Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як позбутися залежності

Молодь найбільш вразлива до наркотиків та азартних ігор
5 грудня, 2007 - 00:00

Народний депутат, член фракції Партії регіонів Василь Горбаль виступив автором двох актуальних законопроектів: «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів)» та «Про обмеження провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор на гральних автоматах на території міста Києва». Як пояснює Василь Горбаль, необхідність ухвалення цих двох законопроектів очевидна, адже проблема наркозалежності та ігрової залежності для України з кожним днем стає дедалі гострішою, і що найгірше — жертвою цих залежностей стає здебільшого молодь. Про ці проблеми багато говорять, однак коли доходить до діла, нічого не робиться. «Законодавча база, яка існує нині, не відповідає потребам сьогодення і потребує змін», — зазначив Василь Горбаль. «Кількість наркозалежних українців невпинно росте, і за останні 5 років лише за офіційною статистикою, кількість наркозалежних збільшилася у 1,5 разу», — підкреслив регіонал. Він також звертає увагу, що занепокоєння викликає ситуація зі збільшенням обсягу контрабанди наркотичних речовин. Відтак, прийшов час реформувати законодавчу базу. Василь Горбаль ініціює насамперед внесення змін до Кримінального кодексу, які покликані встановити більш жорстку відповідальність за злочини у сфері обігу наркотичних речовин. Зокрема, йдеться про збільшення мінімальних термінів покарання за злочини у цій сфері, якщо вони скоєні повторно. Також, на думку автора законопроекту, доцільно зменшити вік осіб, для яких передбачена кримінальна відповідальність, з 16 до 14, внести зміни до частини 4 статті 309, щоб позбавляти кримінальної відповідальності за незаконне виробництво, виготовлення, зберігання наркотичних засобів без мети збуту можна було лише особу, яка пройшла повний стаціонарний курс лікування від наркоманії, а не почала лікуватися, як зазначено в чинній редакції.

Непроста ситуація склалася й у сфері грального бізнесу. Фахівці стверджують, що в містах з населенням понад 500 тис. осіб, залежних від азартних ігор — понад 25 тисяч. Із цього погляду ситуація наближається до критичної в Києві. «Хоча київська влада заявляла про ініціативи, які б протидіяли цьому явищу, реально не зроблено нічого», — наголошує Горбаль. При цьому з кожним днем у Києві збільшується кількість гральних автоматів, які працюють без ліцензій, у заборонених законом місцях — біля навчальних закладів, установ освіти. Доступність азартних ігор для дітей залишається надзвичайно великою. Гральні автомати можна зустріти в магазині, підземному переході, на території ринку. За статистикою, не менше 75% клієнтів гральних автоматів — це студенти і школярі. Василь Горбаль пропонує обмежити діяльність з організації та проведення азартних ігор на гральних автоматах у місті Києві, крім організації та проведення таких ігор у приміщеннях казино. З дня набуття чинності цим законом повинна припинитися видача нових ліцензій на гральні автомати.

Ухвалення цих двох законів, переконаний Горбаль, дозволить захистити найбільш вразливий прошарок суспільства — молодь від негативних впливів, залежностей, які шкодять фізичному та психічному здоров'ю нації. Василь Горбаль сподівається, що обидва законопроекти будуть підтримані сесійною залою на найближчих засіданнях, адже пропоновані зміни не мають жодного політичного підтексту, а спрямовані на захист населення і дозволять створити умови для нормального розвитку українського суспільства.

Костянтин ТРИФОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: