Березовським
16 листопада, 2005 - 00:00

Не встиг затихнути скандал із можливим фінансуванням бізнесменом Борисом Березовським виборчої кампанії Віктора Ющенка, як голова ради партії «Народний союз «Наша Україна» Роман Безсмертний тепер уже відкрито заявив про співпрацю з Б. Березовським на виборах-2006. В ефірі телеканалу ICTV Р. Безсмертний заявив, що має намір консультуватися з бізнесменом Борисом Березовським стосовно проведення виборчої кампанії в парламент. Більше того лідер НСНУ фактично підтвердив факт таких консультацій із бізнесменом і на минулих виборах президента. «Те, що я консультуватимуся, в тому числі з Березовським, із приводу окремих тактичних інструментів проведення виборчої кампанії, я знаю, це буде завжди. Досвід нашої співпраці протягом останніх трьох років дуже багато що змінив у моїх поглядах на виборчу кампанію і взагалі на політику», — відзначив голова ради НСНУ. Він повідомив, що збирається особисто зустрітися з Березовським: «Сподіваюся, що зустрінемося. Тим паче, що доведеться займатися виборами».

Сам Березовський в інтерв’ю українським журналістам заявив, що про зустріч із ним з боку НСНУ поки не домовлялися. «Я знаю про намір Безсмертного зустрітися зі мною не більше, ніж ви. І знаю з тих же джерел. Але я завжди був відкритим для співпраці з усіма, хто готовий рухати демократію в Україні. Я нікому ніколи не гарантував ексклюзива на мою допомогу. Зараз я готовий співпрацювати з трьома політичними силами: з НСНУ, Блоком Юлії Тимошенко та «Порою», — сказав Березовський. Він вважає, що «Безсмертний — найточніший із українських політиків, який своїм рівнем порівнюється з Тимошенко». Як заявив Березовський, якщо «Наша Україна» прислухатиметься до його порад, він «робитиме все можливе, щоб помирити їх із Тимошенко».

Тим часом, інші соратники Віктора Ющенка продовжують заперечувати факт своїх зустрічей із Б. Березовським. Із приводу чого бізнесмен навіть заявив, як відомо, що збирається подати до суду на колишнього помічника Президента України Олександра Третьякова й екс-міністра з надзвичайних ситуацій Давида Жванію за поширення неправдивої інформації. За словами Б. Березовського, люди з оточення Ющенка спочатку заперечували сам факт переговорів, а потім і факт отримання грошей. «Це навіть більше, ніж брехня, це наклеп, оскільки це зловмисне спотворення фактів. А оскільки це все задокументовано і є свідки, я цьому хочу покласти край. Більше того, йдеться не лише про наклеп, а про шахрайство. Якщо вони заперечують сам факт передачі й отримання грошей, то, природно, ставиться запитання, як витрачалися гроші. Якщо до цього я все робив на віру, то ця віра тепер зникла, її більше немає. А оскільки немає віри, то з’явилися запитання вже до них у мене, на які я хочу отримати відповіді. І, зокрема, запитання про те, як витрачено гроші»? — заявив бізнесмен в інтерв’ю «Газета.Ru».

На думку українського політолога, директора Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитра Видріна, навіть без суду подібна активність лондонського олігарха дуже впливає на рейтинг партії влади, що особливо відчувається напередодні парламентських виборів. «Я думаю, що це їм вже коштувало не менше п’ятивідсоткового падіння рейтингу. Це не перший випадок, коли він обвалює рейтинги політичних сил. Це якийсь Термінатор із Росії, він руйнує репутацію просто одним фінансовим дотиком», — нарікає політолог.

Що ж тоді означає зухвала заява Романа Безсмертного, який так легко визнав дружбу з опальним олігархом? І як його, зокрема, сприйматимуть в Росії? За коментарем «День» звернувся до російського політолога, директора Міжнародного інституту політичної експертизи Євгена МІНЧЕНКА:

— Це дуже дивна заява Романа Безсмертного. Досі Борисом Абрамовичем вважали за краще користуватися «у тіні», хоча його послугами користувалося багато. Тому, з цього погляду, це вражаючий приклад політичної чесності, прозорості та відвертості лідера НСНУ.

Із іншого боку, це може бути сигналом того, що «Наша Україна» не збирається грати в які-небудь ігри з Росією. Напевно, Росія для частини оточення Ющенка не є перспективним партнером у переговорах. Якщо подивитися на останні події й заяви української влади (з приводу вступу України до НАТО, ініціативу за визнанням Голодомору фактом геноциду українського народу й подібне) і взагалі весь набір риторики стосовно відношення до Росії, то складається враження, що в оточенні Ющенка вирішили: оскільки з Росією відношення вже не налагодити, то потрібно максимально орієнтуватися на Захід і намагатися досить жорсткими прозахідними й антиросійськими (і антибілоруськими) висловлюваннями зафіксувати свій електорат на західній Україні, не дати цим виборцям піти до Тимошенко чи Литвина.

Утім, з останнім твердженням експерта можна посперечатися. Якщо антиросійською заяву про дружбу з Березовським вважати можна, то ось прозахідною її аж ніяк не назвеш. Оскільки неоднозначна особистість опального російського олігарха, попри його декларовану діяльність із підтримки свободи та демократії, аж ніяк не в усіх асоціюється з цими західними цінностями. А загалом ця ситуація якщо й говорить про щось, то радше не про ясність намірів окремих політиків, а про їхню нерозбірливість у засобах.

Наталя ТРОФІМОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: